Swedish training partners

Bild: Jim Amentler. Ove och Robin på Gold’s Gym, Venice

Att komma i tävlingsform kräver sin man eller kvinna. Du får ingenting gratis, även om alla ”förlorare” ständigt söker hitta vad den som kommer i form gör – som de själva inte lyckats komma på.

  • Hemlighet 1: heter regelbunden och väl genomtänkt träning.
  • Hemlighet 2: heter träning på ett biomekaniskt riktigt sätt.
  • Hemlighet 3: heter att träna, trots att annat lockar. Och att ta sig till gymmet, även de dagar det tar emot.
  • Hemlighet 4: heter envishet och målmedvetenhet.

Och för många heter den allra viktigaste hemligheten en bra träningspartner!

Tack!

Artikelförfattaren vill tacka fotografen Jim Amentler för att vi fått låna dessa träningsbilder, vilka tagits för tidskriften MuscleMag International i USA. Bilderna togs dagarna efter tävlingen World Gym Championships. Platsen bilderna togs på är Gold’s Gym i Venice, Kalifornien.

Att träna inför en stor tävling är som att plugga inför en viktig tentamen. Du måste vara flitigt ihärdig och för stunden skjuta allt mindre viktigt ät sidan. Och du måste ”pricka formen” dagen D, då det är dags att sättas på prov. Missar du något i dina förberedelser, är misslyckandet ett oundvikligt faktum. Här kan ingen lita till turen.

Att ha en ”pluggkompis” brukar under dessa förberedelser fungera bra. Du har någon att fråga, ni kan förhöra varandra och dra erfarenhet av varandras studieteknik, styrka och svagheter.

Detsamma gäller inom träningen.

Om du hittar någon som är lika flitig, eller kanske snäppet flitigare, kunnig, pålitlig och motiverad träningspartner är det bara att gratulera dig själv. Dock under vissa förutsättningar. Ty din träningspartner måste vara:

  • Punktlig
  • Positiv
  • Peppande

En träningspartner som ständigt kommer för sent, personkemiskt inte fungerar med dig, eller som har en tendens att vara allt för ego – och helt koncentrerar sig på sin egen träning – är till mer skada än nytta. Personen i fråga behöver vare sig fysiskt vara lika stark eller tekniskt avancerad som du själv. Att variera vikterna under ett pass, för att den svagare ska orka med, är inget problem. Du kan till exempel ha två skivstänger klara under bicepscurlen – och att ändra vikterna på ett viktmagasin tar bara någon sekund.

”Effektiv bodybuilding”

Inför ”World Gym Championships”, en öppen amerikansk tävling i vilken undertecknad ställde upp i mars 1993, var satsningen total. Under 12 månader var siktet inställt på att komma bättre än 1992, då jag blev sexa. De tidigare misstagen, som till exempel att äta för lite mat, skulle inte upprepas. Liksom året innan användes träningsteorierna vilka jag valt att kalla ”Effektiv bodybuilding”. Dessa korta, mycket intensiva, träningspass – med ett genomtänkt val av övningar som attackerar olika delar av samma muskel – visade sig, i kombination med mer kalorier än tidigare, vara ett vinnande koncept!

Och detta år var det extra stimulerande att satsa då även duktige Robin Andersson från Västerås, tidigare EM-6:a, fått en inbjudan till tävlingen. Träningspassen tillsammans gav oss båda en indikation på formen, träningsintensitetens nivå och träningspassens kvalitet. Dock hade vi båda av geografiska skäl andra träningspartners mellan våra ”träningssejourer”. Men att ”tävla” mot någon under ett träningspass då och då är ett stimulerande sätt att ha en ”träningspartner på distans”. Robin var verkligen ”peppande”, positiv och punktlig.

Oslagbart sätt att toppa formen

Robin köpte mina argument för att träna 2 pass om dagen. Ja, han gjorde det snart oftare än jag, då träningen på detta sätt fungerade bättre än någonsin. Detta är ett oslagbart – bevisat – sätt att öka kroppens förbränning av fett och att öka utsöndringen av kroppseget hormon. Kvaliteten på träningspassen blir dessutom högre. Du undviker de timslånga, tröttande träningspassen, där energin är helt slut den sista halvtimman. Att träna två pass om dagen är ingenting man ska eller kan syssla med året runt. Risken för överträning, och social isolation, är överhängande. Men under en extrem satsning är detta ett sätt att undvika tristess, mental trötthet och stagnation.

Att träna cirka 45-60 minuter per pass är som en dröm jämfört med att (som de flesta av dina konkurrenter) tvingas träna upp till tre timmar i ett sträck.

Du hinner med lika mycket på två timmar, eftersom du orkar och är kapabel att hålla ett väsentligt högre tempo.

Men denna tvådelade träningsuppläggning kräver ett vardagsliv där detta är teoretiskt möjligt. Och metoden kräver en mycket beslutsam bodybuilder, som under denna period sätter träningen överst på listan. Allt annat kommer på denna lista som nummer två, eller lägre. Det gäller att bita ihop och ta sig till gymmet, även om bilen är insnöad, magen knorrar, huvudet känns tungt och det blåser småspik ute. Eller du kan, vilket jag gör, träna under lunchen. Kanske din arbetsgivare går med på att du tar en något längre lunch, mot att du tar igen denna halvtimma, eller 45 minuter, på morgonen eller efter ordinarie arbetstid??

Läs vidare i del 2…