Skada i rotatorcuffen, vad göra?

Home Forums Skador och rehabilitering Skada i rotatorcuffen, vad göra?

  • This topic is empty.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 25 total)
  • Author
    Posts
  • #417031

    Har en skada i rottaturcoffen, rätt säkert på att skadan ligger där. Hur ska jag göra nu när skadan redan är skedd för att rehabilitera så mycket som möjligt?

    #63229
    #417032

    Beskriv vilka rörelser det smärtar, och vart det smärtar. Behöver säkerligen inte vara rotator cuffen. Jag hade problem innan som jag var 100% säker på va rotatorcuffen, men det visade sig vara något helt annat.

    #417033

    Min erfarenhet av axelskador är att VILA hjälper bäst

    #417034
    mccarlsson wrote:
    Min erfarenhet av axelskador är att VILA hjälper bäst

    Det är nog olika från fall till fall.
    Själv försökte jag vila bort en axelskada i två år och det blev inte bättre tills jag började träna väldans lätt med enkilos vikter för att öka blodgenomströmmningen och vips så var det borta på några månader.

    #417035

    Vila kan i värsta fall försämra din axel. Kolla runt lite på google. En utmärkt guide för att stärka cuffen hittar vi hos Axon: [http://axon.blogg.se/2010/april/axons-muskelskola-6-rotatorcuffen.html]

    #417036

    Hej! haft problem i axeln i flera år och försökt träna bort det själv (dumt nog) Trodde det var rotatorcuffen också. Gick tillslut till sjukgymnast i februari i år efter att jag vilat från träningen ett par veckor och smärtan tilltog. Hon trodde att det var just rotatorcuff och troligtvis även inflammation i bicepsfästet. Sjukgymnastik i tre månader för att öka blodgenomströmningen och stödja självläkning fungerade inte, smärtan gav aldrig med sig även om den avtog, skickades då till ortopedspecialist => magnetröntgen => absolut inget fel hittades! Lösningen blev kortisonspruta i hopp om att det är en inflammerad slemsäck. Dags för sjukgymnastik igen snart.

    Så denna typ av problem kan verka vara rotatorcuff när det i själva verket är något annat, för visst hade problem i rotatorcuffen synts på en magnetröntgen? Läste detta [http://specialist.se/kungenskurva_011.htm http://specialist.se/kungenskurva_011.htm ]och drog den slutsatsen men någon som vet?

    Kortisonsprutan gjorde inte det minsta ont och jag var så chockad över det så jag mest skrattade och tackade läkaren en miljon gånger och glömde totalt bort att ställa de rätta frågorna ;o)

    #417037

    Tänkte ge en uppdatering gällande min problemaxel; efter kortisonsprutan vilade jag i ca 10 dagar innan jag besökte sjukgymnasten igen som gjorde lite tester på min rörlighet och kollade om jag hade ont i vissa lägen. Allt var bra och jag fick rådet att börja träna lite lätt i två veckor och sedan börja köra som vanligt igen. Fick lite tips på övningar jag kunde göra för att mjuka upp och stärka kontrollen av skuldorna då jag har en överrörlighet där. Det är så ofattbart skönt att inte ha ont längre, ni anar inte! Tänk att jag nu kan dra undan täcket på morgonen utan att det gör ont i axeln, fantastiskt, när kunde jag det sist? Minns inte! Jag hoppas nu bara att det inte kommer tillbaka så att jag kan få träna hårt igen =o)

    Jag delar inte riktigt kraftnisses uppfattning om sjukgymnaster, å andra sidan har jag aldrig varit hos någon på VC utan bara varit på idrottsklinik. I och med att jag gått den vägen har jag fått specialistläkare som nu tittat på min axel, hade inte haft tillgång till den vården om jag inte gått den vägen. Dessutom har sjukgymnast hjälpt mig av med ett gammalt löparknä tidigare, tog honom 30 min att identifiera felet och jag har inte haft problem sedan dess. Jag tror att ett bra råd kan vara just att gå till någon som är specialiserad på idrottskador och har erfarenhet därav, gärna som själv utövande.

    Att träna lätt är vad min sjukgymnast rekommenderade mig att göra men när även 1 kg hanteln och gummiband gör ont i axeln har man inte mycket att välja på, inflammationen lyckas helt enkelt inte att läka ut sig själv och då bör man söka hjälp, inte träna på själv. Sjukgymnasten håller då koll på var gränsen går och hur din utveckling bör se ut och skickar till läkare om det inte går åt rätt håll.

    Mitt råd är; sök hjälp på en gång istället för att gå och ha ont!

    #417038

    En uppdatering från mig; jag var smärtfri i axeln i ganska exakt tre månader sen small det till igen. Jag vågade mig på att träna bröst för första gången sedan jag började rehab vilket nu är 10 månader sedan. Jag började med 3 x 8 armhävningar och det gick bra, ingen träningsvärk ens så två dagar senare körde jag bröstpress med två 4-kilos hantlar och sedan i smithen. Nästa dag hade jag ont i båda axlarna på exakt samma vis som innan. Högeraxeln var värst. Efter två veckor utan att träna något alls gick vänster axel över men höger blev bara värre. Axeln kändes svullen och minsta rörelse gjorde ont, kunde därför inte köra några rehabövningar alls. Ringde min sjukgymnast som bad mig fortsätta vila helt tills vi kunde se och diskutera alternativa behandlingar. Vi träffades i torsdags och kom överens att testa med akupunktur för att lindra smärtan. Idag var jag på min andra behandling och jag upplever att det känns mindre smärtsamt. Vi får se hur det går annars blir det nog en kortisonspruta till och att vi då ska lägga in lite mer töj i axeln eftersom jag upplever (innan jag fick återfall) att jag inte kan dra tillbaka den skadade axeln lika mycket som den andra – vi får se hur det går! Någon mer som haft liknande problem med återkommande smärta efter kortisonspruta?

    #417039
    *L.R* wrote:
    Du kanske måste se över hur du tränar axeln. Tror inte din axelled gillar att utöva pressar i smithen. Du tvingar axeln in en rörelsebana, som inte är naturlig. Du behöver kommer till någon som kan analysera dina rörelsemönster och förklara hur du ska träna för att detta inte skall komma tillbaka.

    För min var det som fungerande att skapa en naturlig pressrörelse med hela skuldran involverad. Istället för pressa med adducerade skuldror så kör jag enarmspressar och trycker fram skuldran hela vägen och nästan vrider upp mig. Jag kan absolut inte kör bänkpress i smithen med plan bänk. Nu säger jag inte att du ska göra som jag. (jag har inte ens berättat allt det jag har gjort för att kunna träna axlar.) Men du måste komma till någon som inte bara behandlar symptomen utan går till botten med varför det uppkommer.

    Du har en väldigt bra poäng där! Att jag inte tänkt på det innan? Med sjukgymnasten har jag tränat mycket med skuldrorna eftersom de är ”ute o flaxar” men det vi fokuserat på har ju varit rörelsen vid axelträning, inte bröstträning som är det jag är minst lika rädd för. Har inte gjort den övning du beskriver ovan men flera andra som skulle hjälpa mig med min rörelsebana som helt klart varit fel sett i från skuldrorna. Övningarna fokuserades på att stärka bröstryggen och skuldrorna. En övning var iofs armhävning-plus men jag fick inte till den riktigt och den kändes inte bra. När jag väl blir smärtfri ska jag ta upp detta med min sjukgymnast.

    Får jag fråga hur du hanterat smärtan när du väl fått den, kortison?

    Tack för ditt tips! Jag uppskattar det verkligen!

    #417040
    *L.R* wrote:
    Men det orättvist, vissa klarar av att köra bänk och militräpress från första gången dem provar medans andra inte har de anatomiska förutsättningarna.

    +1
    Nästan alla som kommit till mig och klagat på smärta i och runt axlarna vid pressövningar har haft posturala fel. Med en allt för dålig hållning runt bröstrygg/axlar/nacke, blir pressövningar som en rysk roulette. Fixar man hållningen så fixar man pressarna.

    #417041

    Vilka rörelser är det som orsakar smärta? ”Tvingas” kroppen att t.ex. fälla in armarna mot sidorna vid plana pressar? Gör pressar över huvudet ont? Var i rörelsen gör det som ondast?

    Det första du bör göra är att undvika de övningar som ger smärta och utföra rehab för dina kuffar. Att få kuffen avslappnad med massage rekommenderar jag också, liniment kan också vara väldigt bra för att undvika smärta.

    De övningar jag använt mig av som rehab för en dålig infraspinatus är inåt och utåtrotationer, ”skulderresningar” där man ligger som i startläget i en bänkpress men bara trycker skuldrorna uppåt och neråt, samt min favorit som Arne P tipsar om. (Infogad som YT-klipp) Börja lite lättare och använd sedan dessa i lite tyngre träning.

    Om inte detta hjälper så hade jag uppsökt en naprapat.

    [youtube=Whc9diYAhpk]

    #417042
    *L.R* wrote:
    Jag tog ingenting mot smärtan. Den gick ändå att leva med i jämförelse med annan smärta.

    För mig fungerade inte att träna specifika muskler. Utan försökte göra fungerande rörelser och såg över min hållning. För mig innefattade det ett antal nya bålövningar bl.a.

    Men det orättvist, vissa klarar av att köra bänk och militräpress från första gången dem provar medans andra inte har de anatomiska förutsättningarna.

    ok, jag väljer att åtgärda den akuta smärtan som jag har innan jag börjar med rehab igen. Var för övrigt på akupunktur idag och fick el i nålarna för första gången! Mycket underlig känsla, inte det minsta skönt, jag hoppas att det känns bättre imorgon =o)

    Tog upp v rörande bänkpress i smith med sjukgymnasten idag och hon höll med om att det troligtvis var den övningen som pajade för mig denna gång. Bör hålla mig till helt fria vikter.

    Intressant med att vi har olika förutsättningar att rent kroppsligt klara av vissa övningar. Känns förvisso orättvist men ändå skönt på något sätt. Jag har alltid varit noga med att träna rätt och att det ändå gör att jag får ont känns väldigt nedslående när andra rycker o sliter i vikter utan tanke utan att de påverkar dem.

    Tack för din input!

    #417043
    Patrik Sundvall wrote:
    +1
    Nästan alla som kommit till mig och klagat på smärta i och runt axlarna vid pressövningar har haft posturala fel. Med en allt för dålig hållning runt bröstrygg/axlar/nacke, blir pressövningar som en rysk roulette. Fixar man hållningen så fixar man pressarna.

    Och jag är inget undantag =o) Skulle du säga att det är vanligt med återfall i inflammerade slemsäckar efter kortison? Jag körde rehab i tre månader och fick kortison när inget hjälpte. Rehab i tre månader igen efter det och nu är jag tillbaka i träsket med problem att ta av mig kavajen efter jobbet. När det gäller att behandla inflammationen, vad skulle du rekommendera?

    #417044
    Gift Jr wrote:
    Vilka rörelser är det som orsakar smärta? ”Tvingas” kroppen att t.ex. fälla in armarna mot sidorna vid plana pressar? Gör pressar över huvudet ont? Var i rörelsen gör det som ondast?

    Det första du bör göra är att undvika de övningar som ger smärta och utföra rehab för dina kuffar. Att få kuffen avslappnad med massage rekommenderar jag också, liniment kan också vara väldigt bra för att undvika smärta.

    De övningar jag använt mig av som rehab för en dålig infraspinatus är inåt och utåtrotationer, ”skulderresningar” där man ligger som i startläget i en bänkpress men bara trycker skuldrorna uppåt och neråt, samt min favorit som Arne P tipsar om. (Infogad som YT-klipp) Börja lite lättare och använd sedan dessa i lite tyngre träning.

    Om inte detta hjälper så hade jag uppsökt en naprapat.

    [youtube=Whc9diYAhpk]

    just nu gör det mesta ont, även i vardagen, så därför tränar jag inget som påverkar detta. Hoppar tex även över benböj eftersom det är påfrestande att lyfta på vikterna på stången. När jag kunde träna så ingick utåtrotationer i rehab, inte så mycket inåt eftersom styrkan var mycket bättre där. Men det var många andra övningar. Det där klippet har jag sett på flera ställen och även testat vid några tillfällen, dock känns den inte bra för mig. Troligtvis har jag för dålig kontroll och stabilitet i axeln så jag får ingen kontakt och det känns obehagligt. Jag har istället satt mig vid en bänk och lagt överarmen på den och gått ner halvvägs om man jämför med klippet, enligt sjukgymnastens ordination.

    En naprapat tror jag inte kan hjälpa mig med mina träningssvårigheter vilket är det som triggar smärtan. Blir mer behandling av symptom och manipulation än åtgärdande av orsaken tänker jag.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 25 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.