Lite info om Fruktos

Home Forums Kost och Näringslära Lite info om Fruktos

  • This topic is empty.
Viewing 15 posts - 46 through 60 (of 62 total)
  • Author
    Posts
  • #272167
    Flessa wrote:
    Att frukten överskattas som ”vitamin & mineralbomb” håller jag helt med om. Dock så tycker jag generellt att människor är räddare för fruktos numera, men som sagt så pratar vi naturligt fruktos i små mängder, och någon/några frukter tycker jag inte är fel precis.

    Ja det är din uppfattning i så fall. Jag har inte upplev att folk undviker frukt i större utsträckning och inte sett några direkta siffror på att fruktkonsumtion gått ner. Har du sett något sånt?

    Den mer utbredda kunskapen om fruktos ser jag som värdefull, tidigare har man ju läst ”naturligt fruktsocker” som någon form av hälsoargument på juice och olika läskprodukter. Och det har framställts som bättre ur GI-synpunkt t.ex. Det du kallar ”naturlig fruktos” är dock exakt samma fruktos och metaboliseras likadant, skillnaderna är kvantiteter i olika livsmedel.

    Flessa wrote:
    Säg inte att du inte tycker att ett päron eller en banan är äcklig nu vafan, ;)

    Klart jag inte gör. Jag älskar godis och sötsaker. Och godis är en hälsosammare variant av sötsaker.

    #272168

    Är godis en hälsosammare variant av sötsaker? Än Frukter? Snälla utveckla…

    #272169
    Pontus_H wrote:
    Är godis en hälsosammare variant av sötsaker? Än Frukter? Snälla utveckla…

    Jag reagerade på det jag också, men jag tror han faktiskt skrev fel och menade i själva verket frukt.

    #272170
    Pontus_H wrote:
    Är godis en hälsosammare variant av sötsaker? Än Frukter? Snälla utveckla…
    nible wrote:
    Jag reagerade på det jag också, men jag tror han faktiskt skrev fel och menade i själva verket frukt.

    Oj där skrev jag förstås fel. FRUKT är en hälsosammare variant av sötsaker.:D

    Flessa wrote:
    Men det är fortfarande svårt att få i sig en mängd fruktos motsvarande ca 30 frukter på en dag.

    Jag har aldrig påstått något annat, det är inte ens det vi diskuterade. Jag pratar om fruktos som värdelös sockerart och frukt som ett helt okej livsmedel men som har ett oförtjänt gott rykte som supernyttigt.

    Och jag menar att det fortfarande har det ryktet fast du upplever att det inte längre är så. Där går meningarna isär helt enkelt, jag har i alla fall inte sett siffror på minskad fruktförsäljning och vart jag än vrider och vänder på universitetets lokaler och på gymmet så nog smaskas det friskt på äpplen och bananer.

    #272171

    Nej du var inte så säker, det är nämligen så att ”Eddie” 22 år vet mycket mer om allting än alla andra det framgår bland annat i kriget han för mot varje enskild åsikt ”Flessa” framför. Så nu ska han säkert lära oss något nytt här vänta bara…

    #272172
    Pontus_H wrote:
    Nej du var inte så säker, det är nämligen så att ”Eddie” 22 år vet mycket mer om allting än alla andra det framgår bland annat i kriget han för mot varje enskild åsikt ”Flessa” framför. Så nu ska han säkert lära oss något nytt här vänta bara…

    Nope, skrev som sagt fel. Men jag tycker allvarligt talat inte att folk verkar mer rädda för frukt. Jag har aldrig påstått att det är fel, bara att jag inte upplever samma sak. Har inte ”rättat” någon eftersom jag inte anser mig ha rätt.

    #272173
    Jompa wrote:
    Ps. Många verkar ha missat att vanligt socker delas upp direkt i magen och hälften blir då fruktos.

    Nej, det sker av enzymer i tunntarmens bortsbrämsmembran.

    #272174
    hejsvejs55 wrote:
    Ah perfekt, det lugnade mina nerver :D

    Att en typ av livsmedelsgrupp på befolkningsnivå utgör en större fruktoskälla har väl inget med din konsumtion av frukt att göra?

    Om du nu fortfarande äter mycket frukt och lite produkter med raffinerat sackaros så är ju frukt DIN primära fruktoskälla oavsett vad man ser på befolkningsnivå.

    Potatis är t.ex. en av de primära källorna till C-vitamin i den svenska kosten sett till total konsumtion. Men det innebär ju knappast att den är mer rik på C-vitamin än havtorn för det. Men havtorn konsumeras i mycket liten utsträckning och blir därför inte en stor källa ur befolkningssynpunkt. Förstår du hur jag menar?:)

    #272175
    Jompa wrote:
    OK, men delas upp gör det.

    Nej, enzymet sackaras som delar/spjälkar sackaros till glukos och fruktos finns som sagt i tarmslemhinnan i tunntarmen.

    #272176

    Angående fruktosens farlighet: [http://www.alanaragonblog.com/2010/01/29/the-bitter-truth-about-fructose-alarmism/]

    Artikeln har för övrigt en helt underbar slutkläm:

    Quote:
    Pointing the finger at fructose while dismissing dosage and context is like saying that exercise should be avoided because it makes you fat and injured by spiking your appetite and hurting your joints.
    #272177

    [http://www.ccspmd.ethz.ch/news/publications/Gerber_Spinas_11 http://www.ccspmd.ethz.ch/news/publications/Gerber_Spinas_11%5D

    Stod med i nya Body. Om fruktos från läsk, borde väl va lika illa med allt vanligt socker.

    #272178

    Sackaros fanns med i studien och i stora drag kan man säga att det var ”lika illa”. I grupperna där man främst såg negativa effekter var fruktosintaget ca 80g eller mer per dag.

    #272179

    vad skulle vara nyttigast då, en ljus macka med smör och en skiva 27 % ost eller ett äpple? i tanken då att man vill ha kropp med definerade muskler? eller mindre fett på magen då.

    #272180

    Nyttigast på vilket sätt?

    #272181

    Så en måltidersättning av denna typ ([http://www.dalblads-nutrition.se/eshop/viktkontroll/article32.aspx]) är kass med andra ord?

    Är denna ([http://www.dalblads-nutrition.se/eshop/viktkontroll/article33.aspx]) bättre eller ska man satsa på en helt utan ([http://www.eiselt.se/se/produkter/fettförbränning/metapro-5461429)?]

Viewing 15 posts - 46 through 60 (of 62 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.