Löpstyrka med hundrameterslopp

Home Forums Allmänt om konditionsträning Löpstyrka med hundrameterslopp

  • This topic is empty.
Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Posts
  • #52061
    #126922

    Ett effektivt och enkelt sätt att bygga starka ben är att avsluta löppassen med 5-6 lopp på hundra meter där du springer kvickt men avslappnat.

    Många springer oftast dessa lopp i för hög ansträngning och utför dem som spurtar. Nackdelen med att göra så är att du arbetar anaerobt. Det ger dig inte särskilt mycket för dina löppass förutom i avslutningsspurten. Men avslutningsspurten varar ju inte mer än några sekunder. Den övriga tiden (oftast 30 minuter och uppåt) är ju förlagd på en aerob ansträngningsnivå, så det är där du helst vill göra dina förbättringar som löpare.

    Kör man loppen kvickt men avslappnat stressar man enbart musklerna i det lokala området (främst benmusklerna). Eftersom loppen är så korta hinner inte den kardiovaskulära delen (lungor, hjärta och centrala nervsystemet) stressas upp i någon större omfattning och det innebär att du återhämtar dig snabbare och kan köra dessa lopp oftare (ca 3-4 ggr/vecka). På det sättet kan du bygga upp benstyrkan ordentligt och få en bra löpekonomi (mindre energiåtgång i högre fart). När du sedan börjar med längre intervaller (800 meter och uppåt) är benen förberedda och återhämtar sig effektivare så att kroppen kan lägga energin på att återhämta det mer svåråterhämtade kardiovaskulära systemet i stället. Det resulterar i att återhämtningen (träningsmässigt består den i vila/lätt distanslöpning) som bör vara ca 7 dagar efter ett pass med långa intervaller kommer att ge dig så mycket mer än annars.

    Själv kör jag på detta sättet enligt rekommendation från rutinerade amerikanska löparcoacher (främst Jack Daniels & Pete Pfitzinger) och det fungerar riktigt bra. Jag blir i princip snabbare för varje vecka :)

    Mer finns att läsa på [http://motvarldseliten.blogg.se]

    /S

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.