Home › Forums › Kost och Näringslära › Jordnöts smör!
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
10 januari, 2009 at 20:09 #66500
Anonym anvandare
Member10 januari, 2009 at 20:09 #470832Anonym anvandare
MemberNu är det såhär att jag var i mataffären för att plocka hem lite mat och fick syn på en ekologisk burk med jordnöts smör… Innehåller 99.3 % jordnötter och 0.7 % salt.. per 100 gramm innehåller den :
29 g protein
13 gram kolhydrat
52 gram fett
min fråga är Kan man använda detta som proteinkälla? Är proteinet från jordnötter bra protein? och är fettet omättat?
10 januari, 2009 at 20:19 #470833Anonym anvandare
Memberska du använda den som proteinkälla så får du käka jordnötssmör tills du spyr..MEN använd den som fettkälla, tog mig faktiskt en riskaka med det precis:up:
10 januari, 2009 at 20:21 #470834Anonym anvandare
MemberHenrik Lindh wrote:ska du använda den som proteinkälla så får du käka jordnötssmör tills du spyr..MEN använd den som fettkälla, tog mig faktiskt en riskaka med det precis:up:Okej. tills jag spyr är väll lite och ta i? 100 gramm innehåller 52 gram fett och nästan 30 gram proteiner.. så käkar man 1 lr 2 riskakor med mycket jordnötssmör på varje har man väll runt det?
10 januari, 2009 at 20:22 #470835Anonym anvandare
MemberFör den halten jordnötter är det nog en del jordnötsolja i också vilket fortfarande har samma sammansättning som jordnötter.
Jordnötter innehåller omättat fett ja!
Och proteinet är inte fullvärdigt och absolut inget att hurra för!
Det krävs väldigt mycket jordnötter/jordnötssmör för att få i sig tillräckliga dagsransoner utav protein och ditt kaloriintag kommer bli skyhögt. Men lite jordnötssmör på mackan då och då är ju sjukt gott och kan ju ätas utav den anledningen.
Men som proteinkälla är den riktigt dålig. Fettet är omättat men fortfarande kaloririkt fett.
[http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14547&epslanguage=SV http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14547&epslanguage=SV%5D
10 januari, 2009 at 20:25 #470836Anonym anvandare
MemberHittade den här fina tråden nu! Det diskuteras jordötter vilt här (fick just lära mig att jordnötter äe en baljväxt)
[http://forum.body.se/showthread.php?t=35340&highlight=jordn%F6tter+%2B+om%E4ttat+fett&page=2 http://forum.body.se/showthread.php?t=35340&highlight=jordn%F6tter+%2B+om%E4ttat+fett&page=2%5D
10 januari, 2009 at 20:46 #470837Anonym anvandare
MemberInsulinus wrote:Hittade den här fina tråden nu! Det diskuteras jordötter vilt här (fick just lära mig att jordnötter äe en baljväxt)[http://forum.body.se/showthread.php?t=35340&highlight=jordn%F6tter+%2B+om%E4ttat+fett&page=2 http://forum.body.se/showthread.php?t=35340&highlight=jordn%F6tter+%2B+om%E4ttat+fett&page=2%5D
Tusen tackar
11 januari, 2009 at 10:47 #470838Anonym anvandare
MemberDet är ju inte en fullvärdig proteinkälla, men vilka aminosyror är det som saknas?
Är det några essentiella eller grende(eller hur det heter) som saknas?11 januari, 2009 at 10:53 #470839Anonym anvandare
MemberDet saknas inte aminosyror i icke fullvärdigt protein. Det är en eller fler som finns i begränsande mängder.
Quote:The limiting amino acid sequence of blanched but unroasted peanut protein was found to be lysine equal to threonine equal to methionine. Tryptophan and histidine do not appear to be limiting in the unroasted protein.In roasted peanut protein the limiting amino acid sequence was lysine, threonine, and methionine. Tryptophan and histidine sometimes produced an increase in feed efficiency when added in the presence of lysine, threonine, and methionine.
The Limiting Amino Acid Sequence in Raw and Roasted Peanut Protein
[http://jn.nutrition.org/cgi/reprint/76/4/453]
11 januari, 2009 at 12:05 #470840Anonym anvandare
MemberHur kan man komma på tanken att ha en så fet produkt som 52% som proteinkälla över huvudtaget?
Jordnöten är en kass proteinkälla oavsett fetthalt då aminosyreprofilen verkar svår att utnyttja.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.