Hoa: The one and only – del 3

Säg vad Hoa inte gjort reklam för!

Del 3. Läs del 2…

Men Hoa är trots detta en av världens mest avbildade människor. Hoa blev mannen som utgjorde årets idrottsbild över hela världen 1975. Och vem minns inte kampanjen om pappaledigt, där Hoa står och håller ett litet barn? I en undersökning som gjordes 1977 visade det sig att Hoa var det mest kända ansiktet utomlands efter Björn Borg och Kungen. Stenmark var 4:a.

”Kampanjen om pappaledigt var kul. Jag spelade ju in två reklamsnuttar för bio också. Fick pris för bästa reklamfilm -78 och bästa skådespelarprestation i den genren. Jag minns också ett japanskt TV-team som kommit till Stockholm bara för att filma mig. De skulle ha mig med i ett program om företeelser i Europa. Och jag var tydligen en sån. Men då hade jag rakat av mig barret. Så jag var tvungen att stå med affishen i handen. Hoarrrggel…”

Bilden av Hoa med det lilla barnet har också gått ut över världen som en presentation av Sverige. Och dessutom erhöll kampanjen Fredrika Bremerförbundets Bra-pris. Man ansåg att denna kampanj kombinerade de typiska manliga idealen med de mer mjuka kvinnliga.

Hoas liv är stormigt. Och minst sagt händelserikt. Allt går inte att trycka. Hoa menar att han vill kolla preskribtionstiden med polisen först. Ta bara hans körkort till exempel. Det har han aldrig tagit alltså. (”Man får ju bara P-böter”) En sådan bagatell har inte hindrat honom från att ha haft fem bilar.

När jag frågar Hoa om hans livs roligaste ögonblick sätter han bland mycket annat igång att berätta om Ricky Bruch i Montreal efter ett sammanbrott;

”Trädgårdsmästaren var helt förtvivlad över att ha hittat en blåval i svensk morgonrock i rabatten.”

Han berättar om Rickys Pirajor, galna upptåg med bland annat en hisnande fäktuppvisning!

”Jag och Ricky skulle inviga ett tempel! Vi visste inte riktigt vad vi skulle göra, så det blev att improvisera. Ricky bara sade ”häng på här” och kastade en sabel till mig. Hade aldrig hållit en sådan. Plötsligt slet Ricky fram en liknande sabel. Skillnaden var bara att den var dubbelt så stor och äkta.

Min var någon dålig souvenirvariant skulle det visa sig. Ricky blir lite galen då det finns mer än två personer som publik. Då kan du tänka dig hur han blev då publiksiffran låg på 3000!

Ett hisnande äventyr där jag slogs för mitt liv. Publiken tjöt av skratt och hajade inte att jag var vettskrämd. Succé blev det i alla fall. Hoaaaargeeeel…”

Hoa fortsätter med att berätta om när han vikarierade som frisör åt Frank Andersson.

”Vi slog vad. Jag skulle få klippa honom, vilket jag gladeligen gjorde. Han såg så hemsk ut att hans morsa ringde och terroriserade mig i veckor efter. Men va fan, det var ju ett vad. Frank är förresten en härlig kille med vissa divalater. En skön polare jag haft enormt mycket kui med. Jag minns när vi spelade poker en gång.

Vi sysslar faktiskt med detta syndiga spel ibland. Vi hade kommit överens om att Frank skulle trampa mig på foten när han hade bra kort. En finfin ide tyckte vi. Problemet var bara att Frank hade cowboystövlar och jag var barfota. Ett smärtsamt parti poker vill jag lova. Hoarrgeeeel…”

Frank och Hoa har också extraknäckt som catch-brottare! Nittonhundrasjuttioåtta, direkt efter VM i tyngdlyftning, gav de sig iväg på turné. Det blev 22 matcher på 21 dagar.

”Vi började på Cirkus i Stockholm och avslutade på Scandinavium i Göteborg. Jag var helt blåslagen, vilket jag aldrig erkände för Frank. Hade blomkålsöron, blåöga och hade i största allmänhet djävligt ont. Men jag vidhöll alltid att det inte var någon fara med mig.

Jag minns speciellt en gång då det håll på att sluta illa. Vi avslutade alltid showen med att Frank kastade mig ur ringen. Jag skulle hamna med skallen i domarbordet så att det sprack på mitten. Men vid ett tillfälle hade någon bytt ut bordet mot ett vanligt perstorpsbord. Den gången var det pannan som sprack i stället”.

Tillsammans med Frank har Hoa också spelat i ”Stjärnlaget” sedan 1977. Etthundra fotbollsmatcher har han hunnit med. Hoa är en sann showman och ett givet namn i det stjärnspäckade fältet med bl.a. Johan Granath, Pelle Lindberg, Sura Pelle, Tommy Mörth. Ronny Hellström och Uffe Bengtsson.

”Vi har superkul när vi lirar. Matcherna har blivit ett bra tillfälle att bara träffas och snacka lite. Jag kommer att hålla på ett tag till. Hoaaaargggggel…”

Hoa går på muggen, men slutar inte snacka för det, ekande på badrumsvis säger han;

”Du vet Frank och Ricky är av samma skrot och korn. Båda är egentligen snälla och försynta, men har sina urballningar. Frank t.ex. kan gå ut genom dörren och säga att han skall till kiosken. Sen är han borta i fyra månader. Det har faktiskt hänt. En annan gång skulle han tanka bilen och var borta ett halvår. Jag blir djävligt förbannad på sådant. Speciellt när han dyker upp igen som om inget hänt. Ricky är intensivt labil, men mycket pålitligare än Frank”.

Läs vidare i del 4…