BODY besöker; VM i Bänkpress

Bild: Ove Rytter. Anna Olsson, nybliven

världsmästare -52 kg!

BODY var på plats under den inledande dagen i bänkpress-VM på Scandic Infra City utanför Stockholm. Tät stämning, otroliga vikter på stången och en nybliven, svensk, världsmästarinna på plats gjorde besöket både historiskt och trevligt.

Jag anser personligen att den nya tekniken, med de nya tröjorna i supertajt material, som ger en extra effekt på mellan 20 och upp till 50 kilo(!) i resultatlistorna, har förstört lite av glädjen. Men samtidigt: All sport går framåt.

Och kraftsporten behöver någon form av kommersiell kringmarknad kring sig. Både avseende sponsorer, utveckling och spektakulära rekord.

Trevligt att tävlingen sändes direkt via webben, även om många hade problem att få en accceptabel bild i sin burk därhemma.

Arrangemanget som sådant kan bara få ett betyg; Bra! Både ljus, ljud och överskådlighet i form av presentationer och resultat på storbildsduk, gjorde att alla kunde hänga med.

75 kilo och 282,5 kg i bänkpress!

Jag växlade några ord med den trevlige och artige (är alla japaner är det?) japanen Daiki Kodama. Såg honom gör en lätt singelrepetition på 215 kg i uppvärmningsrummet, innan tröjan – och de fruktansvärda vikterna – åkte på stången.

Han säkrade sin överlägsna seger med ett fantastiskt lätt, och strikt, förstalyft på 257,5 kilo. Lyftet skedde explosivt, utan tvekan, och förorsakade ett sus genom publiken och dagens varmaste applåder, från cirka 350 muskulösa besökare, hördes i hela komplexet.

Kodama gick därefter på den grymma vikten 282,5 kg. För att försöka slå sitt eget världsrekord på 280 kg. Om vi betänker att denna kille väger knappa 75 kilo, så svindlar det för ögonen. Och vi närmar oss en koefficient på fyra gången sin egen kroppsvikt!

”Bara” att lyfta sin dubbla kroppsvikt kräver massor av träning. Den tredubbla (i Kodamas fall cirka 225 kilo), kan han köra flera repetitioner på. Och det känns som om vi en dag, någon gång, kan få uppleva att han blir mannen som lyfter fyra gånger sin egen kroppsvikt. I – just det – bänkpress!

Anna är bäst!

Avslutade visiten med att snacka lite med världsmästarinnan Anna Olsson. Tänk dig att väga under 52 kilo och klara 137,5 kg i bänkpress!!! Utan gummidräkt/tröja klarar hon 115 kilo. Vilken talang!

– Jag är enormt nöjd med mitt resultat. Nu ska jag satsa lite mer på styrkelyft igen!

Tja; Hon kommer med största säkerhet att knipa en landslagsplats framöver. Det är inte bara i bänkpressmomentet det finns krut. Annas talang och genetiska förutsättningar är unika. Och nu ska hon utveckla och maximera dem. Klokt beslut!

Vi avslutade vår snabbintervju genom att komma överens om att hon skulle lämna Dalblads monter (hennes sponsor) under FitnessFestivalen i Göteborg denna helg, för att visa sina färdigheter i BODY:s monter, där det finns en stång på plats. Men det blir ingen tävling i Body Press för Anna. Denna utmaning skulle möjligen passa Anna om det varit en tävling på dubbla kroppsvikten…

Anna Olsson
Bild 326337
Tröja av!
Bild 326338

Pallen -67,5 kg
Bild 326339

Resultat -67,5 kg
Bild 326340

Teknik, styrka, vighet; världsmästaren värmer upp
Bild 326341

Daiki Kodama i sitt världsrekordförsök!
Bild 326342

Prispallen -75 kg
Bild 326343

Ove med världens bästa bänkpressare -75 kg
Bild 326344