Ledare: Saldobesked

Bild: Linda Fodor.

Utan att vilja låta som en rödnäst koncernchef på julfest, så brukar årets sista timme vara en bra tidpunkt att reflektera över det år som gått, och över det som komma skall. Att helt enkelt begära någon sorts saldobesked.

De frågor jag ställer mig är följande:

  • Är INTRESSET för träning och hälsa större nu än för ett år sedan?
  • Är BRANSCHLÄGET bättre nu än för ett år sedan?
  • Är vi på BODY ett bättre stöd för dig nu än för ett år sedan?

INTRESSET = JA

Det är uppenbart fler som är intresserade av att träna nu, och det säljs enormt många gymkort här i landet. Sverige är i dagsläget Europas åttonde land om man nu vill mäta gym-branschen i marknadsstorlek. Och man räknar med att var tionde svensk är medlem på ett gym.

Dessutom sker det andra positiva saker. I brittisk TV vill man nu stoppa chips- och läskreklam som riktar sig till tittare under 16 år. Det fiffiga med det för oss här, är att det inbegriper även TV3 och Kanal 5, som båda sänder från England.

BRANSCHLÄGET = JA

REDAKTÖREN LISTAR

1. BIOLOGI

Ett ämne som innefattar själva essensen med livet – fortplantning. Yeah!

2. GYMNASTIK

Och så kommer träningen. Glädjen över att få använda kroppen till det den är konstruerad för toppar det mesta.

3. FYSIK

Att i takt med framstegen lära sig mer om sin egen fysik? Och andras? Inspirerar till än hårdare ansträngning.

4. HEMKUNSKAP

Mat är näring, men också så mycket mer. Mina tonfisk-direkt-ur-burken-dagar är för länge sedan räknade.

5. KEMI

Oerhört trist att allt fler fäster övertro till kemiska inslag. Träning, mat och vila ÄR det viktiga. Inte det andra, begrips?

Man kan ju se det på flera sätt. Men att kungamågar förmår starta lyxgym efter lyxgym är väl ett tydligt tecken på att gymbranschen blomstrar ordentligt. Och det är av flera skäl bra. Dels för folkhälsan, dels för alla som eventuellt vill skaffa sig ett arbete i anslutning till gymbranschen, och dels för att det kan skapa en större allmän förståelse för den formen av styrketräning som vi normalt missionerar kring. En uppenbar nackdel dock är att det onekligen tränger undan GYMMET som vi minns det. Det med skivstänger, hantlar, power racks och T-bars. Därför skulle jag välkomna fler alternativ till volymfokuserade affärsgym. För ni behövs.

Tävlingsläget då? Ja, även här är det bättre nu än för ett år sedan. 2006 känns lite som en nystart. Idag har vi ett respektfullt och samstämmigt samarbete med förbundet, som jag vet kommer att bära ännu mer frukt framöver. Det känns verkligen som alla inblandade är intresserade av att dra åt samma håll, och därför är jag avgjort optimistisk. Allt detta kommer ofelbart att förbättra för både dig som tävlar, och för dig som mest tittar på.

BODY = här är det DU som ska svara

Vi är ju liksom part i målet, så vad vi tycker räknas egentligen inte. Vad vi dock kan säga är att vi på redaktionen lever med ambitionen att hela tiden göra vårt bästa nummer. Du har säkert redan hört mig rabbla den något självförhärligande kassetten om hur vi slår knut på oss själva för att överträffa dina förväntningar och så vidare. Även om jag fortfarande kan lägga mig i graven i övertygelse om sanningshalten i detta dekret, så är det enda viktiga dock vad du tycker. Så skicka mig ett mail med dina synpunkter.

Så totalt känns saldot bra. Därför kan jag med gott samvete dra mig tillbaka bland mandariner och glögg.

Välkommen till ett nytt år!

I dina växande musklers tjänst

Bild 325987

Skriv till BODY, Box 3417, 103 68 Stockholm, märk kuvertet ”Alex”.

alex@body.se