Bli snabb med löpning i skogen

Home Forums Allmänt om konditionsträning Bli snabb med löpning i skogen

  • This topic is empty.
Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • Author
    Posts
  • #52127
    #127168

    Det bästa sättet för en löpare att bygga upp snabbhet är att gradvis öka belastningen. Desto mer belastning dina ben och bål kan hantera desto snabbare blir du.

    Då tänker antagligen de flesta spontant att man ska springa fort. Gärna j-t fort. Men det behöver man inte. Man kan göra det periodvis för att ställa in kroppen i den fart man vill tävla i, men att springa j-t fort ofta ökar skaderisken markant.

    Vad terränglöpning handlar om är att utsätta musklerna för en relativt stor belastning utan att behöva pressa i hög fart. Skogsslingan i närheten duger utmärkt.

    När du springer lugnt uppför får vaderna, delar av låren och gluteus jobba extra plus din kondition. När du springer nedför ser du till att släppa på steget. Det blir inte alls lika effektivt om du trippar nedför backen. Sikta på att springa så riktigt som möjligt nedför. Det utsätter lårmusklerna för ordentlig muskelslitage (excentrisk belastning) som med ordentlig återhämtning (1-2 dagars vila beroende på hur många nedförslöpor du har sprungit) bygger upp lårmuskulaturen och gör den starkare.

    Springer du varannan eller var tredje dag (och däremellan vilar eller kör lätt alternativ träning) i kuperade skogsspår i lugnt och kontrollerat tempo kommer benen sannolikt att adaptera sig till en ny nivå och du kommer efter några veckor att kunna öka farten med bibehållen ansträngning.

    Om man skattar ansträngningsnivån på en skala från 1-10 ska man helst inte överstiga 7. 5-6 är att sikta på.

    Utöver uppförs- och nedförslöporna erbjuder löpning i terrängspår mjukt underlag som minskar skaderisken. Dessutom gör alla kurvorna att muskler och senor får jobba i olika vinklar vilket stärker dem och oxå minskar skaderisken.

    För mig har det funkat kanon att bygga upp snabbhet och löpstyrka med den här typen av träning. Så jag vill passa på att dela med mig av tipset till er :)

    Mer finns att läsa på [http://motvarldseliten.blogg.se]

    /S

    #127169

    Körde precis ett superbt kuperat terrängpass idag. 12 km på 51:50 min med ett snitt på 4.19 min/km och då var det endast distans-ansträngning. Känner verkligen hur starka benen (särskilt framsida lår) blir av denna träning. Mersmak :D

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.