Min proffsdebut – del 2

Del 2. Del 1 finner du här.

Träningen

Dagsprogrammet varierade men kunde se ut så här: Vi steg upp omkring klockan sex på morgonen. Efter en joggingrunda på några kvarter åt vi frukost. Denna växlade i sammansättning men bestod oftast av frukt och ägg. I väntan på att maten skulle smälta skötte jag rutinsysslor och telefonsamtal innan det bar iväg till gymet för cirka 1,5 timmes intensiv träning som delades upp så att varje kroppsdel kördes två gånger per vecka.

  • Dag 1: bröst och axlar
  • Dag 2: ben och triceps
  • Dag 3: rygg, biceps och underarmar, mage

Efter träningen gick jag igenom dagens post innan det var dags för nästa måltid som kunde bestå av frukt, fullkornsbröd eller bakad potatis beroende på vad som stod närmast på programmet. Storleken på denna måltid berodde på föregående dags kaloriintag.

Jag tog en dag i taget och åt ”på känn”. Det kunde sedan stå cykelåkning på programmet och det innebar en tur längs kusten på sex svenska mil, nog så jobbigt när kaloriintaget låg på minussidan. Efter cykelåkningen väntade cirka en timmes poseringsträning. Därefter skyndade jag till ett solarium för att bättra på solbrännan. Solariet besöktes flera gånger i veckan.

En och annan frukt konsumerades under dagens lopp för att hålla ångan uppe.

När jag cyklade brukade jag stanna halvvägs på en liten restaurang och beställa en bakad potatis utan smör. De som jobbade på restaurangen ansåg antagligen att jag var en riktig asket. Min kostsupplementering bestod av naturliga vitaminer och mineraler helt fria från syntetiska tillsatser och konserveringsmedel. Nästan alla kostsupplement innehåller tyvärr syntetiska vitaminer samt en mängd andra ämnen som kan vara skadliga.

Jag började begränsa kaloriintaget när det var två månader kvar till tävlingen och efter en kort tid märktes resultatet. Mitt lager av underhudsfett blev allt tunnare och själv blev jag varje kväll när jag kom hem från solariet allt tröttare. På kvällen väntade dock en riktig festmåltid – en jättestor salladsskål fylld med underbara grönsaker. Här försågs kroppen med levande mineraler och vitaminer i bästa form. Salladen satte också fart på tarmarna vilket medförde att midjan blev smalare. Självfallet åt jag salladen utan dressing. När kaloriintaget, varit särskilt lågt kunde jag ibland vakna mitt i natten med hungerkänslor. Ofta ugnsbakade jag då tomater eller gurka som sedan blev rena festmåltiden utan att tillföra kroppen många kalorier. Ännu en dag hade gått!

Svårt att sova

Den sista tiden före tävlingen hade jag svårt att sova på nätterna. Oftast blev det bara någon timmes sömn. Nu var det en fördel att jag under sommaren hade sovit 10-12 timmar per natt. Visserligen kan man inte lagra sömn men det kändes i alla fall skönt att veta att jag hade vilat mig när jag i stället hade kunnat tillbringa sommaren med dagliga nattklubbsbesök.

När man begränsar kaloriintaget och kroppen börjar förbränna fett är det en vanlig följd att man klarar sig på mindre sömn. Kroppen går helt enkelt upp i varv. Speciellt när man har en tävling i sikte.

Mitt kaloriintag låg de sista två månaderna mellan 1800-3500. Det är mycket jämfört med många bodybuilder som går ner till 800-1200 vilket för mig är rena svältkosten. Jag föredrar att äta lite mer och i stället bränna fett genom cykelåkning eller annan lågintensitetsträning som huvudsakligen använder fett som energikälla.

En vecka före tävlingsdagen visste jag att jag skulle kunna pricka in formtoppen till tävlingsdagen. Jag var i mitt livs form och det gällde nu att inte göra något drastiskt som kunde äventyra resultatet av den långa förberedelseperioden.

Några dagar före tävlingen besökte jag Joe Weider och bad om råd. Han svarade: ”Du vet vad du gör, fortsätt med det du håller på med”. Det kändes uppmuntrande. Dagarna före avresan jobbade jag med olika fotografer inomhus och utomhus för att senare kunna dokumentera resultatet av mina ansträngningar. Den egentliga formtoppen skulle dock nås först tävlingsdagen och genom erfarenhet från tidigare års tävlingar kan jag numera pricka in min absoluta formtopp exakt till tävlingsdagen.

För att kunna göra detta måste man kunna kontrollera ett antal olika faktorer som till exempel kost och vätskeintag dagarna före tävling samt känna sin egen kropp och dess reaktioner. Gör man misstag dagarna före tävlingen kan formen försämras radikalt, ibland på bara några timmar. De sista dagarna är känsliga och det gäller att göra allt rätt.

Tävlingsdagen

Jag fick känslan av att jag hade gjort allt rätt när jag vaknade tävlingsdagen i Montreal i god tid före förbedömningen. Min kroppsfärg var mörk, definitionen skarp och humöret på topp. Äntligen skulle jag få möta bodybuildingens proffs. 18 deltagare var anmälda till denna inbjudningstävling som också var årets sista professionella Grand Prix-tävling.

När jag gick ut på scenen tillsammans med Boyer Coe, Jusup Wilkocz, Al Beckles med flera kände jag mig redo. Det var här jag hörde hemma.

Under kvällens finalomgång var stämningen hög och jag kunde njuta av ett fint publikstöd. När slutresultatet ropades ut återfanns jag på 6:e plats. Det innebar min största framgång hittills inom bodybuilding. De fem männen före mig i prislistan var samtliga flerfaldiga internationella mästare. Jag kunde känna mig nöjd med säsongen och se fram mot att fira julen i Sverige för första gången på sex år.

Resultatlistan såg ut så här:

  1. Boyer Coe, USA
  2. Al Beckles, England
  3. Johnny Fuller, England
  4. Tony Pearsson, USA
  5. Jusup Wilkocz, Västtyskland
  6. Andreas Cahling, Sverige
  7. Scott Wilson, USA
  8. Carlos Rodriguez, USA
  9. Damond Poole, USA
  10. Mohammed Makkawy, Egypten