Att leva som man lär

Foto: Hannah Runsten

Ännu ett år har snurrat i det ekorrhjul vi lite till mans kallar livet. På många sätt har det varit ett fantastiskt år för mig: Jag har hälsan, min familj mår bra och tidningen fortsätter att utvecklas. Men ändå kan jag inte känna mig helt tillfreds med tillvaron och mig själv. Någonstans i bakhuvudet finns nämligen en gnagande känsla av att formen inte är vad den borde vara.

I samband med Fitnessfestivalen konkretiserades denna känsla på ett olustigt sätt då jag skulle stressa på mig den medpackade smokingen inför galamiddagen, och upptäckte att det som tidigare var en smoking numera är ett ålskinn.

Jag är en kille som tycker mig ha hyfsad koll på både kost och träning, och även om det vore att ta i att kalla gymmet mitt andra hem så har jag lyft min beskärda del av stänger och hantlar under årens lopp. Och 2009 var inget undantag. Har jag fått resultat? Utan tvekan. Någon bodybuilder blir jag aldrig, men en del muskler har jag ändå lyckats packa på mig. Har jag fått de resultat jag önskar? Not so much.

Målsnöret känns faktiskt lika långt bort som det gjorde för ett år sedan.

Jag har en klädsam rondör, ser lite mätt ut, aningen fyllig, mycket man att älska… Ja du förstår: jag är fet helt enkelt. Nu skulle kanske vissa protestera och mena att jag inte är fet utan bara möjligtvis lite ur form. (Åtminstone folk som vill låna pengar.) Och visst, extremt överviktig är jag inte på något sätt. Men när jag kollar mig i spegeln på morgonen är det fortfarande för mycket Alex som kollar tillbaka.

Det här är på intet sätt ett nytt fenomen. Under 2009 har jag gjort ett antal rejäla spurter för att skala av de överflödiga kilona, och även när jag inte aktivt dietar äter jag faktiskt riktigt nyttigt. Ok, så kosten är på plats, men träningen då? Ja, utan den skulle jag inte ha energi att vara en bra chefredaktör, en bra pappa eller en bra make, så träningen ser jag alltid till att sköta. Nej i mitt fall är det nog en annan del av livspusslet som felar, och tyvärr just den som är svårast att åtgärda: Stress.

Jag älskar mitt jobb. Ibland lite för mycket. Det gör att jag kuskar land och rike runt för att plåta modeller, att jag pendlar mellan hemmet i Västerås och jobbet i Stockholm varje dag, och att jag sitter uppe halva nätterna för att se till att tidningen är något jag kan vara stolt över. Det är en ynnest att få jobba med sin hobby, men risken är samtidigt överhängande att arbetet blir en väldigt stor del i ens liv. Och i mitt fall är det precis vad som har hänt. Men hur hänger det här samman med min form? Mer än man kan ana. Kroppens svar på kronisk stress är att skapa en hormonell miljö som är himmel och helvete på samma gång – himmel för kroppsfett och helvete för muskler.

Ska man tycka synd om mig? Inte alls. Det finns bara en person som kan se till att mitt liv blir mindre stressigt och det är samma person som knackar ner den här texten. Jag äger dirigentpinnen i mitt liv, och 2010 är året då jag ska börja vifta med den på allvar. Det är faktiskt min förbannade skyldighet – inte bara mot mig själv och min kropp, utan mot min familj, mina vänner och i slutänden även mot dig som läsare. En stressfri chefredaktör är en bra chefredaktör, så därför är mitt löfte till dig att jag ska stressa mindre under 2010 – och därmed hoppas jag också att du ska möta en BODY som tar ut svängarna mer, som levererar fräschare material och gör skarpare analyser än någonsin tidigare.

Gott nytt år!

I dina växande musklers tjänst

Chefredaktör – BODY

Bild 325112

REDAKTÖREN LISTAR: Varför 2010 kommer att bli ditt bästa år någonsin

1. Det var inte bättre förr
I motsats till vad många försöker hävda blir faktiskt världen ett
bättre ställe att leva på för varje år. Folk lever längre, färre är
fattiga och fler har mat i magen. Att övervikt numera är ett större
problem än svält är faktiskt bättre än tvärtom.

2. Lågkonjunkturen verkar vara över
Det som hotade att bli en ny depression verkar ha stannat vid
skrämselhicka. Det finns goda chanser att både du och dina nära och kära
får det bättre ekonomiskt under 2010 än 2009.

3. Vi klarade svininfluensan
Utan att förringa de problem som folk haft, kunde det ha blivit
betydligt värre. Vi tar det som ett tecken på att vi 2010 står bättre
rustade att handskas med sjukdomar än någonsin förr.

4. Du är ett år äldre
Låter det dåligt? Think again. För varje år kommer du att bli visare
och mer erfaren, och därmed förmå att uppskatta livet till fullo. Oroa
dig aldrig för att åldras – njut av det!

5. Du läser just nu BODY
Det innebär att du med stor sannolikhet kommer att vara i bättre form,
ha mer energi och må ännu bättre när det här året är slut.