Matbilder !

Home Forums Matlagning och Recept Matbilder !

  • This topic is empty.
Viewing 15 posts - 6,751 through 6,765 (of 6,783 total)
  • Author
    Posts
  • #1068097

    Wokade grönsaker i oliv/rapsolja i veckan. d.v.s. kidneybönor, morot, vitkål, lök, kantarell, samt tomat. Serverat med emmervete.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/minstandv35_2012.jpg]

    #1068226

    I Söndags gjorde jag palt med kidneybönor, enl. ett recept på pitepalt.
    Det ser inte speciellt gott ut, men det mätta bra.
    Paltdeg görs på rå potatis, kornmjöl, samt vetemjöl.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/vegopalt.jpg]

    #1068358

    Idag gjorde jag marmorerade ägg:

    [img=http://www.nyttgrepp.se/stouteggs.jpg]

    #1068375

    Hur fasen gör man marmorerade ägg?

    Jag antar att jag skulle kunna använda Google men vad är då poängen med ett forum egentligen. ;)

    #1068383
    Jon Larsson wrote:
    Hur fasen gör man marmorerade ägg?

    Först hårdkokar man dem.
    Sen kyler man dem i vattenbad i 4 min.
    Sen knackar man skalet med en matsked, så det krackelerar.
    Sen kokar man dem med soja och grönt thé i 35 minuter.
    Sen låter man dem kallna i en kvart i rumstemperatur, varpå man skalar dem.
    Sen in i kylen i 60 min, först då syns marmoreringen helt.

    Jag tror man skulle få en ganska läcker marmorering med en riven rödbetta, istället för soja.

    #1068442

    Idag gjorde jag marmorerade ägg igen men ökade tiden i färgbadet med 10 minuter, samt tog mer thé:

    [img=http://www.nyttgrepp.se/stouteggs2.jpg]Då blev det som jag ville med marmoreringen.

    Igår gjorde jag currygryta:[img=http://www.nyttgrepp.se/currygryta.jpg]

    #1068523

    Igår lagade jag, vad jag kallar min standard fast med potatis istället för matvete.
    Wokat i traktör panna, kidneybönor, vitkål, morot, lök & portabello med oliv/rapsolja.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/potatis_min_standard.jpg]

    #1068626

    Har ett bra ställe med nässlor, så idag lagade jag nässelsoppa.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/nasselsoppa.jpg]

    #1068772

    Torsdag V37/2012

    Idag bakade jag och en vän brezels. Det är ett bröd som får sin speciella yta, av att man doppar degämnena i 5%:ig kaustiksodalösning innan man gräddar dem. (OBS Att kaustiksoda är frätande, så använd skyddsutrustning och stor försiktighet, samt naturligtvis gör inte det här på fyllan) För övrigt är brezels vanligt under oktoberfest som tilltugg till ölen.

    (Det är väl inte tänkt att man skall servera recept i den här tråden, men eftersom säkert nå’n vill ha receptet, så kommer det här:)

    RECEPT 20 BREZELS

    Gör en fördeg

    20g jäst
    250g vatten
    375g vetemjöl

    Lös upp jästen i vattnet,
    Tillsätt mjölet.
    Knåda i maskin eller förhand i 10 minuter.
    Låt jäsa 2-3h i rumstemperatur.

    Bortgörning

    Väg upp mjölken och tillsätt salt 10g, smör 50g och 10g honung, samt fördegen.
    Tillsätt 450g vetemjöl.
    Knåda för hand eller i maskin i 15 minuter.
    Lägg degen i en bunke och täck med plast, låt vila 30 minuter.

    Dela degen på mitten och dela varje halva i 10 stycken ämnen
    Rulla varje ämne som ett korvbröd och låt vila 5 minuter.

    Rulla ut ämnena 45 cm långa lite tjockare på mitten. Forma till kringlor och sätt dem på plåt. låt vila ca 45 minuter.

    Koka en lösning av kaustik soda

    Väg upp 100 g kaustiksoda av livsmedelskvalité i en 3 liters gryta.
    Häll på 1l vatten och låt koka upp.
    Ta av från plattan och tillsätt ytterligare 1l vatten, temperaturen skall ligga på 40 grader.

    Gräddning

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Kontrollera tempen på lagen, skall vara 40 grader.
    3. Ta på gummihandskar, skyddsförkläde och skydds glasögon.
    4. Sätt en kringla på en hålslev och sänk ner som hastigast i lagen och lyft sedan av kringlan från hålsleven och placera på en bakplåt med bakplåtspapper.
    5. Ev. Strö på lite flingsalt.
    6. Baka bröden gyllenbruna i 12-15 minuter.

    KLART

    OBS Att kaustiksodalagen reagerar med degen till en skorpa som smakar lite som salta pinnar och är därmed inte längre frätande.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/brezel_i_lag.jpg]Här doppar jag ett degämne.[img=http://www.nyttgrepp.se/brezels_pa_plat.jpg]Här lägger jag upp en brezel på plåten.[img=http://www.nyttgrepp.se/bagarn_med_brezels.jpg]Här är mäster med det färdiggräddade brödet.

    DON’T TRY THIS AT HOME, KIDZ!!!

    #1068800

    KAUSTIKSODA!!!?

    #1068801
    Gober wrote:
    KAUSTIKSODA!!!?

    Ja, det stämmer, men det skall vara 5%:ig lösning. Men det skadar inte att vara försiktig!
    Receptet är från Jan Hedh’s bakbok ”BRÖD” . Dock har jag ändrat mjölmängden,då han hade alldeles för mycket mjöl i bortgörningen.

    #1068802
    YTS wrote:
    Gober wrote:
    KAUSTIKSODA!!!?

    Ja, det stämmer, men det skall vara 5%:ig lösning. Men det skadar inte att vara försiktig!
    Receptet är från Jan Hedh’s bakbok ”BRÖD” . Dock har jag ändrat mjölmängden,då han hade alldeles för mycket mjöl i bortgörningen.

    Jaha, ja det var ju faktiskt lite coolt. Fattas ju bara ett glas t-röd till det ;-)

    #1068804
    Gober wrote:
    YTS wrote:
    Gober wrote:
    KAUSTIKSODA!!!?

    Ja, det stämmer, men det skall vara 5%:ig lösning. Men det skadar inte att vara försiktig!
    Receptet är från Jan Hedh’s bakbok ”BRÖD” . Dock har jag ändrat mjölmängden,då han hade alldeles för mycket mjöl i bortgörningen.

    Jaha, ja det var ju faktiskt lite coolt. Fattas ju bara ett glas t-röd till det ;-)

    Jag föredrar isf. ett glas Weisbeer.

    #1068847

    Clinical cooking med YTS, plasthandskar på.

    #1068899

    Igår gjorde jag rabarbersoppa, en av de bästa dryckerna som finns i mitt tycke!

    [img=http://www.nyttgrepp.se/rabarbsoup.jpg]Skär 175-200g rabarber i slantar ca 5 mm tjocka.
    Koka i 8dl vatten med 75g socker, tills slantarna lösts upp.
    Tag 2 dl vatten och 3msk maizena i en shaker och skaka om. Häll direkt ner i rabarbersoppan.
    Koka upp och låt sjuda 2 minuter under omrörning.
    Tillsätt 1/2 krm havssalt.
    Låt svalna.
    Servera.

Viewing 15 posts - 6,751 through 6,765 (of 6,783 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.