Ledare: Heja simhopp!

Tro inget annat – jag verkligen älskar fitness och bodybuilding. Både som livsstil, men också ur ett tävlingsperspektiv. Under det gångna året har jag sett massor av tävlingar, på ett gäng orter, och även i ett flertal länder. Min känsla av att våra sporter är mycket populära världen över har förstärkts. Men som alltid gäller det bara de redan frälsta. Ny publik, eller en bredare publik, verkar ha svårare att se tjusningen i det vi gör.

Och om man funderar på varför, så är det ju inte så konstigt. Fitness och bodybuilding som tävlingsformer är nämligen publikfientligt konstruerade.

Man kan ju jämföra med andra subjektiva bedömningssporter som exempelvis konståkning, simhopp och gymnastik. De är alla breda sporter, högintressanta för både publik och TV-sändningar, och de utgör sedan många år självklara olympiska inslag. Är dessa idrotter mindre komplicerade än fitness och bodybuilding, och därmed enklare att förstå? Nej, inte alls. Som åskådare är det nästan omöjligt att ens uppfatta detaljerna i en Mollbergare eller i en trippel Salchow.

Men dessa sporter ger mig något annat som gör att det blir intressant ändå; omedelbar feedback i form av att domarpoängen presenteras direkt. Med 6,0 som dominerande inslag på anslagstavlan så förstår ju till och med korkade jag att det jag just sett var riktigt bra. Därmed kan man säga att jag får hjälp att tolka mina intryck, och att därmed hänga med. Och då blir det genast intressant, även för Greta hemma i stugan.

REDAKTÖREN LISTAR

SAMTIDA VÄLGÖRARE

1. Forskningen

Nu slår forskarna fast det vi i vårt skrå har vetat i årtionden. Att träna med vikter är synnerligen effektivt och välgörande.

2. Gymindustrin

Fler än någonsin går nu och tränar, och fler än någonsin kommer därmed i kontakt med sitt genetiska arv.

3. Inspiratörer

Jag snackar naturligtvis om killar som Arne Tammer, Hoa Dahlgren och inte minst vår egen Ove Rytter, men också om moderna motsvarigheter som Martin Lidberg, Hans Wiklund, Marcus Schenkenberg och rent av Peter Siepen.

4. Tävlingsverksamheten

Utan en topp får man ingen bredd. 100- tals välbyggda profiler har sammantaget gett vårt samhälle fysiska förebilder att sukta efter.

5. Dopingbeslagen

De blir allt fler, allt större, och berör allt fler sporter. Signalerna är därmed tydliga. Grejerna används mer än vi tror.

I fitness och bodybuilding funkar det inte så. Där måste jag vänta tills sent på kvällen innan jag kan få ta del av domarnas omdömen, och därmed få något av det jag sett förklarat. Är det dessutom en internationell stortävling så får jag till och med vänta tills dagen efter, när finalen går, innan någon sorts resultat offentliggörs.

Ur ett publikperspektiv, känns detta spännande?

För mig blir det lite som att se en polsk dialogfilm med trasig textmaskin. Omöjlig att förstå och lika svår att hänga med i. Och då ligger fjärrkontrollen nära.

Felet hänger naturligtvis ihop med hur man bedömer och poängsätter fitness och bodybuilding. Trodde du att man bedömer hur bra någon är? Glöm det. Det man bedömer är hur bra någon är – i relation till de andra på scenen. Det innebär att man alltså inte vet hur bra den första killen eller tjejen är, förrän man sett även den sista deltagaren kliva upp. Hela tävlingsmomentet handlar om att i det dolda rangordna hela startfältet – från den bäste till den sämste.

För en ny betraktare så handlar därmed fitness och bodybuilding om ett antal vältränade och brunbrända kroppar som flyttas runt på en scen och jämförs, utan att man får vare sig hjälp, stöd eller ledtrådar i sin upplevelse.

Med andra ord publikfientligt.

Är det inte dags att ändra på det, och göra det enklare för publiken att hänga med, och därmed intressantare för nya tittare och tävlingsbesökare? Varför inte låta de tävlade komma upp en och en, och låta domarna belöna dem direkt med offentliga poäng, där exempelvis 10,0 är maxpoäng för en perfekt fysik? När det kommer till den fria poseringen så kan man exempelvis dela ut en specifik poäng för Fysiken, och även en separat poäng för Framförandet. Det skulle dessutom hantera den evinnerliga tolkningsfrågan om vad som egentligen ska bedömas i det momentet.

Sammantaget skulle direkta och offentliga poäng ge alla inblandade och alla betraktare fullständig koll hela tiden. Borta är då förvirringen, gissningarna och spekulationerna. Kvar finns närheten, nerven och intresset.

Tänk dig hur referatet skulle kunna låta:

”Spänningen är enorm! Här i den sista ronden behöver titelförsvararen Benny Biceps faktiskt ett snitt på 8,7 för att ta segern. Och vad får han..? Nu ska vi se… domarna dröjer lite… men här kommer siffrorna: 8,6, 8,4, 8,6, 8,9, 8,8 och bara 8,5 från den skånske domaren… Det räcker inte! Han blir bara tvåa, och VI HAR EN NY SVENSK MÄSTARE I TUNGVIKTSKLASSEN!”

Bara en sån sak.

I dina växande musklers tjänst

PS! Ha nu en riktigt god jul!

Bild 325816

Synpunkter på ledaren? Maila direkt till redaktören på alex@body.se