Swedish training partners – del 2

Bild: Jim Amentler. En bra träningspartner kommer i tid…

Del 2. Läs del 1…

Träningsuppläggningen

Då jag har en mycket hög ämnesomsättning – och ärligt talat inget matvrak – är allt för mycket aerobisk träning detsamma som att bränna ut mig rent fysiskt. I och för sig skulle något mer aerobisk träning vara på sin plats, men tiden vill inte riktigt räcka till, då det finns annat att göra här i livet än att befinna sig inom gymmets fyra väggar. Vissa bodybuilders tvingas nästan att eftersända posten till gymadressen, då de oftare är där än i hemmets lugna vrå.

Min på distans varande träningspartner Robin däremot, som har en något lägre ”normal” förbränning, var mer flitig med den aerobiska träningen. Han gjorde dock ett smart drag; han slutade med den aeroba träningen cirka 4 veckor innan tävlingen. Och detta är en metod som ingår i ”Effektiv bodybuilding”. Ty under denna period ska muskelglykogenet användas till muskulärt arbete. Att bibehålla, eller i värsta fall öka, den aerobiska aktiviteten är ett säkert sätt att mentalt och fysiskt tömma alla reserver, vilket gör att du är utmattad dagen D.

Både jag och Robin valde att variera valet av övningar under de sista månaderna före tävlingen. Om vi till exempel tränade tre olika övningar för axlarna på måndagen, valde vi att träna tre andra övningar för denna muskelgrupp på torsdagen. Nästkommande pass var vi tillbaka till några av övningarna pass 1, plus ytterligare en ny övning. Därför är nedanstående träningsprogram endast ett exempel på hur några träningsdagar med ”Effektiv bodybuilding” kunde se ut. Som du ser nedan är det svenska namn på alla övningar, vilka alla finns med i boken ”Effektiv Bodybuilding”. Orsaken till att ”försvenska” gymspråket är att det nu finns allt för många ologiska, motsägande rörelsenamn, vilka förvillar och försvårar att biomekaniskt förklara vad övningen egentligen syftar till.

Ove om vikten av en bra träningspartner

Jag tränar för det mesta tillsammans med min träningskompis Anders Lautmann, som är en verklig kämpe. Dock tvingas vi gå något skilda vägar inför en tävling, då jag lägger in två pass om dagen. Dock ”prickar” vi så många pass som möjligt tillsammans.

Just att veta att det finns någon som känner dig väl, då det till exempel är dags för ett tufft benpass, gör att jag försöker styra dessa så att de sammanfaller med en gemensam träningskväll.

Just ben kräver i mitt fall en träningspartner!

Robin om vikten av en bra träningspartner

– Jag tycker att det är enormt stimulerande att ha en bra kille att träna tillsammans med. Det är lätt att bli lat om man alltid går och vankar för sig själv på gymmet. Det finns alltid något att lära av varandra. Och en bra träningspartner hinner utföra sina set under min ”normala” vila mellan seten. Jag rekommenderar alla som inte haft en träningspartner att snarast skaffa en. Även om det inte behöver vara någon du tränar med varenda träningspass!

Skriv kontrakt med din träningspartner!

Att ha en träningspartner är inte helt problemfritt, vilket nog de flesta som testat är överens om. Så varför inte helt enkelt skriva ett kontrakt sinsemellan?

Detta är inte bara ”en kul grej”, utan även något sammanbindande, vilket förhoppningsvis stärker träningsmoralen. Ett kontrakt av denna typ kan se ut som följer:

  • § 1. Vid sen ankomst till träningen, vilket betyder mer än tio minuter, bestraffas träningspartnern genom att han måste bjuda på lunch inom 7 dagar.
  • § 2. Dispens från träningspass kan ges, om detta meddelas senast 48 timmar innan träningstillfället. Dock ges ledighet endast mot en kontaktersättning på 10:-.
  • § 3. Vid sjukdom skall träningspartnern vara så pass dålig att han eller hon denna dag även ställt in andra göromål. Vid förkylning eller liknande kan ledighet ges, men partnern skall ändock infinna sig för att stötta och peppa under de första 30 minuterna, eller längre. Vid bevisad feber ges ledighet utan böter. Likaså vid långvarig sjukdom, dock styrkt med läkarintyg.
  • § 4. Vid sen ankomst mer än tre gånger i rad, bötfälls träningspartnern genom att bjuda på middag, alternativt 50:-.
  • § 5. Semestern är en ”död zon”, där båda ges ledigt. Dessa ledigheter kan vara helger, ”stickdagar” eller resor i arbetet. Dessa skall dock meddelas minst 48 timmar innan, även om arbetsgivare eller familj kommit med sena besked.

Läs vidare i del 3…