Ett långt och krångligt efternamn – del 3

Bild: Albert Busek. Oktoberfest i München 1973…

Del 3. Läs del 2…

Sådärja. Sedan var det bara att ånga på i ullstrumporna. Året efter hade Arnold huvudrollen i ännu en film, ”Pumping Iron” som visades på biografer över hela världen. Samma år spelade han i ett avsnitt av tv-serien ”The Streets of San Francisco”. Även 1979-80 medverkade Arnold i tre ganska okända filmer ”The Jayne Mansfield Story”, ”The Villain” (i Sverige finns den att få tag på under namnet Cactus Jack) och ”Scavenger Hunt”. Studierna var nu avklarade och han hade tagit sin examen. Det var dags för ett riktigt stort genombrott på vita duken – ”Conan the Barberian”.

”Jag älskar rollen som Conan. Han använder sin snabbhet och styrka för att erövra hela världen. Han blir aldrig missmodig och lever efter sina egna regler. Han är på så vis mitt alter ego”, sa Arnold om filmen. För att passa in i rollen som Conan återupptog Arnold sin hårdträning. Träningen gick bra och i sista minuten bestämde han sig för att delta i 1980 års Olympia i Sydney. Åtminstone sades det så då. Att det inte är helt sant bevisas av att han samtidigt gjorde den mindre kända filmen ”The Comeback”. Långt efteråt erkände Arnold att en filminspelning inte räckte som motivation för hårdträningen – men det gjorde ett Olympia. Varför han inte sa det tidigare har sina förklarliga skäl.

Arnold vann 1980 års Olympia efter fyra års total frånvaro från byggarscenen, vilket fick fler än en bodybuilder att se rött. Många ansåg att domarna dömt partiskt. Ilskan var så stor bland vissa proffs att de svor att bojkotta nästkommande Olympia. Det blev inte bättre av att nästkommande Olympia arrangerades av – just det – Arnold och Jim Lorimer. Frank Zane som i ”Arnolds frånvaro” tagit tre raka Olympia blev så förbannad över sin tredjeplats att han krossade sin trofé på parkeringsplatsen utanför tävlingsarenan. Han var också en av de tre som verkligen bojkottade 1981 års Olympia. De andra två var Mike Mentzer och Boyer Coe. Den tävlingen vanns för övrigt återigen av Arnolds polare Franco Columbo.

Därefter beslöt sig Arnold för att ägna sig mer åt att utveckla sina talanger som skådespelare och mindre som bodybuilder. Tillsammans med Jim Lorimer började han projektera en proffstävling som skulle gå på våren, istället för på hösten som Olympia. 1984 hade Conan-uppföljaren ”The Destroyer” premiär och senare samma år gjordes ”The Terminator”. Filmerna blev kassasuccéer och Arnold gled upp till top-fem på listan över USA:s högst betalda skådespelare. Som av en tillfällighet (jojo) började Schwarzenegger diskutera ett restaurangprojekt tillsammans med Stallone, Willis och Moore.

Samtidigt arrangerade Jim och Arnold sin första Ms International. ”En tävling för proffstjejer som vill prova vingarna och skaffa rutin på scen innan Olympia”.

Den andra juni 1987 göts Arnolds namn in i stjärnsten nummer 1847 på ”Hollywoods Walk of Fame”’. Den första helgen i mars 1989 presenterade Arnold och Jim Lorimer Ms International och ”Arnold Classic”. En tävling med 143 200 dollar utbetalat i cash (20 000 dollar mer i prispengar jämfört med Olympia samma år). Det blev Tonya Knight och Rich Gaspari som fick gå hem med de största prischeckarna.

Den första Planet Hollywood-restaurangen öppnade i New York, oktober 1991. Arnold var där och invigde tillsammans med kompanjonerna Sylvester Stallone, Bruce Willis och Demi Moore. Det här året förverkligade Arnold en annan livslång dröm – att ha ett eget gym. Och vilket annan gym skulle han köpa om inte Gold’s, Venice.

Nu har han, precis som det förväntas av skådisar, ställt sig på andra sidan kameran. Regissörsdebuten gjorde han redan 1989 i en TV-produktion ”Tales from the Crypt”. Men det är producent man ska vara. Last Action Hero, 1993, var den första filmen som Arnold producerade.

Övriga fakta

  • Hans fulla namn är Arnold Alois Schwarzenegger.
  • När han var 15 år vägde han 75 kilo och var 185 cm.
  • Armar 31 cm, bröstomfång 102 cm, midja 76 cm, lår 50 cm, vader 38 cm.
  • När han var som bäst hade han en kroppsvikt på 105 kilo i tävlingsform.
  • Armar 56 cm, bröst 145 cm, midja 81 cm, lår 71 cm och vader 51 cm.
  • Idag tränar Arnold en timme om dagen. Förutom bodybuilding gillar Arnold att springa, simma, dyka, spela tennis, åka skidor, bowla, rida, åka motorcykel, utföra bågskytte, resa, teckna och samla konst. Fast absoluta favoritaktiviteten säger han vara att spendera tid med sin fru och sina barn.
  • Tillsammans med Jim Lorimer arrangerar han varje år tävlingen ”Arnold Classic” i Columbus, Ohio. Tävlingen räknas till en av de två största bodybuilding-tävlingarna i världen. Den första gick 1989. 4 000 åskådare betalade 150 dollar var.
  • Den 9 september 1983 fick han amerikanskt medborgarskap.
  • Värnplikt som stridsvagnsförare i tyska armén från 1 oktober 1965 till slutet av september 1966.
  • 1975 University of California (UCLA), Santa Monica City College. 1979 University of Wisconsin med en major i ’International Marketing of Fitness and Business Administration’.
  • Hans fru, Maria Shriver, är TV-journalist på NBC. De har fyra barn tillsammans; Katherine, Christina, Patrick samt Christopher.
  • Han har skrivit böckerna: ”The Education of a Bodybuilder” -77, ”Bodybuilding for Men” -79, ”Bodyshaping for Women” -79, ”Encyclopedia of Modern Bodybuilding” -85, ”Fitness for Kids” (trilogi, 0-5 år, 6-10 år, 11-14 år) -93.
  • Har fått smeknamnet The Austrian Oak (eken), myntat av Joe Weider. Andra namn som Joe tyckte passade var The Bavarian Behemoth och Arnold Strong.
  • Han har svävat som en 70 meter hög ballong på Times Square, han står som staty på flera ställen, bland annat i Japan. Hans namn var målat längs hela sidan på en NASA-raket som sköts upp i maj 1993.
  • Han har varit med i tre musikvideor: AC/DC:s ’Big Gun’ för The Last Action Hero och Guns N’ Roses ’You Could Be Mine’ för Terminator 2, samt en Bon Jovi där han spelar The Terminator.
  • I april 1997 genomgick Arnold en hjärtoperation för att rätta till ett medfött fel på hjärtklaffarna.
  • Under George Bushs tid som president var Arnold ”Chairman of the President’s Council on Physical Fitness and Sports”.

Arnold vann under sin spikraka bodybuildingkarriär bland annat:

  • Sju Mr Olympia
  • Fem Mr Universe
  • En Mr World

Övriga kända födelsedagsbarn 30 juli:

  • Sylvester Stallone
  • Kate Bush
  • Laurence Fishburne
  • Lisa Kudrow

Läs vidare i del 4…