Du och jag. Tillsammans.

Foto: Seth Janson

Vi känner nog inte varandra personligen, du och jag. Men jag tycker mig ändå ha täck för att anta att vi har något gemensamt. Något fundamentalt, och faktiskt livsavgörande. Nämligen omsorgen om vår fysik och vår hälsa.

Att lufta den frågan här kan möjligen kännas lite som att sparka in öppna dörrar. Vi är ju som sagt redan frälsta, du och jag. Men i en tid när fler av våra medmänniskor dör av välfärdsjukdomar än av svältkatastrofer, så finns det ordentligt med anledning att bredda vårt blickfång, anser jag. Massor av människor far idag illa av dålig kost och usla, rent av obefintliga motionsvanor. Förutom alla de fysiska konsekvenser detta får (här skulle jag med lätthet kunna hacka ner en besvärslista längre än ett Metallicaintro), som i sak innebär starkt försämrade möjligheter till ett långt och drägligt liv, så gör många av dessa välfärdsproblem också människor illa rent själsligt. Övervikt är, oaktat de hälsoaspekter som hör därtill, socialt särskiljande i vårt samhälle, och är för många därmed en ständigt närvarande källa till olust.

Vi lever med andra ord i ett samhälle som på flera sätt behöver hjälp. Även om du och jag kanske inte matchar jobbprofilen exakt till den grupp människor som, så att säga, ska göra världen bra igen, så är det min uppfattning att vi trots allt aspirerar på nyckelpositioner däri.

”Tänker du sälja läskeblask resten av livet, eller vill du vara med och förändra världen?”, sa Apples Steve Jobs när han 1983 ville rekrytera Pepsis VD John Sculley. Nu har jag inte samma kaliber i min språkbössa som Jobs (det är få som har det). Men jag vill ändå ge dig en liknande uppmaning. Inte helt utan hybris så tror jag faktiskt att du och jag, tillsammans, kan bidra till en bättre och hälsosammare värld. Som de fitnessmänniskor vi är så har vi både kunskap, dedikation och inte minst fysik som ger oss möjlighet, och därmed ett medmänskligt ansvar, att direkt påverka människor att välja en mer hälsosam livsstil. Nej, inga sektliknande megafonmöten ska äga rum. Istället handlar det om hur vi för oss, hur vi möter andra och hur vi hanterar både medgång och motgång. För vare sig vi vill det eller inte så blir vi ju levande förebilder för den livsstil vi själva valt.

”Med stora krafter följer stort ansvar”, var Peter Parkers motto i Spiderman. Kanske kan det även funka som vårt?

Som det mesta i livet kommer mycket an på den cocktail man får vid en blandning av bondförnuft, omdöme och ett visst mått av personkännedom. Mot den bakgrunden, ta dig en funderare på hur du själv kan göra din efter hälsa törstande medmänniska störst nytta. Det finns säkert en uppsjö av ”sanningar” som kan användas som argument. Men efter viss efterforskning har jag själv kommit fram till följande lista (som också utgör månadens lista):

Var glad, energisk, generös och tålmodig
Vår träning gör oss starka, pigga och välmående. Låt frukterna av våra livsval skina igenom i din person. Alltid smittar det någon.

Var hjälpsam och instruerande – men på lyssnarens villkor
Erbjud dig, ställ upp om någon behöver hjälp eller råd om träning eller kost. Men mästra inte, och ställ inga krav.

Möt andras skepsis med ett leende
Bli inte förnärmad eller stött när dina tonfiskburkar drar åt sig jobbarkompisarnas löje. Du vet mer än dem, och det är inte deras fel.

Skynda långsamt
Sprid budskapet att all träning är bättre än ingen träning. Att två pass under en vecka är dubbelt så många som passet veckan innan. Att tre Dubbel-Dajm varje dag kanske inte är helt rätt melodi, men att det kan funka på exempelvis lördagar.

Var stolt över dig själv – men aldrig skrytsam
Du behöver inte sticka under stol med dina egna framsteg och prestationer. Men var varsam – gränsen till att bli en självgod mallgroda kan komma farligt nära.

Visa att du gjort dina val – och att alla gör sina egna
Din hälsosamma livsstil är en som du aktivt valt. Hur andra vill leva är upp till var och en. Så ock hur länge.Som du ser är det inte särskilt många solar eller månar vi förväntas plocka ned, du och jag. Om vi så bara kan inspirera och påverka en person var så har vi gjort vår uppgift. Kan vi göra det till en person per vecka så kommer vi allt närmare en fungerande lösning.

Du och jag. Tillsammans.

I dina växande musklers tjänst
Chefredaktör – BODY

Bild 325131