Home › Forums › Kosttillskott › Glutamat/Glutamin
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
11 mars, 2009 at 13:54 #65129
Anonym anvandare
Member11 mars, 2009 at 13:54 #453102Anonym anvandare
MemberDet proteinpulver jag använder (double pro) innehåller glutamat. Betyder det att det är onödigt att komplettera med ett glutamin-tillskott? Har läst någonstans att glutamat omvandlas till glutamin…
11 mars, 2009 at 15:36 #453103Anonym anvandare
MemberGlutamat har så vitt jag vet inget med glutamin att göra? Glutamat är en smakförstärkare som inte verkar vara nyttig för kroppen
11 mars, 2009 at 16:16 #453104Anonym anvandare
MemberDoublepro innehåller glutaminsyra och inte (natrium)glutamat. Har för mig att det står Glutamate under aminosyraprofilen.
Proteinpulver innehåller en mängd aminosyrorOnödigt att komplettera? Det bestämmer du själv.
11 mars, 2009 at 16:22 #453105Anonym anvandare
MemberAv det jag har läst verkar det inte vara så lätt. Glutamate är inte samma sak som glutamin. Se t.ex.
[http://en.wikipedia.org/wiki/Glutamine http://en.wikipedia.org/wiki/Glutamine%5D
[http://en.wikipedia.org/wiki/Glutamate http://en.wikipedia.org/wiki/Glutamate%5D
[http://www.ast-ss.se/f_s/cribb/oktober_2001/cribb_fs_31_oktober_2001.asp http://www.ast-ss.se/f_s/cribb/oktober_2001/cribb_fs_31_oktober_2001.asp%5D
11 mars, 2009 at 16:29 #453106Anonym anvandare
MemberEtt glutamintillskott är onödigt överhuvudtaget; det är den vanligast förekommande aminosyran i all mat och kan dessutom syntetiseras i kroppen efter behov.
11 mars, 2009 at 22:42 #453107Anonym anvandare
MemberMaod wrote:Doublepro innehåller glutaminsyra och inte (natrium)glutamat. Har för mig att det står Glutamate under aminosyraprofilen.
Proteinpulver innehåller en mängd aminosyrorOnödigt att komplettera? Det bestämmer du själv.
Glutamin och Glutaminsyra/Glutamat är två närbesläktade aminosyror. De har samma ”skelett” och skiljer sig på att glutamin innehåller en ”amin” och glutaminsyra innehåller en ”karboxylsyra” istället.
Glutaminsyra och glutamat är samma aminosyra. Vid surt pH (tex i magsäcken) föreligger den i formen glutaminsyra med vid neutralt eller basiskt pH som glutamat. Glutamat är negativt laddat och binds därför alltid till en positivt laddad motjon, tex natrumglutamat.
Orsaken till att det står glutamat på proteinburken och inget om glutamin beror på att de flesta kosttillskottföretag inte klarar av att särskilja på glutamin och glutamat i sina analyser. Om du tittar på burken finns där bara 18 aminosyror, fast vassle innehåller 20 (eller kanske något till faktiskt). Detta beror på att alla inte kan analyseras.
Det är lite synd att denna analys inte görs för den skulle kunna ge en indikation om kvaliten, eller åtminstone hur varsamt proteinet har renats. Är man för hårdhänt (läs häller på syror och kemikalier) omvandlas nämligen glutamin till glutamat.
12 mars, 2009 at 08:24 #453108Anonym anvandare
MemberMycket bra Daimster!
12 mars, 2009 at 09:27 #453109Anonym anvandare
MemberKan tillägga att anledningen till den utbredda förekomsten av mononatriumglutamat (E621) som smakförstärkare i livsmedel är just smaken av protein som förekommer rikligt i föda rik på just glutamin.
Det är smaken umami vilken brukar benämnas som vår femte grundsmak även om det råder vissa delade meningar om det inom vetenskapen. Typiskt umamirik kost är t.ex. ansjovis, krossade tomater, tomatpuré, champinjoner, parmesanost, soja, kött m.m. Väldigt vanligt förekommande i medelhavsmat och asiatisk kost.
Förekomsten av höga halter glutamat i den asiatiska kosten är för övrigt vad som ligger till grund för teorin om överkänslighet mot glutamat, s.k. ”Chinese restaurant syndrome”.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.