Det är i huvudet kroppen mår bäst

Foto: Janne Danielsson

Under vad som närmast kan beskrivas som en besinningslöst lång och lika kall vinter är det lätt att ens vanliga skrattgropar slätas ut en aning. I takt med de dalande flingorna kan de faktiskt också ersättas av än bittrare anletsdrag.

Aldrig är väl våra depressionsdemoner så påtagligt närvarande som när vi har det mörkt och kallt. Man har numera även gett dem ett namn: SAD. Ja, det betyder sorgsen på engelska, och det är också mer än halva ordet sadist. Men begreppet kommer här av engelskans seasonal affective disorder eller rätt och slätt årstidsbunden depression, vilken i vissa fall kan ge rätt ordentliga blueskänslor.

Jag är inte mycket till läkare (heller), men jag kan identifiera åtminstone tre olika sätt att hantera detta: A; ge kropp och själ duschar av ljusterapi, B; göra inget och vänta på att det går över (vilket det också gör så snart solen återvänder i lite större doser), eller C; att bege sig till gymmet för att piska benen i tunga böj, ryggen i mark, eller andra tuffa och krävande övningar.

Ja, även i mitt huvud har det förekommit BB King-riff och John Lee Hooker-stånk under en tid. Av olika anledningar blev de både fler och mer högljudda än på mycket länge. Under en tid (dock en kort dito) var det så illa att i princip hela världen nästan ramlade in över en. Men än sitter jag här. Nu också med min vanliga startsträcka till skrattet – som jag lätt svagsint väljer att betrakta som kort – och all den spänst i steget min numera 46-åriga kropp kan förmås att alstra.

Ljusterapi, undrar du? Knappast. Väntat med rullande tummar? Är inte riktigt min stil. Säger du nu gymmet, så svarar jag: Right on the money!

Du är redan väl medveten om det uppenbara: att alla de välgörande hormonerna formligen sprutar i din kropp efter passet, vilket då kan förskjuta alla möjligheter att fostra negativa tankar. Men fysisk träning bidrar även till psykiskt välbefinnande på andra och lite mer långsikta sätt. Tänk så här: du bär på en dröm, ett mål eller en ambition. Kalla den Att bli och förbli vältränad. På många sätt kan vägen dit vara lång och snårig, varför du under en livstid flera gånger kommer att tvivla på om, och när du ska nå ditt mål. Alla tecken som då kan skvallra om att du är på rätt väg fungerar därför som vrålande åskådare vid vägen under ett maratonlopp. De peppar dig, lyfter dig, och hjälper dig att fortsätta framåt. Och så fungerar också träningen. Tröttheten efteråt, den svettiga tröjan, de darriga benen ut till bilen, hungern, den goda sömnen, och inte minst den infernaliskt angenäma träningsvärken – alla är de våra alldeles egna åskådare som vrålar: ”Bra jobbat! Kom igen! Fortsätt så!”, och deras rop är tydliga kvitton på det vi önskar oss allra mest: att vi kommer allt närmare vår ambition, vårt mål eller vår dröm.

Därmed är det i huvudet som kroppen mår allra bäst.

Träna hårt. Och tänk på det.

Till nästa månad –
i dina växande musklers tjänst!

Chefredaktör – BODY

Bild 325029

PS! Detta skrevs en extremt tidig morgon, och precis när jag med viss tillfredsställelse kunde sätta den sista punkten, så kom faktiskt solen fram. Stark, ljus och extremt välgörande. Därmed gör denna lilla krönika förmodligen mest nytta utriven ur tidningen, och sparad till kommande novembrar.

REDAKTÖREN LISTAR: 5 heta idrottssvenskar just nu

1. Jonas Jerebko
Utsedd till årets nykomling på Idrottsgalan, uttagen till All
Star-matchen och utsedd till Rookie of the Month. Kan han bli mannen som
gör basket stort i Sverige?

2. Anders Södergren
Ja Marcus Hellner, Charlotte Kalla och Johan Olsson var kanske bättre,
men efter alla mil som Anders dragit klungorna under årens lopp var
inget guld mer välförtjänt i vinter-OS.

3. Alexander ”The Mauler” Gustafsson
Inledde sin karriär i UFC med en praktfull knock. Alexander är lika talangfull stående som han är genomtrevlig att snacka med.

4. Ahmad Ahmad
Kvalificerade sig till Mr Olympia med symmetrin som främsta vapen – stort!

5. Zlatan
Se det mer som en uppmaning – vi behöver dig i EM-kvalet.