The myth of the eight-hour sleep

Home Forums Repan The myth of the eight-hour sleep

 • This topic is empty.
Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
 • Author
  Posts
 • #50781
  #121712

  [http://www.bbc.co.uk/news/magazine-16964783 http://www.bbc.co.uk/news/magazine-16964783%5D

  #121713

  Intressant läsning. Vad har du för synpunkter om det? Själv anser jag att man ska utgå från att antalet timmar man ska sova är individuellt. Om jag ska känna mig helt utvilad så behöver jag sova runt 10h.

  #121714

  Intressant.

  Nickster, fast det handlade mer om att sova i ett svep eller inte. Själv är det väldigt olika, men ofta vaknar jag på natten och är vaken kanske 30-60 min och ligger och tänker/halvdrömmer, sedan somnar jag om och vaknar 4-5 timmar senare. Ibland kan man känna sig lite konstig under den tiden, som att alla sinnen är förstärkta osv. Kan kännas mer om man drömt starkt. Det är väl anledningen till att folk genom historien nuppat, läst böner/böcker, mediterat osv som nämns i artikeln, under dessa nattliga timmar av förhöjd ”medvetenhet”.

  #121715

  Nickster: det är klurigt det där med sömnbehov. Ibland kan jag sova 9, 10 timmar, och
  fortfarande inte vara utvilad. Har väl troligen inte haft någon bra kvalitet på sömnen då.
  Andra gånger sover jag 6 timmar och är riktigt pigg och rask. Säkert en mängd saker som
  spelar in.

  Madball: jag sover i de flesta fall heller aldrig i ett svep. Brukar också vakna på natten,
  ibland flera gånger.

  #121716

  Spontant känns det som att det finns en del brister i resonemanget, en artikel som tar upp det på ett bra sätt är [http://www.robbwolf.com/2012/02/23/sleep-sleep-sleep-how-artificial-lighting-and-cortisol-impact-zzzs/ denna].

  #121717

  Ja, jag tror dom flesta vaknar någon gång på natten. Jag gör det också. Det bästa enligt mig hade varit om man bara kunde vakna när man kände för det, men det går ju tyvärr inte :(

  #121718
  maskin wrote:
  Spontant känns det som att det finns en del brister i resonemanget, en artikel som tar upp det på ett bra sätt är [http://www.robbwolf.com/2012/02/23/sleep-sleep-sleep-how-artificial-lighting-and-cortisol-impact-zzzs/ denna].

  Mm, problemet är som sagt alla ljuskällor som ständigt finns runtomkring oss och stimulerar vakenhet. Samt såklart vår förmåga att oroa oss för allt möjligt, jämt och ständigt vilket bråkar med kortisolet och sömnigheten.

  Jag tror fortfarande inte att vi är gjorda varken för att sova 8 timmar i ett svep eller 4 timmar i två block; det är helt enkelt beroende på vår omgivning, trötthet, mörker/ljus osv och båda fungerar bra. Men jag tror det är fullständigt normalt att vakna på natten om man lägger sig tidigt, d v s i skymningen.

  #121719

  Det enda som fungerar på mig, och jag har ganska svåra bekymmer med sömnen, är att inte försöka sova förrän jag är riktigt jävla trött. Jag ligger hellre och läser till 02.00 och somnar då än släcker lampan 23.00 och ligger vaken till 06.00.

  Nu var det kanske inte generella diskussioner angående sömn som tråden handlar om, men ändå.

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.