Publishers Page: Förlagschefen har ordet

Ove (blå) och Christian (röd) har varit

på gymspaning med monstertruck!

Ibland måste man våga göra något annorlunda. Ja, bryta vardagsmönster och ge sig ut på något egenpåhittat miniäventyr. Inte bara för att det är roligt och stimulerande. Utan för att det dessutom ger nya idéer, perspektiv, kontakter och möjlighet att göra något bättre i sitt dagliga värv och liv. Jag hittade nyligen mitt roligaste vardagsäventyr på länge – Operation Gymspaning.

Operation Gymspaning: 72 gym på fyra dagar

I Storstockholm finns det idag 124 (!) gym av varierande storlek. Med gym menar jag en träningslokal med en bemannad reception, träningsmaskiner och fria vikter. Trots att jag är infödd Stockholmare har jag under åren bara hunnit besöka en bråkdel av stadens växande gymflora, varför jag tänkte att ”Nä nu jääää…”.

Med en lång lista gymnamn och adresser och en inlånad Monstertruck, med flaket fyllt av Kost & Kropp (BODY:s och Fitness Magazines gratistabloid) besökte jag tillsammans med BODY:s annonschef Christian Mårtensson, 72 av dessa 124 gym under fyra svettiga dagar.

Vi hann inte fler, helt enkelt. Och de övriga får betas av vid nästa tillfälle (nu fick den ordinarie budfirman sköta dessa).

Jag har efter denna gymspaning inte bara mer kunskap om gymmen i huvudstaden, utan även mer respekt för yrket budbilschaufför.

Att stanna (när man hittat rätt adress), parkera (inte alltid lätt), lasta av (vi skulle ha valt en lastbil med lägre flak!), kånka (ofta långa sträckor) och leverera tidningsbuntar är inget latmansgöra. Det känns definitivt lättare att betala budbilsräkningarna efter denna lärorika upplevelse.

Jag blev imponerad över det trevliga mottagandet vi fick. Och att det fortfarande finns urgym kvar, där vissa existerat längre än BODY (dvs 24 år). Jag log igenkännande åt gamla vadpressar, belly-backs, motionscyklar från Monark och hantlar från gamla Swings Sportdepå på Sveavägen, vilka syntes sida vid sida med datoriserade cardio-high-tech-maskiner från 2000-talet.

Huvudintrycket från denna gymspaning är att det var imponerande fräscht på de flesta träningsanläggningarna. Och den största förvåningen ligger i att det fortfarande finns så många mindre gymenheter, med cirka 150 – 300 medlemmar i sitt register, vilka verkar fungera riktigt bra.

Det känns viktigt att de mindre gymmen fortfarande existerar. Ofta med mer familjär atmosfär och ”corekänsla”. Här tränar man hårt. Och ingen bryr sig om ett gnisslande kullager, eller klagar över att löparbandet inte har inbyggd TV-skärm.

Och visst känns det extra roligt att se en affisch från B&K 1981 hänga i benböjrummet, med bara kallt järn, en ställbar bänk med böjd sprint i en kedja, magnesielåda, en välanvänd – nästan blanksliten – internationell stång och en knäböjställning.

Väl tillbaka på redaktionen efter extraknäcket som budkille känns det bra att konstatera att gymstockholm lever. På både elitcore- och motionsnivå. Jag har nu bestämt mig för att göra en liknande gymrunda i Malmö till hösten – och Göteborg närmare jul, för att känna städerna på gympulsen.

Ha nu en underbar sommar! Det ska jag ha.

Bild 326478

Skriv till: BODY, Box 3417, 103 68 Stockholm, märk kuvertet ”Ove”.

ove@body.se