Hur skriver man ett PM? Skoluppgift…

Home Forums Repan Hur skriver man ett PM? Skoluppgift…

This topic contains 4 replies, has 0 voices, and was last updated by  Anonym anvandare 8 years, 7 months ago.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • Author
  Posts
 • #57839
  #324426

  Hejsan,

  vi fick i uppgift att skriva en PM i skolan, jag går på gymnasiet. Jag undrar hur fan skriver man ett sådant? Och vad ska det handla om?

  Den enda informationen vi fick var att skriva en PM och skicka in denna till vår lärare som är sjukt dålig att på informera oss och förklara uppgifter.

  Tacksam för svar!

  #324427

  Det heter en PM, inte ett PM.;)

  +1 på Glenn för övrigt

  Handlar uppgiften om PM-skrivning i sig, dvs en uppgift i svenska för hur PM skall skrivas eller ska ni skriva en PM i ett annat skolämne där själva ämnet är det primära? Du kanske funderade över EAA-timing när övriga instruktioner gavs? :D

  #324428

  Och det heter promemoria. :p

  #324429

  Promemoria betyder ”för minnet”. Bara det säger rakt ut vad en PM är till för – det är alltså en fusklapp, alternativt en liten lapp med stödord och riktlinjer inför typ ett tal eller en presentation. Någonting ni skulle kunna ha med er för att hjälpa er hålla tråden om in ska hålla ett föredrag av valfri sort.

  Tänk att du till exempel ska presentera dig själv som person på en arbetsintervju och inte har ett CV utan ska hålla ett muntligt föredrag. Du skriver lite stödord som du plockar med dig och står som en viktig president med några små kort och bläddrar mellan checka slogans och jämförelser för att verka påläst. Voilá – PM.

  Ta vad som helst. Hitta på ett scenario, beskriv scenariot noga för din lärare och skriv ner en radda stödord och enklare haranger som du tänkt kasta ur dig på föredraget/undervisningen/kursen/utskällningen som PM:en skulle vara för. :)

  Edit;

  Hittade ungefär samma förklaring på Wikipedia.

  Quote:
  En promemoria (en eller ett PM), latin ”för minnet”, är ett kortfattat dokument som utgör minnesanteckningar eller en redogörelse för ett avgränsat ämne. Promemoria är ett samlingsnamn för förslag, instruktioner, referat, rapporter, utredningar, yttranden, mm.[1]

  Ett PM kan vara löst utformade direktiv utfärdade av en ledare i en organisation. Inom skolväsendet betyder promemoria en kort uppsats eller rapport, vanligen som delredovisning i en kurs.

  Ett PM har liknande struktur som — men mindre omfattning än — C-uppsatser, D-uppsatser, avhandlingar och examensarbeten[2]. Det kan till exempel vara ett referat, en redovisning av en fördjupningsuppgift (ung. synonymt med projektrapport), eller en plan för ett kommande uppsatsarbete[3] (då med liknande betydelse som projektplan eller projektförslag).

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)

You must be logged in to reply to this topic.