300, and counting…

Foto: Seth Janson

Ove Rytter, tidningens grundare, tillsammans med Alex

Grattis! Du håller nu i vår 300:e utgåva sedan starten 1981. För dig är det förmodligen bara en siffra (med all rätt). Men för oss som jobbar här är det närmast en monumental milstolpe. Därför skriver jag det igen – 300.

I dagens mediesamhälle är det naturligtvis extremt ovanligt för en månadstidning att nå dessa tal. Av alla de tidningar som startade samma år så är drygt 77 % nedlagda idag. Att vi efter 28 år fortfarande dimper ned i brevlådan hemma hos ett stort antal entusiaster, och att det vi skriver om fortfarande kan intressera minst lika många i butiksledet, är tecken på flera saker. Den viktigaste är att omsorgen för sin egen kropp och sin egen hälsa aldrig kan bli omodern. Faktisk tvärtom – när våra normala livsmönster mer bryter ner och förstör oss än det motsatta, så behöver vi det som träningen står för ännu mer. Det är också ett tecken på att vi som tidning klarat av att förändra oss, och att vi hittat kraft att växa med uppgiften. Och det är jag i form av representant för tidningen extremt stolt över.

Mitt eget lilla bidrag till dessa 300 stannar vid knappt 85. När jag 2002 klev ombord på tåget så var det med den uttryckta intentionen att ge det två år av mitt liv. I skrivande stund är jag uppe i åtta. Och jag tycker fortfarande att det är roligt. Om jag nu inte är helt mors så vågar jag säga att detsamma gäller för alla andra här på redaktionen. Redaktören Hannah glittrar och kvittrar lika smittsamt inspirerande som någonsin. Vår kreative mastermind Seth betraktar varje utgåva, varje sida, varje kolumn, ja varje rad och varje nedskalad pixel med samma osvikligt konstnärliga skärpa som vanligt. Magnus, vår ordningsamme webbredaktör, fortsätter att till synes helt utan nattsömn leverera alerta nyhetsstoff till både hemsida och forum, när han inte är fullt sysselsatt med att korrekturläsa allt vi skriver i tidningen. Och tro mig – utan dessa individers gränslösa engagemang och påtagliga passion för både tidningen och sitt specifika yrke, så hade vi aldrig varit där vi är nu. Så ett Ronnie Coleman-stort tack till er alla!

Det går inte att förhålla sig till detta arv utan att gå tillbaka till dess källa – tidningens grundare Ove Rytter.

Hans bidrag till utvecklingen av den svenska bodybuilding- och fitnesskulturen är enorm. Och som min alltjämt virtuella mentor är han oslagbar. I våra inledande diskussioner var det hans mod och det förtroende han nästan omgående visade mig som fick mig att ta det avgörande klivet.

Det är också Oves vision om att göra en kvalitetstidning för de som gillar styrketräning som varit den bärande idén under alla dessa år. Hans engagemang kunde inte göra annat än att omedelbart smitta av sig, som en ilsken bacill. Och som det känns idag så var den obotlig. Min aktning för Ove känner därmed inga gränser.

Jag vill också skänka en varm tanke till min företrädare Alan Bergström. Hans verbala leklust, hans stöd och hans träffsäkra omvärldsanalyser, gjorde redaktörsjobbet mycket roligare och mer givande.

På dessa 132 sidor har vi samlat det göttaste av det göttaste. Vi ger dig en heltäckande genomgång över alla de tidningar vi producerat. Vi har dessutom gjort en del landisättningar längs den 28 år långa resan, där du får möta några av de mer minnesvärda reportagen.

Vi har även lagt både stickor och strån i kors för att sätta samman en riktig baddräktsspecial. Med riktig menar jag en där kläderna är det viktiga, och modellerna som visar dem tvingas nöja sig med att spela andrafiolen. Friskt med både tjejer och killar utlovas! På träningssidan har vi haft nöjet att möta Patrik Kasra, som här visar hur han tränar sina sällsynt skarpa armar. Vi har också träffat en mycket kompetent kvinnlig byggare vid namn Ellitinett Vadlin, som avslöjar hemligheten bakom ladugårdsbreda axlar.

Magen ska ju också ha sitt. Därför kan vi även presentera tre övningar som med rätt energi ger dig det bett i sexpacket du alltid drömt om.

Att hålla sin toppform hela sommaren kan vara problematiskt. Men bara om man inte läst denna utgåva av BODY. Här berättar vi nämligen i detalj hur du går till väga för att vara lika skarp i september som du är nu i slutet av juni.

Vi har dessutom tussat ihop tre av fitnessveriges allra skarpaste kosthjärnor, och låter dessa reagera på frågor om kost och diet.

Vi har toppat hela kalaset med att lära dig packa väskan med all smarrig näring du behöver för en dag på stranden. Vi rapporterar dessutom från en proffsbyggartävling i New York, vi samlar några av de senaste forskningsrönen för dig, och kan dessutom presentera en ny avdelning om Rehab. Och som vanligt en hel del massa annat.

Med detta låter jag dig återgå till ytterligare en stund på stranden, i motionsspåret, på gymmet eller i soffan.

I dina växande musklers tjänst
Chefredaktör – BODY

Bild 325301

OVE RYTTER LISTAR: Starka minnen sedan starten

1980
Då jag för första gången träffade Arnold.

1981
Då den första prenumeranten ringde. Har sedan dess respekterat en ringsignal.

1984
Då jag träffade Joe Weider. Och plötsligt förstod vad en publicist var för något.

1987
Då jag turnerade med det norska fenomenet Gunnar Rösbö. Orden genetik och anlag blev kött.

1993
Då vi startade SM Fitness. Vi fick hålla på till 1999. Många av de
tävlande kom därefter att medverka i hela 57 gladiatorprogram i TV.

2001
Denna tidning fyllde 20 år. Kändes stort.

2009
300 utgåvor. Magiskt!