Kreatin består av aminosyror??:doh: :confused:

Home Forums Kosttillskott Kreatin består av aminosyror??:doh: :confused:

 • This topic is empty.
Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • Author
  Posts
 • #85764
  #880758

  På den här sidan påstås att kreatin består av tre aminosyror stämmer det?

  [http://sv.wikipedia.org/wiki/Kreatin]

  Kreatin är ett populärt kosttillskott som används för att öka styrka och muskelvolym. Kreatin består av de tre aminosyrorna arginin, glycin och metionin. Det säljs flitigt som kosttillskott i den kemiska formen kreatinmonohydrat – ett vitt, kristallint pulver med måttlig vattenlöslighet. Ämnet omvandlas i kroppen till den aktiva formen kreatinfosfat och utövar sin effekt främst i musklerna, genom att donera fosfatgruppen till ADP-molekylen, så att nytt ATP kan bildas. ATP är den universella energidonatorn, som används för att driva annars omöjliga reaktioner i alla kända nu levande organismer.

  Effekterna av kreatintillskott är främst ökad explosivitet i musklerna, vilket ger fördelar vid styrkelyft, sprinterlöpning, hopp- och kastgrenar. En viss vätskeansamling inuti musklerna kan också märkas, vilket ger extra ”pump” i muskeln – något som kroppsbyggare uppskattar. En vanlig uppfattning är att man kan göra några extra repetitioner per set med fulla kreatindepåer i musklerna. Andra anser att detta är en psykologisk effekt.

  Vanlig dosering av kreatinmonohydrat är en uppladdningsfas på 5-7 dagar, då man tar 4 x 5 gram per dag. Varje dos tas i 5 deciliter vatten, gärna ljummet för ökad löslighet. Uppladdningsfasen följs sedan av en 4-6 veckors underhållsfas, med 5 gram per dag. Efter att cellerna är mättade med kreatin kommer eventuellt överflöd att följa med ut med urinen.

  Eftersom kreatin finns i livsmedel (ca 5 gram per kilo kött) och även produceras av kroppen, är det inte heller dopingklassat. Hundratals säkerhetsstudier har gjorts och inget tyder på att det skulle ha några biverkningar, annat än milda magbesvär hos känsliga individer. Även huvudvärk kan kännas av, speciellt under uppladdningsfasen. Fall av kramper har rapporterats, men har inte säkert kunnat kopplas till kreatinintag. Det ska påpekas att vatten alltid ska tas ihop med kreatin, ca. 1 deciliter per gram kreatin, eftersom kreatinet binder in vätskan i muskler, så att resten av kroppen riskerar att få mindre vätska.

  Den här artikeln är hämtad från [http://sv.wikipedia.org/wiki/Kreatin]

  #880759

  Det krävs arginin, glycin och metionin när kroppen tillverkar kreatin. Om man kan lösa det på annat sätt vid industriell framställning av kreatin vet jag inte.

  #880760
  Ola Wallengren wrote:
  Det krävs arginin, glycin och metionin när kroppen tillverkar kreatin. Om man kan lösa det på annat sätt vid industriell framställning av kreatin vet jag inte.

  Man utgår vanligen nfrån sakrosinat i industriell tillverkning.

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.