Ledare: En drog är en drog – oavsett

Bild: Mats Nylund.

Nyligen visades ett brittiskt program i SVT, där man tagit fasta på en undersökning kring olika drogers skadlighet. Man tog då hänsyn till hur stor direkt skada brukaren fick, hur pass beroendeframkallande drogen var, och slutligen hur pass stor skada drogen orsakade samhället i stort. Allt detta resulterade i en ganska bister lista över Storbritanniens 20 farligaste droger, behändigt sorterade i ordning efter farlighet.

Programmet, och därmed också listan och undersökningen, har diskuterats livligt i både England och nu även i Sverige. Det främsta skälet till det är inte det mest självklara – att listan toppas av Heroin och Kokain. Det är istället för att det på listan också smugit sig in ett par helt lagliga droger. Redan på femte plats hittar vi nämligen alkohol, och på plats nio tobak. Båda dessa anses här totalt sett farligare än både cannabis, LSD, anabola steroider, GHB och Ecstasy.

De som tillskrivit listan visst intresse har nästan utan undantag beskyllts för generell drogliberalisering, medan listans kritiker skarpt ifrågasätter både undersökningsmetoderna och dess resultat.

Själv menar jag att det förvisso är fel att rättfärdiga ett drogbruk genom att, via listor lik denna, klä en drog i oskyldigare färger än andra (vilket också är huvudargumentet från kritikerna). Men det är precis lika fel att, med kulturella och sociala konventioner som stöd, tillåta bruk av droger som orsakar enorm skada i vårt samhälle.

Ungefär 2 000 personer dör varje år i Sverige till följd av alkoholmissbruk. Hisnande siffror, som växer ännu mer när man lägger till alla som stryker med eller på annat sätt far illa i trafiken, av våldsbrott, eller via självmord kopplat till alkohol. Mer än 50 000 fall av misshandel kan också varje år sättas upp på alkoholens meritlista, och siffrorna för våldtäkt, mord och dråp, inbrott, vandalism och rattfylleri bildar även de en riktigt deprimerande hög. Summa summarum: det är förfärligt många som far illa av spriten i Sverige.

Räknar man sedan på vad allt detta kostar för både sjukvård, socialtjänst, kriminalvård, forskning och inte minst produktionsbortfall, så belastar alkoholen varje år samhället med cirka 30 miljarder kronor. En ofantlig summa pengar, som faktiskt motsvarar hela bruttonationalprodukten för ett land som Haiti.

För rökningen är det i princip lika illa. 7 000 personer dör i Sverige varje år till följd av rökning, och av dem är det cirka 500 som trillar av till följd av passiv rökning (typ, tack). Trots dessa dödsfall är det fortfarande en miljon svenskar som fortsätter att röka.

Alla droger är kass. Helkass. Men för mig är det fullständigt ofattbart att vi ännu inte har insett det uppenbara. Bara för att de är socialt accepterade och dessutom lagliga, är sprit och tobak inte mindre allvarliga droger än de uppenbart olagliga – oavsett var på denna brittiska lista de må befinna sig.

En drog är en drog.

I dina växande muskler tjänst!

Alex Danielsson,
Chefredaktör BODY

Bild 325726

REDAKTÖREN LISTAR: Kraftfulla kvinnor med klass

Cory Everson: Är fortfarande normen för hur en kvinnlig kroppsbyggare ska se ut. Oslagbar på sin tid. Oslagbar idag.
Lenda Murray: Världens vinstrikaste byggardam, och en av sportens allra varmaste och mest generösa personligheter.
Anja Langer: Tyskt superlöfte som valde att kliva av alldeles för tidigt. Modersinstinkt är starka grejor.
Tonya Knight: Blont bombnedslag som med sin fysik och sin Gladiatorroll tog kvinnlig byggning ett stort publikt steg framåt.
Veronica Dahlin: Supersymmetrisk svenska med alla delar i perfekt harmoni. VM-guldet 1988 och Ms Olympia-starten samma år fick sätta fin punkt.