Home › Forums › Kosttillskott › Omega 3/6 olja/kostillskott livsfarligt eller livsnödvändigt!? Är det värt det?
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
31 mars, 2010 at 07:51 #57948Anonym anvandareMember31 mars, 2010 at 07:51 #324871Anonym anvandareMember
Hur nyttigt är omega oljorna som vi köper i hälsoaffärerna? Hur mycket miljögifter får vi i oss i igentligen? Blir våra produkter förstörda under tillverkning samt förvarning? Skadar vi våra kroppar när vi konsumerar dessa produkter? Är dem nyttiga eller häller vi i oss gifter?
Det handlar mycket hur dem blir förvarade, så dem inte härsknar som sagt, men sen kan det ju gå lite snett vid tillverkningen också, här är några tips.
TIPS:
Vad gäller omega-3 i kapslar är de inte särskilt känsliga när oljan väl hamnat i kapslar. Normal hållbarhet är upp till 36 månader (3 år) förvarat i rumstemperatur, men skyddat från starkt solljus, även om de flesta tillverkarna är något försiktiga och rekommenderar 2 år. Problemet med kapslar är under själva tillverkningen, när risken finns att oljan utsätts för luft. Se därför till att de kapslar du köper tillsätts e-vitamin under tillverkningen. Dessa antioxidanter skyddar oljan från härskning!Flytande omega-3 är lite känsligare och kan lätt härskna. Därmed är det lite svårare att ge en generell regel för hur länge den håller. Oavsett vad bör du se till att förvara oljan i kylskåp, och du bör definitivt se till förpackningen för ytterligare guidning om hållbarhet.
Bit av en kapseln, smaka samt lukta, den ska helst vara lukt/smak fri! God kvalite olja ska också vara ljus.
Luktar oljan härsken, i det här fallet extra dåligt eller du tror av andra skäl att en olja är/blivit dålig ska du inte äta den. Det är inte bara så att den inte ger någon effekt, utan härsken olja kan faktiskt göra skada i kroppen!Tidningsartikel:
Omega-3 både nyttigt och farligtPopulärt kosttillskott kan göra dig sjuk
HÄLSORISKER. Bland dagens träningsaktiva har omega-3 blivit ett av de absolut vanligaste kosttillskotten. Försäljningen ökar kraftigt och man kan numera hitta en uppsjö av olika varianter.
Vi köper omega-3 för att det ökar vår fettförbränning och förbättrar våra träningsresultat och vår allmänna hälsa.
Och visst håller jag med, det är en otroligt viktig komponent i vår dagliga diet. Det finns dock stora hälsorisker, som de flesta inte känner till. Omega-3 blir väldigt onyttigt om det behandlas fel.När vi är ute och fiskar lägger vi snabbt ner fångsten i antingen is eller en hink med kallt vatten. Vi vet att fisken annars inom 10–15 minuter kommer att börja lukta illa. Denna distinkta fisklukt orsakas till stor del av att fiskoljan börjat oxidera, det vill säga förstöras.
Fiskolja som säljs i form av kosttillskott är alltså väldigt känslig. Den förstörs av ljus, hög temperatur och syret i luften. Välj därför alltid en omega-3-olja som hittas i mörka förpackningar och som förvaras i kylskåp även innan du har öppnat förpackningen.Riskerna med en förstörd omega-3-olja är många. Dess positiva tränings- och hälsoeffekter försvinner, samtidigt som det belastar immunförsvaret och du riskerar att bli sjuk oftare. Cellerna blir skadade och kan orsaka allt från rynkig hud till hjärtinfarkter.
I dag finner vi omega-3 i allt från kapslar och bröd till hudkrämer. Genom att använda sitt sunda förnuft kan man konstatera att tillsättandet av omega-3 till bröd, som måste gräddas i ugn, förstör oljan och därmed blir en hälsofara.|FlerJom Roslund
Så vad tycker ni? Om man får i sig för lite omega i maträtterna, ska man då köpa olja som kostillskott? Är det värt det? Får vi i oss skit eller nyttigheter?
Tips på 2 bra märken:
Pikasol Forte
Fakta: En kapsel innehåller 1000 mg, varav 620 mg omega-3 fettsyror som triplycerider. 520 mg EPA och DHA. 3,6 mg tokoferoler (e-vitamin). Kapselskalet består av gelatin, glycerol och vatten.
Sammanställning: En kapsel ger 1000 mg och du får i din totalt 520 mg EPA/DHA
Min undran: har ingen. Detta är ett av de omega 3 som jag har kollat upp. Detta är en produkt jag gärna rekommenderar.
Sammanfattning: 52% EPA/DHA. Alltså dubbelt så mycket som Eskimo 3 och Eye Q. Är den dubbelt så dyr? Nix, du får bara mer för pengarna.
Fritt Flyt
Klart att jag måste lyfta mitt andra hjärtebarn också. Men ni får ren fakta så kan ni avgöra själva.
Fakta: En kapsel innehåller 550 mg varav EPA 165 mg och DHA 110 mg. Innehåller naturlig tokoferol. Gelatin och glycerol i kapseln.
Sammanställning: Två kapslar ger drygt 1000 mg och du får i dig 550 mg EPA/DHA
Min undran: Har ingen. Detta är som bekant en produkt jag gärna rekommenderar.
Sammanfattning: 55% EPA/DHA och jag vet att den inte är dubbelt så dyr som till exempel Eye Q. Även här, du får bara mer för pengarna
Så vad tycker ni? Tankar, kunskaper?
31 mars, 2010 at 10:22 #324872Anonym anvandareMemberVad är din fråga?
31 mars, 2010 at 11:03 #324873Anonym anvandareMemberOmen wrote:Hur nyttigt är omega oljorna som vi köper i hälsoaffärerna? Hur mycket miljögifter får vi i oss i igentligen? Blir våra produkter förstörda under tillverkning samt förvarning? Skadar vi våra kroppar när vi konsumerar dessa produkter? Är dem nyttiga eller häller vi i oss gifter?Så vad tycker ni? Tankar, kunskaper?
….
31 mars, 2010 at 11:49 #324874Anonym anvandareMemberTrollklockor ringa
31 mars, 2010 at 11:51 #324875Anonym anvandareMemberDe är essentiella. Om de är utblandade med kvicksilver är de inte bra för hälsan, men du måste på något sätt ändå få i dig fettsorterna. Till skillnad från omega-9 kan kroppen inte själv producera omega-3 och -6.
Välj havsfisk, så är risken minimal. Som sill.
31 mars, 2010 at 11:58 #324876Anonym anvandareMemberBlir väl denna då
Testfakta har i augusti 2009 utfört en oberoende laboratorietest på åtta olika omega-3 produkter som säljs på den svenska marknaden. Testfakta lät Eurofins analysera halten av omega-3, dvs vilken koncentration av omega-3 fettsyror det är i fiskoljan, och förekomsten av dioxin och PCB i kapslarna.
Fritt Flyt Omega-3 hade högst halt omega-3 och var en av de renaste produkterna i denna test!
Oljan som finns i Fritt Flyt kapslarna kommer från fisken Ansjovetas. Det är en pelagisk fisk fångad i kalla farvatten på det södra halvklotet, utanför kusten till Syd-Amerika. Där tas fisken upp på land, oljan utvinns och sänds till Norge för raffinering. Eftersom denna fisk har ett natuligt högt innehåll av omega-3, med en stor andel EPA, är Ansjovetas en av de bästa fiskarna för utvinning av omega-3 olja.
Pelagisk fisk är stimfiskar som simmar fritt i vattnet från 0 till 50 meter under ytan. De lever av plankton. Typiska pelagiska fiskarter är sill, makrill, ansjovetas och krill.
Samt:
Feta skillnader mellan olika omega 3-tillskott
Publicerat 2009-08-30 06:00Testfaktas analys av åtta olika omega 3-kapslar gjorda på fiskoljor visar låga nivåer hos samtliga fabrikat.
Annons:Analysen visar att skillnaderna är stora både när det gäller omega 3-halt och pris.
Att få i sig tillräckligt med omega 3 är enkelt. Tre portioner fet fisk i veckan räcker. Men människan är av naturen benägen att ta genvägar. Därför blir det allt vanligare att vi tillgodogör oss de essentiella fettsyrorna på alternativa sätt.Testfakta lät Eurofins i Lidköping analysera åtta vanligt förekommande fabrikat av omega 3-kapslar. Resultatet visar inte bara att priset varierar kraftigt, utan även halten omega 3.
Daily Wellness Sälolja har den lägs*ta halten av omega 3. Därför blir den också testets klart dyraste.Annons:
– Det beror förmodligen på att det är billigare att skicka ner en trål i havet och få upp en massa fisk än att skjuta en säl. Men sälolja är bättre för ledbesvär än fiskolja, och vi människor har lättare att ta upp omega 3 från säl eftersom vi båda är däggdjur, säger Jan Wiberg på Daily Wellness.Medicinprofessor Tom Saldeen är specialiserad på omega 3. Han avfärdar Jan Wibergs påståenden.
– Det förefaller inte troligt att vi skulle ta upp det bättre för att sälen är ett däggdjur. När det gäller ledbesvär har det gjorts några få studier och får man i sig säloljan på naturlig väg har den ingen sådan effekt. Jag kan säga så mycket, att det inom forskarvärlden råder en stor tveksamhet till sälolja, inte minst ur moralisk synvinkel, säger han.
När det gäller förekomsten av miljögifter i fisk och fiskoljor har debatten länge varit het. Men Testfaktas analys visar att halten dioxiner och PCB:er har sjunkit betänkligt sedan Livsmedelsverket gjorde en liknande analys 2004. Samtliga fabrikat i testet ligger långt under WHO:s gränsvärde.
– Jag antar att effekten kommer sig av att problemet har uppmärksammats. När vi gjorde vår screening av fiskoljor fanns inga gränsvärden för PCB:er och de var då ganska höga. Det har man kommit till rätta med nu och det är jättebra, säger Per Ola Darnerud, toxikolog på Livsmedelsverket.
TITTA HÄR:
””””””En ren fiskolja innehåller av naturen 30-40 procent omega 3. I testet sticker tre fabrikat ut i det avseendet; Daily Wellness sälolja med endast 24 procent omega 3, samt Möllers och FrittFlyt med 59,5
>respektive 71,9 procent, /fritt flyt).31 mars, 2010 at 23:04 #324877Anonym anvandareMemberOmen wrote:Blir väl denna dåTITTA HÄR:
””””””En ren fiskolja innehåller av naturen 30–40 procent omega 3. I testet sticker tre fabrikat ut i det avseendet; Daily Wellness sälolja med endast 24 procent omega 3, samt Möllers och FrittFlyt med 59,5
>respektive 71,9 procent, /fritt flyt).1 april, 2010 at 20:13 #324878Anonym anvandareMemberDet är ju rätt sjukt att man fångar en massa fisk, för att sedan pressa fettet ur den, när fisk innehåller så mycket annat nyttigt t.ex. selén och D-vitamin.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.