Home › Forums › Kosttillskott › Värma vassleprotein?
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
14 mars, 2010 at 22:30 #70000
Anonym anvandare
Member14 mars, 2010 at 22:30 #510034Anonym anvandare
MemberVad händer med vassleprotein då det denatuerar? Enligt en snabb google-sökning bildas en mjölkaktig vätska. Vad har den för egenskaper?
14 mars, 2010 at 22:41 #510035Anonym anvandare
MemberStarsky wrote:Om du gör exempelvis pannkakor utav vassleprotein så bränns en hel del av det viktiga proteinet bort.Tack för svar!
Men du vet inte vad som sker rent kemiskt vid ovanstående?
15 mars, 2010 at 07:34 #510036Anonym anvandare
MemberStrukturomvandling är ett mer korrekt ord att använda. Peptidbindningar bryts och proteinets struktur ändras. Men även aminosyror förstörs helt, vissa mer värmekänsliga än andra.
15 mars, 2010 at 08:55 #510037Anonym anvandare
MemberEddie Vedder wrote:Strukturomvandling är ett mer korrekt ord att använda. Peptidbindningar bryts och proteinets struktur ändras. Men även aminosyror förstörs helt, vissa mer värmekänsliga än andra.en omelett kan således inte ge det tänkta resultatet? d.v.s man får inte i sig den mängden protein som man räknat fram på råvaran?
15 mars, 2010 at 09:15 #510038Anonym anvandare
MemberSammy wrote:en omelett kan således inte ge det tänkta resultatet? d.v.s man får inte i sig den mängden protein som man räknat fram på råvaran?Eftersom förlusten är minimal och siffrorna ändå aldrig blir 100% korrekta (det kan ju bli mer eller mindre i vilket fall eftersom alla siffror är genomsnittsvärden) så skulle jag definitivt säga att du ska räkna med det.
Väljer du råa ägg kan du dock räkna med lägre upptag.
15 mars, 2010 at 13:15 #510039Anonym anvandare
MemberEddie Vedder wrote:Strukturomvandling är ett mer korrekt ord att använda. Peptidbindningar bryts och proteinets struktur ändras. Men även aminosyror förstörs helt, vissa mer värmekänsliga än andra.Att en strukturomvandling sker är jag med på. Men bildas ett långsammare eller ett snabbare protein? När bindningarna bryts, blir proteinet mer likt fria aminosyror?
15 mars, 2010 at 13:30 #510040Anonym anvandare
Membermalawiglenn wrote:Likt och likt, kroppen slipper ”göra jobbet” och man får ett bättre upptag genom (”korrekt”) tillagning av ägg, kött mm.Att blanda sitt vassleprotein med varmt vatten skulle alltså påskynda upptaget?
15 mars, 2010 at 13:33 #510041Anonym anvandare
MemberEddie Vedder wrote:Eftersom förlusten är minimal och siffrorna ändå aldrig blir 100% korrekta (det kan ju bli mer eller mindre i vilket fall eftersom alla siffror är genomsnittsvärden) så skulle jag definitivt säga att du ska räkna med det.Väljer du råa ägg kan du dock räkna med lägre upptag.
ok. tack. rått äter jag inte av flera anledningar än så.
15 mars, 2010 at 13:56 #510042Anonym anvandare
Membermalawiglenn wrote:snacka om optionani :pDet är väl ”höga” temperaturer, 100grader + som ”förstör” vassleproteinet, dvs gör att det bli otjänligt.
Men just strukturförändrningen sker vid en tröskeltemperatur (beror även på lufttryck med), för ägg sker detta vid en viss temp, om du bara värmer upp ägget till 70% av denna temperatur så blir det ju inte kokt (denaturerat) …
vassle denaturerar vid ca 60 grader (normalt lufttryck), läs
[http://www.google.se/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=3&ved=0CBcQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.mejeriteknisktforum.org%2FDok%2FStipendierapport_Mikropartikulering.pdf&rct=j&q=denaturerat+vassle&ei=-ymeS8qXEIWF-QbjzoDvAQ&usg=AFQjCNHJMgdNV2hYr9wmj1DolbdY_63r1w]
Kom bara ihåg att denatuerar inte är samma sak som förstöra dvs göra det otjänligt.
72 grader enligt wikipedia(säker källa :whistle:)…
Var bara av ren nyfikenhet jag undrade. Själv dricker jag helst röd mjölk efter träningen.
Dock kvarstår huvudfrågeställningen… Vad är det egentligen som bildas
?
15 mars, 2010 at 14:41 #510043Anonym anvandare
MemberNär det denatueras…
[http://en.wikipedia.org/wiki/Whey_protein]
15 mars, 2010 at 15:26 #510044Anonym anvandare
Membervasslefranmjolk wrote:72 grader enligt wikipedia(säker källa :whistle:)…Nåja, nog är wiki ofta en bra källa i de här sammanhangen. Lite mindre säkert om man letar fakta om kommunism eller migrationspolitik t.ex.
[http://forum.body.se/showpost.php?p=923895&postcount=16]
15 mars, 2010 at 15:48 #510045Anonym anvandare
MemberEddie Vedder wrote:Nåja, nog är wiki ofta en bra källa i de här sammanhangen. Lite mindre säkert om man letar fakta om kommunism eller migrationspolitik t.ex.[http://forum.body.se/showpost.php?p=923895&postcount=16]
Tack!
Är det är någon slags isotop av vassle som bildas alltså? :what:
15 mars, 2010 at 19:49 #510046Anonym anvandare
Membermalawiglenn wrote:isotop?du pratar om vassle som om det vore en homogen molekyl, om du inte har en susning om kemi, vad spelar det då för roll OM du skulle få ett svar?’
ps. isotop har med kärnfysik att göra
Hihi pinsamt…. Man kan inte vara på topp jämt 😮 Menade iso-vassleproteiner :whistle:
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.