Är din kost Syra eller Bas bildande? Kalkylator On-Line!

Home Forums Kost och Näringslära Är din kost Syra eller Bas bildande? Kalkylator On-Line!

  • This topic is empty.
Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • Author
    Posts
  • #98634
    #1068468

    Kostens Syra resp. Basbildande förmåga, brukar ofta förknippas med Svenske näringsforskaren Ragnar Berg, med huvudsaklig verksamhet i Dresden på 1930 och 40-talen. Ser du tabeller på detta, så är de ofta baserade på Bergs forskning som baseras på analysmetodik från början av 1900 talet. Den här kalkylatorn kan du dock låta baseras på senare års analysmetodik, genom att använda t.ex. livsmedelverkets livsmedelsdatabas på nätet.

    Syra-Bas Balansen är kroppens system att hålla rätt pH i kroppen. En sak som påverkar Syra-Bas balansen är kostens innehåll av Anjoner och Katjoner. Anjoner som ger upphov till syra, är Svavel och Fosfor. Katjoner som ger upphov till bas är huvudsakligen, Kalium, Kalcium, Magnesium och Natrium.

    http://www.nyttgrepp.se/syra-bas_kalkylator.php

    #1068537

    Nu har jag uppdaterat kalkylatorn, så att den visar syra resp. basbildande förmåga hos kosten, uttryckt som millival/MJ
    Istället för total förmåga i millival.
    Detta eftersom ett kostupplägg om 3000 kcal, som har +30millival i basbildande förmåga, har +60 millival om man dubblar portionerna (6000kcal)
    För att man ska kunna relatera millival till referens värden är därför millival/MJ en bättre idé. Mellan -3 & + 3 millival/MJ är rätt normala värden.

    http://www.nyttgrepp.se/syra-bas_kalkylator.php

    Om du inte har egna värden, så testa följande ur ett av mina kostupplägg:

    Energi 2784 kcal
    Protein 127g
    Fosfor 3176mg
    Kalium 8644mg
    Kalcium 1840mg
    Magnesium 962mg

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.