Ledaren: Vän med väckarklockan

Bild: Seth Janson.

Den amerikanske demonföredragshållaren Robin Sharma har tydligen just varit i stan. Han skriver böcker och föreläser om livsstil och ledarskap, om lycka och livskvalitet, och om livsmål. Aningen flummigt för de flesta, men ändå tillräckligt handfast för att fungera som rättesnöre för allt fler.

En av hans deviser är att gå upp örntidigt på morgonen, för att därigenom ge sig själv utrymme att hinna göra något bara för sig själv. Som att läsa, lyssna på musik, eller något annat. Tanken är att denna korta stund av självägnad lyx ska ge en inre tillfredsställelse som sedan kan smitta av sig i en förstärkt lycka resten av dagen. Och det, enligt Sharma, kan utgöra grunden till ett lyckligare liv.

Utan att ens ha förstått det så har jag själv levt så nu under flera år. Uppe en bra stund före tuppen, för att då riva av min dagliga halvtimme i gymmet. Det har blivit mitt sätt att starta min dag, och det är nu så inrutat att jag inte kan vara utan det.

Ska jag vara ärligt så handlade min ursprungliga drivkraft mer om tidsoptimering (det är ju så mycket man vill och måste göra, och så lite tid att göra det på) än om att medvetet skapa långsiktig lycka. Jag märker dock att morgonträningen gör mig oerhört glad, stark och energisk. Det händer nämligen att jag ibland tvingas göra annat än att träna på morgnarna. Som att jobba, resa eller ordna med barnaktiviteter. Och på en gång så märker jag då hur min energi genast känns lägre, min glädje och tillfredställelse likaså, och hur dagen på något sätt släpar sig fram som på klumpiga larvfötter. Och skillnaden är ganska stor ifrån de spänstiga steg som jag annars upplever leder mig framåt.

REDAKTÖREN LISTAR

TV-program jag gärna ser (förutom golf då)

1. Lost

Lill-lördag ges äntligen ny mening igen.

2. Dr Phil

Sällsynt skarp samt smårund sydstatare. Suverän. Skallig.

2. Conan O’Brien

Småskum snubbe som samtidigt sänder soffan sanslösa skratt.

4. Melodifestivalen

Kanske aningen schlagerfjolligt, men jag bjuder på det. Fest & flärd, radhus style!

5. Let’s Dance

Låt helgen ta sin början. Amen.

PS! Missa inte serien 30 Rock, om den nu kommer på en riktig TV-tablå snart. Bästa på länge.

Kort sagt – träning på morgonen är en höjdare. Främst ger det mångfalt mer energi tillbaka än vad det så att säga kostar. Tänk dig sedan vad du är kapabel att uträtta under en dag som getts en sådan smakstart. Genom att gå upp tidigt och träna så har du gett dig själv ett försprång på dig själv, som du också behåller resten av dagen. Du får därigenom eftermiddag och kväll över till annat, som vänner och familj, studier eller rent av TV:n. Visst, du kanske blir aningen tröttare när det kommer till sänggåendet på kvällskvisten. Men det är å andra sidan en ganska bra förutsättning för att ge dig en god natts sömn.

Nä, jag har inte alltid varit så klämkäckt hurtig. I unga tonåren kunde jag vid 13-tiden ligga kvar i sängen och vara irriterad över att min ömma moder helt fräckt vägrade komma in med choklad och mackor på sängen. Jag drönade på ett tiotal år till, innan jag till sist insåg att jag begåvats med ett relativt trevligt morgonhumör, och därmed öppnade sig nya möjligheter. Det var rätt trevligt att vara uppe tidigt, och hux flux började det hända grejer runt omkring mig.

Skulle det nu vara så att du letar efter alternativa energikällor och nya angreppssätt på din träning, ditt liv eller din lycka – prova morgonträning! Blir du bara vän med väckarklockan så blir du snart bästis med hela livet!

I dina växande muskler tjänst!

Bild 325751

Synpunkter på ledaren? Maila direkt till redaktören på alex@body.se