Colting ang kosthållning

Home Forums Kost och Näringslära Colting ang kosthållning

 • This topic is empty.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 54 total)
 • Author
  Posts
 • #664753

  Har läst forumet ett tag men inte orkat registrera mig tidigare men nu kom jag över en intressant artikel från senaste runners world (japp gammal löpare/orienterare som börjat gymma) där Jonas Colting skriver om den sk ”Kolhydratsbluffen” .. vet att det finns andra trådar på forumet ang Bla LCHF och annat så den hade kanske passat där istället vet ej.. :) men här kommer länken..
  [http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-om-kolhydratsbluffen]
  själv tycker jag det var ganska intressant läsning.. :)

  #77527
  #664754

  Från länken ovan.

  Quote:
  Frank Nillson kommer med en mycket intressant bok i ämnet LCHF kost och idrottande under våren på Otimals förlag. Boken kommer att heta ”Istället för Doping”. Här ett utdrag:

  ”I korthet visar jag följande:

  Jägarkost (LCHF) ger ett naturligt balanserat hormonsystem. När insulinnivåerna går ned ökar nivåerna av testosteron och tillväxthormon. Kosten ger alltså fördelar som liknar de fördelar den som dopar sig har, men istället för de hälsofaror som fuskaren utsätter sig för, får man en järnhälsa som tillåter kontinuerlig träning, utan formnedsättande sjukdomsavbrott.

  Därför ger jag boken titeln ”Istället för doping!”

  Skillnaden på en tränad och en otränad muskel är att den tränade har fler mitokondier (cellernas kraftstationer) i cellerna och ökad förbränningskapacitet och förbränner mer fett och mindre glykogen.

  Därför spjälkas mindre glykogen av den tränade muskeln. Spjälkning av glykogen ger upphov till mjölksyra. Därför är den tränade muskeln uthålligare. All konditionsträning går därför ut på att öka fettförbränningen.

  Den som går över till fettdrift får dessutom en anpassning som ger ytterligare mitokondrier i cellerna, dvs. han får ytterligare förhöjd fettförbränning och glykogenet sparas ytterligare och mjölksyraproduktionen blir ännu lägre.

  Detta enbart genom att äta rätt och alltså helt ansträngningslöst. Det paradoxala är att det ökade antalet mitokondrier medför att även användningen av glykogen effektiviseras! Glykogen förbränns i mitokondrierna och spjälkas i plasman utanför mitokondrierna.

  När den fettdrivne gör ett ryck eller lägger på en spurt, kommer en större andel av glykogenet att förbrännas och en mindre andel att spjälkas och mjölksyraproduktionen blir därför ännu lägre. Glykogenet sparas också ytterligare därigenom, därför att förbränningen ger mycket mer energi än spjälkningen. Glykogenet blir därför det raketbränsle som kolhydratförespråkarna påstår att det är, endast hos den som är fettdriven!

  Allt detta kombineras med en hormonellt intelligent träning, som håller uppe de anabola hormonerna testosteron och tillväxthormon och håller nere det katabola kortisolet.

  Dessutom lanseras en speciell typ av styrketräning som ger maximal styrka, men minimal muskeltillväxt. Du blir alltså samtidigt både lätt och stark, vilket är optimalt, eftersom den svåraste motståndaren i de flesta sporter är tyngdkraften.

  mvh
  Frank”

  Håll korpgluggarna öppna efter en av de första böckerna om LCHF kost med ett tydligt idrottsfokus kanske sedan Coltings böcker?

  Quote:
  Mer Frank Nilsson:

  Några intressanta kommentarer från Frank:

  – helt klart tar det ca två till tre veckor för en tidigare ”socker driven” person att ställa om till att istället bli fettdriven. Denna period kännetecknas av viss försämring vad gäller prestation och andra typiska omställnings tendenser som ev. huvudverk etc. Många som första gången provar på en LCHF diet bryter därför av denna efter en viss tid med det gäller bara att hålla ut.
  – när väl denna period är avklarad så blir istället effekten högre allmän energi och ork. Det finns vetenskapliga studier som noggrant kartlagt dessa effekter. En av dessa bifogar jag nedan som en radiolänk som kan tankas ner (återigen info som jag redan tidiage lagt ut men om du inte redan lyssnat på denna försök att hitta tid för detta). Här beskrivs ex effekterna för elit cyklister som en läkare följde under en period där man nogsamt styrde deras matintag till LCHF samtidigt som deras prestationer mättes kontinuerligt. Man kunde klart konstatera att man efter omställningen till LCHF efter en initial svacka fick tillbaka sin prestation och att man orkade mer än tidigare samtidigt som det allmänna välbefinnandet ökade. Dock sade man sig uppleva att cyklisterna inte hade samma topp ex snabba ruscher som tidigare.

  Exercise and Low Carb Diets (with Stephen Phinney)
  Phinney is a medical doctor, phD researcher, and professor emeritus of medicine at the University of California, Davis. (För att lyssna på showen välj download)[http://hoe.kgnu.net/hoeradioshow.php?show_id=184]

  Just det senare frågade jag Frank om och han säger att det eg inte finns idag några studier som studerar detta under längre tid. Han tror att det krävs långre tid för att de hormonella verkningarna verkligen skall komma in och börja märkas så att man når följande:

  ”När den fettdrivne gör ett ryck eller lägger på en spurt, kommer en större andel av glykogenet att förbrännas och en mindre andel att spjälkas och mjölksyra produktionen blir därför ännu lägre. Glykogenet sparas också ytterligare därigenom, därför att förbränningen ger mycket mer energi än spjälkningen. Glykogenet blir därför det raketbränsle som kolhydratförespråkarna påstår att det är, endast hos den som är fettdriven!”

  Så de bör eg. bara kunna bli bättre även i detta avseende om man stadigt håller sig till en LCHF och det finns ingen anledning i så fall för elitidrottare att ”fuska” med kolhydrater. Rent medicinskt och enligt Franks redogörelser så finns det inget anser han som talar emot detta. Snarare tvärt om kanske skadar intagen av kolhydrater en elitidrottare mer än det tillför? Man stör ju den hormonella uppbyggnaden som Frank beskriver (se länk).

  Men det finns idag eg inga studier där man följt elitidrottare och vad som händer under en längre period, 6 månader eller längre. Vi såg vad de svenska forskarna på KI ställde till med när de drog sina slutsattser av LCHF after bara några dagar (lyssna på Phinney) . Dvs man drog slutsatserna tom innan försökspersonerna hade changsen att ställa om till att bli fettdrivna.

  För att de hormonella eller den ”naturliga dopingen” som Frank talar om skall träda i kraft är det antagligen så att man MINST måste ha kört på LCHF i 6 månader. Så länge finns inga studier som dokumenterar vad som händer.

  Ytterligare en positiv aspekt av LCHF är den omvittnade förbättringen av immunförsvaret. Många som ställt om säger att de nästan aldrig därefter varit förkylda. Det är slående hur ofta elitidrottare drabbas av förkylningar ex. För kolhydratsladdande skidåkare ex är detta verkligen ett gissel. Det mest tyder på att detta kan ha sin grund i störningar i människokroppen som i sin tur orsakas av kolhydratsladdningen.

  Naturligtvis om man slipper sådana standiga förkylningar och i stället för att vara sjuk kan träna så blir man bättre.

  Jag tror inte sista ordet är sagt om detta ännu och det än nu nog bara en tidsfråga innan vi får se vår första framgångsrike 100% LCHF elitidrottare träda fram.

  Kanske Franks nya bok kan tjäna som inspiration till en ny generation ”hälsosamma” elitidrottare?

  Hoppas ingen kommer köpa den här boken.

  #664755

  Frank Nilsson har jag ingen uppfattning om, men det finns få idrottsmän/kvinnor som ger sig in i den här diskussionen och kan backa upp det med prestation på samma sätt som Jonas Colting.

  #664756
  Taisho wrote:
  Frank Nilsson har jag ingen uppfattning om, men det finns få idrottsmän/kvinnor som ger sig in i den här diskussionen och kan backa upp det med prestation på samma sätt som Jonas Colting.

  Vad spelar det för roll vad har presterat när han uppenbarligen inte ens har koll på de mest grundläggande biokemiska mekanismerna i kroppen?

  #664757
  RandomC wrote:
  Vad spelar det för roll vad har presterat när han uppenbarligen inte ens har koll på de mest grundläggande biokemiska mekanismerna i kroppen?

  Du menar att han är så bra som han är trots att han äter som han gör och skulle vara ännu bättre i fall han åt annorlunda?

  #664758
  Taisho wrote:
  Frank Nilsson har jag ingen uppfattning om, men det finns få idrottsmän/kvinnor som ger sig in i den här diskussionen och kan backa upp det med prestation på samma sätt som Jonas Colting.

  håller med dig lite.. har alltid gillat colting och hans inställning till träning.. känns ju faktiskt som han har prövat detta ordentligt.. dock så har jag för dålig koll för att avgöra om han har rätt lr fel .. för övrigt jäkligt skönt kommentar lr vad man ska kalla som du har under dina inlägg. donken reklamen lr var kommer den ifrån ??

  #664759
  Taisho wrote:
  Du menar att han är så bra som han är trots att han äter som han gör och skulle vara ännu bättre i fall han åt annorlunda?

  Nej, det menar jag inte. Vad jag menar är att han bör hålla sig till det han är bra på, sin sport. Att ge generella kostråd och tips om träning är en sak. Men det blir bara pinsamt när han försöker sig på att förklara mekanismerna bakom glukos och fett förbränning.

  #664760

  Steinbach, Du skrev aldrig vilka fel du funnit!

  #664761

  Det torde vara allmänt känt att människan är en utpräglad allätare… Precis som svin, hundar och björnar. Uppenbarligen klarar vi av att leva, frodas och föröka oss på en diet bestående av stora delar kolhydrater. Argumentet att stenåldersmänniskan inte äter kolhydrater är ju uppenbart felaktigt. Det räcker ju bara med att studera vad dagens stenåldersmänniskor äter. Jag skulle också vilja ha en förklaring till varför människan har en så god förmåga att spjälka snabba kolhydrater om det är en artvidrig diet.

  Att det däremot är onyttigt med hårt raffinerade spannmålsprodukter och vitt socker i mängd är en annan sak.

  Fetma – och diabetesepidemin hänger snarare ihop med den utbredda inaktiviteten. Faktum är ju att vi åt lika mycket eller mer vitt socker på 50-talet men ändå var inte folk feta i lika stor utsträckning i vårt land. Jag har träffat på åtskilliga vitala 90-åringar som ätit havregrynsgröt varje morgon sedan de var ett år gamla och som varit kärnfriska trots detta. Förvånansvärt ofta har de också åkt skidor, sprungit i skogen, orienterat, klivit i fjällen eller kroppsarbetat hela livet.

  #664762
  Bashful_Bob wrote:
  Det torde vara allmänt känt att människan är en utpräglad allätare… Precis som svin, hundar och björnar. Uppenbarligen klarar vi av att leva, frodas och föröka oss på en diet bestående av stora delar kolhydrater. Argumentet att stenåldersmänniskan inte äter kolhydrater är ju uppenbart felaktigt. Det räcker ju bara med att studera vad dagens stenåldersmänniskor äter. Jag skulle också vilja ha en förklaring till varför människan har en så god förmåga att spjälka snabba kolhydrater om det är en artvidrig diet.

  Så det är alltså din mening att inte bara människan är allätare, utan också hunden?

  #664763
  Taisho wrote:
  Frank Nilsson har jag ingen uppfattning om, men det finns få idrottsmän/kvinnor som ger sig in i den här diskussionen och kan backa upp det med prestation på samma sätt som Jonas Colting.

  Förstår inte varför detta skulle vara ett argument mot kolhydrater. Jonas Colting köper en hel del kolhydratbaserad sportdryck och tävlar knappast utan kolhydrater.

  Länken (och det mesta jag läst Frank skriva) var dock ganska lustig läsning :D

  #664764
  Frank Nilsson wrote:
  Så det är alltså din mening att inte bara människan är allätare, utan också hunden?

  Ja…?

  #664765

  Och vad i hundens föda gör den till allätare?

  #664766
  Frank Nilsson wrote:
  Och vad i hundens föda gör den till allätare?

  Vad du pratar i nattmössan…

  [http://www.doggy.se/sv/hund/produkter/doggy/doggyoriginalbitarisas/]

  Kött och köttbiprodukter (oxkött minst 4%), mineraler, grönsaker (morötter, potatis, ärtor och tomat).

  Senast jag kollade var definitionen på allätare däggdjur som äter både vegetabilier och animalisk föda. Men det kanske är föråldrade kunskaper?

  PS. Nationalencyklopedin håller med mig DS.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 54 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.