Varför PT?

Home Forums Artiklar Varför PT?

 • This topic is empty.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 40 total)
 • Author
  Posts
 • #895870

  Personlig tränare – Kan det vara något för mig?[/b]

  av Andreas Guiance

  I vissa kretsar finns det en bild av att personliga tränare är något som bara nybörjare kan ha nytta av. Inget kan vara mer felaktigt! Även du som hardcore-gymräv kan ha stor hjälp av en duktig PT. Vi förklarar varför.

  Christian Olsson är helt okej på att hoppa tresteg. Faktiskt så pass okej att han tog OS-guld i Aten. Trots att Christian just nu bevisligen är bäst i världen inom denna gren använder han sig av Yannick Tregaro som tränare. Jag vet inte hur långt Yannick kan hoppa men troligtvis betydligt kortare än Christian själv. Ändå ser tydligen Christian någon fördel med att använda sig av Yannicks tjänster. Annars hade han väl helt enkelt bett Yannick att inte ”komma här och lära far göra barn” och gett honom sparken.

  ”Bara för Christian är bäst innebär inte det att han inte kan bli bättre; det finns massor av tekniska detaljer Yannick kan hjälpa honom med”, säger många säkert nu, och visst är det så. Men om man istället frågar samma människor om de skulle behöva ha hjälp av en PT för att öva upp sin egen träningsteknik på gymmet är svaret ofta långt ifrån lika självklart: ”Jag? Har du sett min dubbel-bicce bakifrån? Jag vet hur man tränar för att få resultat”.

  Av någon anledning finns det en bild av att styrketräning är en aktivitet som man klarar av bäst själv. Alan Bergström, rektor vid PT-school i Stockholm säger:
  – Det är märkligt att de människor som man trodde skulle vara först med att hoppa på den här trenden istället verkar vara de mest skeptiska. Fitness-tjejer är exempelvis i många fall mycket mer öppet inställda till personliga tränare än kroppsbyggare är.

  Naturligtvis känner man sin egen kropp bäst, men därmed inte sagt att man inte kan dra nytta av en utomståendes hjälp. Det finns många fördelar med att anlita en PT, såväl för nybörjare som för erfarna tränande:

  1. Förbättra tekniken

  Att det är viktigt för en nybörjare att lära sig god teknik från början säger sig självt. Men även mer erfarna tränande kan slipa på många detaljer i sin lyftteknik ihop med sin PT. Det kan röra sig om såna saker som att lära sig koppla ur hjälpmuskler i en viss övning för att på så vis prickskjuta rätt muskel, eller att träna så man undviker skador. Om man redan lyckats dra på sig en skada kan hjälpen faktiskt vara än viktigare. Med sin PT:s hjälp kan man då arbeta ut ett program där man fortfarande kan träna så mycket som möjligt, utan att för den skull förvärra sin skada.

  2. Förbättra kosthållningen

  De som tränar mycket har ofta ganska bra koll på vad som passar att stoppa i sig och vid vilka tillfällen. Man håller sig väl informerad via exempelvis BODY och andra källor. Problemet är bara att hur bra råd vi än kan ge dig så måste vi alltid skriva dem i generell form. Det kan förvisso ge dig en mycket bra grund att stå på, men om du vill lyfta dig ytterligare ett snäpp kan det vara en bra idé att tillsammans med din PT utforma ett kostprogram som är skräddarsytt för dina specifika behov och levnadsförhållanden. Hur gammal är du? Vilka tider sover du? Vad arbetar du med? Alla såna frågor måste besvaras om kostprogrammet ska bli optimalt för just dig.

  3. Öka motivationen

  Du som BODY-läsare är antagligen en person som gillar det här med träning och behöver därför knappast bli släpad i håret för att komma ner till gymmet. Men alla går igenom perioder när träningen känns monoton eller tråkig; man tappar inspirationen helt enkelt. Här kan en duktig PT fungera som en coach och peppa dig då du behöver det som mest. Eller kanske säga åt dig att ta ett break i någon vecka om det är det som krävs. Kort sagt, hjälpa dig att hålla motivationen uppe så du får ut maximalt av varje pass.

  4. Bryta platåerna

  När man hittat ett program eller en träningsmetod som fungerar bra kan det lätt bli så att man går på i ullstrumporna lite för länge. Förr eller senare kommer utvecklingen då att stagnera och man når en så kallad platå i sin träning. Det kan vara svårt att bryta ett slentrianmässigt träningsmönster på egen hand, särskilt om man hållit på ett tag. En PT kan ge förslag på nya övningar eller nya träningsformer som ger mer variation och förbättrade resultat. Då blir också träningen roligare.

  5. Ge ett utomstående perspektiv

  När man skriver en artikel är det alltid bra att låta någon annan korrekturläsa texten. Man blir nämligen så van vid sin egen text att det är svårt att upptäcka sina egna misstag. Samma sak gäller med muskelbyggande: I och med att du ser din kropp varje dag är det lätt att bli hemmablind. En PT kan i egenskap av utomstående betraktare hjälpa dig att se dina styrkor respektive svagheter och på det viset komma fram till vad du behöver jobba extra på i framtiden.

  Sammanfattningsvis kan man säga att en duktig PT sitter inne med mycket kunskap och erfarenhet som du kan dra nytta av. Detta kan naturligtvis även sägas om många av dina kompisar och bekanta som tränar, men det finns en stor skillnad: Att kunna dela med sig av sitt eget kunnande på ett pedagogiskt och genomtänkt sätt är en PT:s huvudsakliga arbetsuppgift. På det viset kan du lättare tillgodogöra dig och dra nytta av kunskapen från en PT än från en, visserligen kunnig, träningskompis som inte vet hur man lär ut på bästa sätt. Så oavsett om du precis är i färd med att börja styrketräna eller om du redan är gammal i gamet kan en PT vara en investering som är väl värd pengarna.

  Så tycker proffsen

  Vad anser då de som är inne i branschen om fördelarna med personliga tränare och den bild som ibland finns hos kroppsbyggare om yrket? Vi intervjuade tre av nordens bästa personliga tränare för att få höra deras tankar.

  Jostein Ödegården, lic. PT och Bodybuilder

  – Alla som använder kroppen kan ha nytta av en PT. Det att det är väldigt viktigt att få ett korrekt övningsutförande, annars kan träningen göra mer skada än nytta, säger Jostein Ödegården. Och just skador är ett område där Jostein ofta får hjälpa klienter. Ett vanligt problem är exempelvis skadade muskelfästen. Jostein berättar att det här många gånger beror på korta muskler som blir irriterade i fästena.
  – Lösningen på såna problem stavas ofta stretching, förklarar han.

  Ett annat område där Jostein får hjälpa även erfarna klienter är att med att ”prickskjuta” rätt muskel genom att förbättra deras teknik. Ett exempel är folk som inte lyckas få till ryggen ordentligt. Jostein förklarar att det ofta handlar om att man kopplar in biceps och trapezius för mycket i ryggträningen.

  Träning är dock inte det enda en PT kan hjälpa till med. Kosten är också en viktig bit.
  – En PT kan utforma ett kostprogram som förbättrar individens hälsa och form utifrån hans eller hennes speciella förutsättningar, tillägger Jostein.

  Stefan Croona, lic. PT och tidigare lärare vid the PT-school

  Stefan berättar att det, av naturliga skäl, kan finnas ett motstånd mot att göra förändringar i sin träning hos personer som tränat under lång tid. Han tror att en del av ”rädslan” för att anlita en PT kan bottna i att man ofta blir tvungen att sänka viktbelastningen när man förändrar sin teknik.
  – Många använder mängden vikt de kan lyfta som ett mått på om träningen går framåt eller inte, och då kan ofta en lägre vikt kännas som att ta ett steg tillbaka, förklarar han. Stefan menar istället på att det inte är vikten i sig, utan belastningen av den aktuella muskeln, som är viktig. Lyckas man isolera en specifik muskel i en övning kommer man troligtvis lyfta mindre än om man skulle koppla in en rad hjälpmuskler. Men resultaten av träningen kommer istället förbättras.

  Stefan anser att fler skulle kunna dra nytta av att anlita en PT.
  – Många tycker att det räcker med att ha ett par träningsskor och ett gymkort för att kunna träna. Jämför man med exempelvis golf så är det ingen som tror att man är en färdig golfspelare bara för att man har grönt kort och en golfbag, man går fortfarande till golf-pron för att förbättra sin teknik och sina resultat. På samma sätt bör man använda sig av en PT, menar Stefan. Träningen blir också roligare när man får bra resultat.
  – Uteblivna resultat är en av de vanligaste anledningarna till att folk slutar träna.

  Per-Arne ”P-A” Andersson, lic. PT och Bodybuilder

  P-A har förståelse för att vissa kan vara skeptiska mot att betala pengar för att anlita en personlig tränare. Han själv hade tränat i många år innan han bestämde sig för att gå PT-utbildningen.
  – Man tyckte att man kunde mycket innan, men man fick väldigt många ”aha-upplevelser” under utbildningen, berättar P-A.
  – Så här i efterhand inser man ju att man kunde ha sparat många år av ineffektiv träning om man använt sig av en PT i början av sin karriär.

  P-A berättar också om andra områden där man kan ha stor nytta av en duktig PT.
  – Har du exempelvis en skada så kan din PT visa dig hur du kan fortsätta att träna, fast kanske från nya vinklar så skadan inte belastas, istället för att behöva vila helt och hållet. Skador kan faktiskt vändas till något positivt: P-A berättar att han, just när han varit skadad, har testat många nya övningar han annars aldrig skulle ha använt sig av, som senare visat sig fungera kanonbra.

  Ett av de största skälen till att anlita en PT är också att spara en massa ”krångel-tid”, förklarar P-A.
  – Ett bra exempel för tävlande bodybuilders är deffen. Istället för att pröva sig fram helt på egen hand och kanske misslyckas de fem första åren kan man få hjälp att hitta rätt från början. – Så kul är det faktiskt inte att gå på diet, tillägger P-A och skrattar.

  #86037
  #895871

  Lite åsikter kring den här gamla artikeln:

  Det kan säkert vara bra med en PT, men det kostar pengar samt att många av dem inte kan ett skit ändå. Därför går jag hellre till nån gammal veteran på gymmet och ber om hjälp med utförandet och liknande. Erfarenhet som är både gratis och lättillgänglig.

  Nåt som gör mig lite sne är att du bara har intervjuat PT’s, som (självklart) inte bidrar med något annat än positiva åsikter om DERAS EGET YRKE.

  #895872
  polaren wrote:
  Lite åsikter kring den här gamla artikeln:

  Det kan säkert vara bra med en PT, men det kostar pengar samt att många av dem inte kan ett skit ändå. Därför går jag hellre till nån gammal veteran på gymmet och ber om hjälp med utförandet och liknande. Erfarenhet som är både gratis och lättillgänglig.

  Nåt som gör mig lite sne är att du bara har intervjuat PT’s, som (självklart) inte bidrar med något annat än positiva åsikter om DERAS EGET YRKE.

  Jag kan lova dig att de tre killarna som är med i artikeln kan sina grejer;)

  Sen intervjuar jag just dem för att de är kunniga PTs som ska få lägga fram sina argument för varför det är bra med PTs. Att dra fram det som är dåligt med PT är väl mest att det är dyrt (om vi förutsätter att det är en bra PT då; är det en dålig PT faller ju hela grejen). Och att intervjua någon för att han/hon ska säga att det är dyrt känns rätt onödigt:)

  Var inte sne…bättre för hälsan att va glad;)

  #895873

  Jag har i stort sett endast fått höra dåligt om PTs, därför blev jag lite sne över artikeln som kändes riktad på nåt sätt, men egentligen jag är en glad och positiv människa! :)

  Det finns så mycket folk som kallar sig själva PT’s efter att ha gått en kurs över en helg, därför är jag så negativt inställd till det. Visst finns det bra sådanna också, men jag tror att det är lätt att man råkar anlita en riktig jöns om man som nybörjare inte har några kunskaper själv alls.

  #895874
  polaren wrote:
  Jag har i stort sett endast fått höra dåligt om PTs, därför blev jag lite sne över artikeln som kändes riktad på nåt sätt, men egentligen jag är en glad och positiv människa! :)

  Det finns så mycket folk som kallar sig själva PT’s efter att ha gått en kurs över en helg, därför är jag så negativt inställd till det. Visst finns det bra sådanna också, men jag tror att det är lätt att man råkar anlita en riktig jöns om man som nybörjare inte har några kunskaper själv alls.

  Absolut. Det är ju otroligt viktigt att man får tag i någon som vet vad han/hon snackar om – annars gör det mer skada än nytta:) Du kan fråga Arne Persson vad han anser om detta tex;)

  #895875

  En intressant sak som ni skulle kunna göra i samma anda är att helt enekelt testa lite olika PTs som folk oftast skulle kunna tänkas få kontakt med dvs, de som arbetar på gym osv för att se hur pass bra råd de ger.

  #895876
  hubas wrote:
  En intressant sak som ni skulle kunna göra i samma anda är att helt enekelt testa lite olika PTs som folk oftast skulle kunna tänkas få kontakt med dvs, de som arbetar på gym osv för att se hur pass bra råd de ger.

  Rolig idé:up: Ska prata med Alex om huruvida den skulle kunna vara praktiskt genomförbar.

  #895877
  hubas wrote:
  En intressant sak som ni skulle kunna göra i samma anda är att helt enekelt testa lite olika PTs som folk oftast skulle kunna tänkas få kontakt med dvs, de som arbetar på gym osv för att se hur pass bra råd de ger.

  Bra idé!

  #895878
  hubas wrote:
  En intressant sak som ni skulle kunna göra i samma anda är att helt enekelt testa lite olika PTs som folk oftast skulle kunna tänkas få kontakt med dvs, de som arbetar på gym osv för att se hur pass bra råd de ger.

  Det blir mycket tid att testa olika PT:ar här och där. Vem har tid att göra det?? Kan den dolda kameran också användas??

  #895879
  Sunnebris wrote:
  Det blir mycket tid att testa olika PT:ar här och där. Vem har tid att göra det?? Kan den dolda kameran också användas??

  Nej, det finns klara praktiska problem:) Vi ska se om det kan bli något slags uppföljning på artikeln dock. Jag återkommer i ämnet…

  #895880
  Andreas Guiance wrote:
  Nej, det finns klara praktiska problem:) Vi ska se om det kan bli något slags uppföljning på artikeln dock. Jag återkommer i ämnet…

  Om de olika anläggningarna och PT-nissarna/nissorna tycker det är ok, skulle ju ett utlåtande från slumpvis utvalda kunder vara en metod. I direkt anslutning till deras PT-tid får de svara på lite frågor av en andfådd Andreas som hängt med under tiden och tagit bilder från alla möjliga vinklar. På så vis kanske det blir ett relativt ofärgat omdöme?

  #895881
  Janpeter Sangborn wrote:
  Om de olika anläggningarna och PT-nissarna/nissorna tycker det är ok, skulle ju ett utlåtande från slumpvis utvalda kunder vara en metod. I direkt anslutning till deras PT-tid får de svara på lite frågor av en andfådd Andreas som hängt med under tiden och tagit bilder från alla möjliga vinklar. På så vis kanske det blir ett relativt ofärgat omdöme?

  De enda frågorna jag har med ett sådant upplägg är dels huruvida slumpmässigt utvalda kunder verkligen har kompetens att kunna utvärdera sina PTs i andra avseenden än ”Han är jättesnäll!”, och dels om det verkligen blir ofärgat. För mig känns det som att folk som använder sig av en PT rimligtvis är av åsikten att han/hon är bra – annars hoppas jag att de inte går dit;)

  Men någon form av uppföljning kunde som sagt vara kul. Jag återkommer för mer idébollning i ämnet när den andfådde Andreas är klar med sin j***a skola om någon månad:|

  #895882
  Andreas Guiance wrote:
  De enda frågorna jag har med ett sådant upplägg är dels huruvida slumpmässigt utvalda kunder verkligen har kompetens att kunna utvärdera sina PTs i andra avseenden än ”Han är jättesnäll!”, och dels om det verkligen blir ofärgat. För mig känns det som att folk som använder sig av en PT rimligtvis är av åsikten att han/hon är bra – annars hoppas jag att de inte går dit;):

  Tillsätta en ”Idoljury”? I volunteer! Kan nog övertala Arne också. Då lär nog inte argument som snäll finnas med i utvärderingen:P .

  #895883

  Nu får man tänka sig för en extra gång om man ska bli PT eller inte…

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 40 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.