Nattöppet gym får kräva fingeravtryck som nyckel

Home Forums BODY.se: Nyheter om kroppskultur Nattöppet gym får kräva fingeravtryck som nyckel

 • This topic is empty.
Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • Author
  Posts
 • #77976
  #676915

  Detta postades nyss på bloggen [www.dagenstraningsindustri.se]:

  Quote:
  SVT ABC [http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33538&a=992200 skriver i en notis] om ett beslut av Datainspektionen:
  Att kräva fingeravtryck för att släppa in kunder är okej så länge uppgifterna inte sparas i ett register. Det anser Datainspektionen sedan frågan har aktualiserats på ett gym i Stockholm.

  [http://www.datainspektionen.se/ [img=http://www.dagenstraningsindustri.se/wp-content/uploads/2007/12/datainspektionen.png]Myndighetens webbplats datainspektionen.se] har publicerat [http://www.datainspektionen.se/nyhetsarkiv/nyheter/2007/2007-12-04-fitness24seven.shtml bakgrunden och motivationen för beslutet] :
  Datainspektionen anser att fingeravtrycket är personuppgifter som regleras av personuppgiftslagen (PuL). Men uppgifterna ingår inte i en registerstruktur – de behandlas ju separat och finns inte i kundregistret. Det betyder att hanteringsreglerna i PuL inte gäller. Avgörande för bedömningen är då om behandlingen är kränkande.

  Datainspektionen har en restriktiv syn på behandling av biometriska uppgifter, till exempel fingeravtryck, men med hänsyn till ändamålet, att den registrerade har samtyckt till behandlingen och att uppgifterna enbart finns lagrade i medlemskortet, kan hanteringen inte anses vara kränkande. Systemet är alltså tillåtet.
  Dokumentet (i PDF-format online) med diarienummer 535-2007 har ärenderaden ”[http://www.datainspektionen.se/pdf/beslut/20071105-fitness24seven.pdf Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Fitness24Seven]”, vilket avslöjar [http://www.fitness24seven.com/ vilken gymkedja det rör sig om] samt att inspektionen då information inhämtades av Datainspektionen gjordes den 29 augusti 2007. Och som sedan följdes av ett kvartals funderande innan beslutet togs i tisdags…

  [http://www.dagenstraningsindustri.se/?p=39&akst_action=share-this Dela med dig]

  [http://feeds.feedburner.com/~r/DagensTraningsindustri/~3/195879597/ Läs hela inlägget i orginalformat på dagenstraningsindustri.se…]

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.