Home › Forums › Kost och Näringslära › Yngve testar vegankost i 2 veckor
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
16 december, 2005 at 00:20 #1010573Anonym anvandareMember
TORSDAG 15/12
Vikt 106,5 kg på morgonen
MÅL 1
Apelsin skalad 260g
Torkad aprikos 3 st
gröt 75g
lingonsylt 2 mskMÅL 2
Bröd 90g
bönsalsa
morot 10g
solrosfrö 2 tsk
torkad aprikos 2 stMÅL 3
Bröd 115g
bönsalsa
morot 10g
solrosfrö 1 tsk
gurka 45g
äpple 125gMÅL 4
bröd 90g
bönsalsa
solrosfrö 1 msk
gurka 45gMÅL 5
Risentas sesamkaka 30g
bröd 75g
bönsalsa
solrosfrö 1tskMÅL 6
potatis 300g
brysselkål 200g
pintobönor 37g
lök 1/2
champinjon 1 1/2 st
kuam quats 4 st
torkad aprikos 2 stMÅL 7
gröt 75g
solrosfrö 1 tsk
lingonsylt 2 msk
torkad aprikos 2 stNu skall jag baka Johan Modigs plommonbröd.
8,5 dl vatten
1/2 paket jäst
2 tsk havssalt
2,75 msk hela kumminfrön
1 msk olivolja
2,75 msk mörk sirap
3/4 dl vetekross
3/4 dl rågkross
200 g katrinplommon
7 dl grovt rågmjöl
rågsikt efter behovBlanda ingredienserna i den ordning de står här ovan, men ta bara 7 dl rågsikt före jäsningen. Låt jäsa 3h. Smörj 2 st brödformar. Knåda in lagom med rågsikt. Knåda degen till en rulle, dela i två delar, gör rullarna lika långa som formarna och lägg i dem utan att trycka på degen. Sätt på ugnen – 200 grader. Låt jäsa upp till 1,5 ggr. Sätt in i ugnen på diagonalen och låt grädda i 62 minuter. Ta ut och låt svalna i formarna i 10 minuter, banka därefter formens undersida mot en skärbräda eller dyligt tills brödet släpper. Låt bröden svalna på galler under duk.
YNGVE
18 december, 2005 at 02:50 #1010574Anonym anvandareMemberFREDAG 16/12
Vikt 107kg på morgonen.
MÅL 1
Äpple 125g
Bröd 100g
Bönsalsa
solrosfrö 1 tskMÅL 2
Bröd 100g
BönsalsaMÅL 3
Linssoppa 2 trk
Bröd 225gMÅL 4
Bröd 85g
Bönsalsa
solrosfrö 1 tsk
gurka 20gMÅL 5
Bröd 125g
Bönsalsa
gurkaMÅL 6
Veg pannkaka:
25g sojamjöl
75g vetemjöl
2 tsk socker
olivolja3,5% öl 33 cl DAB
Äpple 125gLÖRDAG 17/12
Vikt 107 kg på morgonen.
MÅL 1
Apelsin skalad 260g
torkad aprikos 4 st
gröt 75g
solrosfrö 1 tskMÅL 2
Bröd 95g
bönsalsa
gurka
solrosfrö 1 tskMÅL 3
Bröd 115g
Bönsalsa
gurkaMÅL 4
Bröd 95g
aprikosmarmelad 2 tskMÅL 5
Currygryta m. potatis:
1 lök
1 morot
1/2 näve russin
1/2 burk Zeta´s stora vita bönorbröd 95g
apelsin skalad 195gMÅL 6
2 potatisar + återstående currygryta.
MÅL 7
Bröd 160g
Bönsalsa
aprikosmarmelad 1 tsk18 januari, 2006 at 05:58 #1010575Anonym anvandareMemberKosten k
18 januari, 2006 at 20:59 #1010576Anonym anvandareMemberwicked_kitten wrote:Kosten känns för ensidig tycker jag. Den är säkert väldigt nyttig men inte i längden. Jag är vegan och det känns hela tiden som det fattas någonting i de målen du beskriver.Finns ju så många olika sorters svamp man kan använda varför begränsa sig till enbart championer?
Och så finns sojamjölk som är kalciumberikad att ha till gröten. Sojagrädde att ha i matlagningen, men framförallt tycker jag det saknas groddar och mjölksyrade grönsaker, båda innehåller vitamin B12. Ja, det finns så många produkter som jag skulle vilja nämna, vet dock inte hur de fungerar i bodybuidningssyfte. Rostade sojabönor att äta som snacks eller ha i salladen, veteglutenprotein sk. kinafärs, falafel, hommous (kikärtsröra som är gott att ha på smörgåsen eller som dip), linspastej med nötter i att ha på mackan, tartex (pålägg gjort på jäst), havremjölk, sojabönsglass (tofuline), ProViva, sojafärssås (svårkryddad dock), ärtsoppa utan fläsk, alger, vetegroddar, hirs (järnrikt sädesslag), färsk spenat, broccoli, mm.
Ja och sen är ett tillskott nästan nödvändigt dagligen tror jag, jag brukar göra en frukostjouice med färskpressad äppeljouice, 1 tsk spirulinapulver, 1 tsk nyponpulver och 1 tsk nässelpulver. Nyttiga växter som innehåller GLA, omega 3 och massor med vitaminer och mineraler.Sen att veganer skulle vara magra undernärda stackare, nej så är det inte! Vegankosten är ofta fetare och det i kombination med proteinsammansättningen gör att man lägger på hullet, men på ett sunt sätt. När jag blev vegan vid 18 års ålder gick jag upp massor med kilon. Och hade plötsligt nått en mer sund vikt. Däremot är vegankosten kolesterolfri och fettet är oftast av det nyttiga slaget.
De som är väldigt magra och bleka har helt enkelt slarvat med den veganska kosthållningen. Som vegan måste man nästan vara beredd på att ägna mer tid i köket och åt näringslära. Kanske inte alla ungdommar som har tid eller lust med det eller så har de föräldrar som inte bryr sig så blir det slarv med maten. Det finns en risk för att kokosbollsätandet och kaffedrickandet tar över och att man bara utesluter livsmedel utan att ersätta dem med någonting annat. Men risken är nog inte så stor. När man har gjort undersökningar på det så har det visat sig att vegatarianer och veganer äter mycket mer hälsosamt än traditionella köttätare. Risken med köttätandet är väl att man får i sig för lite frukt och grönt. Den vegetariska maten och veganmaten däremot kryllar av fibrer, vitaminer och antioxidanter. Och att fibrer är bra för välmåendet och orken vet väl de flesta.Jag tycker också att den verkar lite enehanda och tråkig. Men det är ju upp till var och en. Däremot har jag stor respekt för det jobb Yngve lagt ner på proteinkombinationer. Hur gör proteinsammansättningen att man lägger på hullet?
30 maj, 2006 at 13:18 #1010577Anonym anvandareMemberBump!
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.