Everything is bigger in Texas: Branch Warren

Bild: Per Bernal.

Att Branch Warren är ”born’n raised” i Texas bekräftas redan när han svarar i telefonen. Hans dialekt påminner inte så lite om JR Ewing (en cowboboyhattsförsedd ärkebov i en mycket populär TV-serie i på 80-talet, för dig som är yngre än jag), med den skillnaden att Branch pratar fort. Mycket fort.

Och precis som man kan tro är karln uppväxt på en boskapsranch med drygt 400 kor och ett gäng hästar. ”God damn!”.

Träningen då undrar jag, hur kom den i bilden?

– Jag provade både basket och baseboll i skolan, men där var jag riktigt usel. Det var inte förrän jag provade fotboll och friidrott som jag hittade något jag var hyfsad på, berättar Branch.

När Branch var 14 år gjorde han sitt första gymbesök. Det tog inte särskilt lång tid innan en av gymmets mer erfarna byggare insåg att det fanns kilovis med potential i den furiöst tränande Branch, och därför tog honom under sina vingar. Två år senare hade Branch gått upp från 63 kg till 75, och dessutom vunnit Teenage Mr Texas.

Redan tidigt var det hans ben som svarade bäst på träningen. Branch berättar:

– Mina ben var inget speciellt innan jag började träna. Men så fort jag började träna ordentligt så bara exploderade dom. Det var nästan lite läskigt, benen blev faktiskt för stora. Därför slutade jag helt enkelt att träna dem överhuvudtaget under nio månader innan Nationals 2001. Jag ville ge min överkropp en chans att komma ikapp.

Lyckades han? Tja, domarna tyckte i alla fall det och gav honom tungtviktssegern och den ena av de två proffskorten.

Sambandet mellan Branch och Coleman & Jackson är mer omfattande än att de bor i samma jättestat och har jättemuskler. Tidigt i sin karriär så tränade Branch på Metroflex Gym i Arlington. Just det, samma gym som Ronnie.

– Jag fick många intryck från att träna i samma lokal som Ronnie Coleman. Inte minst att träna tungt och använda basövningar som knäböj, marklyft och bänkpress, menar Branch.

Med Johnny Jackson är linken ännu tajtare. Johnny vann overalltiteln på Nationals när Branch blev proffs, och sedan dess har dessa två muskelherrar utvecklat en nära vänskap, och är numera träningspartners. Branch berättar:

– Johnny och jag tränar tillsammans flera gånger i veckan, och då ofta här på mitt gym i South Lake (förort till Dallas).

Efter Nationals 2001 tog Branch ett år ledigt från tävlandet. Han ville förbättra sina svagheter inför sin debut som professionell. Dessvärre blev hans uppehåll närmare ett år längre än han planerat. Han lyckades nämligen slita av en av sina bicepsmuskler, och operation med rehabilitering tog sin tid. Men den extra ledigheten gjorde honom gott.

– Ja, jag lyckades utvecklas jättemycket under det året, så när 2004 kom så visste jag att proffsdebuten skulle ske. Och jag tog sikte på Night of Champions i New York, berättar Branch med sin karakteristiska dialekt.

Väl där så gjorde Branch ett oförglömligt intryck. Trots att han ”bara” blev åtta. Med värstingben och en av de hårdaste på scenen, så sorterades han genast in i facket Freak.

– Jag har aldrig tänkt på mig själv som ett Freak tidigare. Men i samband med NOC så blev folk som tokiga. Både publiken och domarna ansåg tydligen att jag var ett Freak, så då är jag väl det, skrattar han.

På frågan om han är nöjd med sin prestation så säger han:

– Man vill ju alltid vinna, och även om jag kanske inte räknade med att vinna i första proffsstarten så hade jag nog räknat med en lite bättre placering. När det gäller min egen prestation så är jag ganska nöjd. Jag kunde ha varit lite torrare, men jag förklarar det med att jag inte tävlat på så lång tid.

Nästa steg är redan utstakat.

– Ja, det är GNC Show of Strength i Atlanta. Den går den 8 oktober, och jag räknar med att kunna göra ganska bra ifrån mig. Speciellt som de har sänkt prispengarna, vilket innebär att de allra bästa inte kommer att komma dit. Men, jag gör min grej så får vi se hur långt det räcker.

Om jag har lärt mig något om människor från Texas så blir i vart fall inte jag förvånad om det räcker hela vägen fram.

Fakta

Namn: William Branch Warren
Ålder: 29 år
Längd: 165 cm
Vikt: 108 kg tävlingsvikt, 120 kg offseason
Civilstånd: Singel
Bor: South Lake, Dallas, Texas
Yrke: Professionell bodybuilder och gymägare

Meriter

1993 1:a, Teen Nationals
1999 1:a, Southwest USA
2001 1:a, Nationals, tungvikt
2004 8:a, Night of Champions (som proffs)

Branchs träning

För att ge dig en uppfattning om Branchs målmedvetenhet i gymmet så ska vi börja med att berätta en historia som utspelar sig när Branch var 19 år gammal.

– Min första tränare, som hade varit träningskompis med Ronnie Coleman, var en riktig sadist, och han lät mig genomlida de mest hårresande träningspassen. Vid ett tillfälle skulle jag och två träningskompisar träna ben, och min tränare lät oss börja med leg extensions. Men det var inga vanliga extension. Han fick oss att använda hela viktstapeln och att hålla i extensionsläget och räkna till fem. 30-40 reps skulle vi göra, och varje set tog därför upp till 6 minuter att genomföra. Efter tre set så kunde jag knappt gå, men detta var bara uppvärmningen…Nästa övning var benpress, där vi gjorde två set på 20 reps, och ett tredje med drop, så vio landade på drygt 60 reps, berättar Branch

– Men det roliga var inte slut, därefter körde vi utfall med stång på parkeringsplatsen. 85 kg på ryggen, fram och tillbaka. Mina två träningskompisar spydde, och vägrade köra mer. Men min tränare utmanade mig på en övning till. Och jag tänkte inte låta honom vinna. Vi tog oss över till hackliften, och där fick han mig att köra 20 reps på 60 kg, 20 reps på 100 följt av 30 reps på 140, 40 reps på 180 kg, och slutligen 50 reps på 220 kg…

Jag har ingen aning om hur jag tog mig igenom det, men det handlade förmodligen om ungdomlig stolthet. Detta var också den enda gång i hela mitt liv när jag inte kunnat stå upp efter ett träningspass. När jag låg där och nästintill hyperventilerade så sa tränaren bara: ”See you pussies later” och gick iväg. Jag kravlade bort till papperskorgen och spydde mig totalt tom.

Idag tränar Branch efter följande scheman:

Off-season

Måndag: Bröst och biceps
Tisdag: Ben
Onsdag: Vila
Torsdag: Axlar, triceps, vader
Fredag/lördag: Rygg och trapezius
Söndag: Vila

Branch lyssnar på sin kropp. Om han känner sig fräsch på fredagen så tränar han då och vilar hela helgen. Annars vilar han fredag, för att köra rygg och traps på lördagen.

Innan tävling

Måndag: Bröst och biceps
Tisdag: Ben
Onsdag: Vila
Torsdag: Axlar, triceps, vader
Fredag: Rygg och trapezius
Lördag: Armar
Söndag: Vila