Framtiden tillhör Ahmad Ahmad

Bild: Stefan Segolsson.

En av Sveriges mest lovande kroppsbyggare är en 72-kilos skånsk arab med korvgrillning som yrke. Motsättningarna kring Ahmad Ahmad är flera, men hans potential är odiskutabel. Häng med på ett möte med en av dem som kan sätta Sverige på bodybuildingkartan igen.

Jag glömmer aldrig första gången jag såg Ahmad. Det var 2002, på Folkets Hus i Stockholm. Det var kval till SM. Redan när killarna var på väg ut på scenen stod det klart att Kenta Dorby, Sveriges lättviktsgigant nummer 1, hade fått rejäl konkurrens. Efter ett antal särbedömningar och dagens bästa poseringsrond stod också Ahmad där som vinnare. Kenta blev god tvåa.

Till den säsongens huvudnummer SM, två veckor senare, blev dock placeringarna de omvända. Kent lyckades slipa till formen ett par snäpp, medan Ahmads glöd falnade något. Men innan han besviken försvann med silverbucklan hann han, utan att säga ett enda ord, göra klart för samtliga närvarande att framtiden tillhörde honom. En framtid som är här nu.

Till årets SM kom Ahmad rejält förberedd. Bättre än tidigare, hårdare än tidigare och med ett bättre poseringsprogram än tidigare. Resultatet var faktiskt spel mot ett mål…

Trots alla dessa lovord om hans fysik så är, märkligt nog, även hans attityd berömvärd. På nåt sätt lyckas han vara självklar men ändå ödmjuk. Självsäker utan att vara kaxig. Färdig men ändå hungrig på att bli ännu bättre. Medvetet långt från sin egen potential.

Storyn om Ahmad är inte helt ovanlig, men ändå fascinerande. För drygt 15 år sedan kom Ahmad med sin familj från Irak. Han kom tidigt i kontakt med olika idrotter och en av de första som riktigt fångade hans intresse var rugby.

Ahmad berättar:

”När jag spelat rugby ett tag så var det lätt att inse fördelarna av en större och starkare fysik. Så en dag besökte jag det närmaste gymmet jag hittade, men jag blev utslängd.”

Utslängd?

”Ja, de tyckte att jag var för ung och för liten. Och eftersom jag bara vägde 45 kilo då så kunde jag inte riktigt argumentera emot (skratt!)! Då beslöt jag mig för att träna hemma istället. Jag hade några hantlar och en enkel skivstång hemma i pojkrummet. Och jag gjorde enkla men tunga övningar där hemma i två år innan jag så småningom började träna på ”Grottan” i Baltiska Hallen. Och efter det var det bodybuilding som gällde på heltid.”

Du har en stor, härlig familj och jag föreställer mig att ni är rätt tighta. Har de varit ett stort stöd för dig?

”Familjen är jätteviktig för mig. Jag har två systrar, tre bröder samt min mor och far. Och vi lever ganska tätt inpå varandra. De och alla mina vänner har ställt upp jättemycket på mig. Kanske särskilt min mamma, som visat stort tålamod och som ställt upp med att laga all min mat inför tävlingarna. Min pappa är den jag ser upp till mest av alla. Han har varit med om mycket här i livet och låtit mig ta del av hans erfarenheter. Jag är mycket lyckligt lottad som har dem i mitt liv. Så jag försöker ge tillbaka det jag kan. Inte minst genom att försöka bli det bästa jag kan bli för familjen. Det inkluderar träningen och allt annat här i livet.”

Apropå träning – har du några förebilder, rent fysiskt?

”Där finns en hel del förebilder, men här hemma har jag alltid varit mycket fascinerad av Anders Graneheims fysik. I övrigt så har självklart Ken ”Flex” Wheeler varit en förebild med hans imponerande symmetri.”

Hur var det att få vinna SM nu senast, och har dina målsättningar förändrats nu?

”SM 2003 tillhör de absolut bästa stunderna jag haft inom bodybuilding. Kanske den allra bästa. Jag kommer aldrig att glömma den helgen. Mitt mål med träningen är, och har hela tiden varit, att utveckla min fysik genom att bli större och förbättra mina svagare muskelgrupper. Detta samtidigt som jag försöker behålla en symmetrisk och detaljerad fysik. Jag anser mig vara ny inom branschen och har fortfarande mycket att lära och förbättra. Närmast så jobbar jag på att få en komplett och större fysik.”

En av dina stora talanger är helt avgjort poseringen, du vinner pris som bästa posör vid snart när varje tävling. Och din parposering på SM tillsammans med Maria Eriksson är det absolut bästa jag sett. Hur resonerar du här?

”Poseringen ser jag som en konst och jag tycker det är mycket synd när allt fler erfarna byggare inte lägger ner mer tid på sin posering. Och då särskilt på det fria programmet, som ju är till för publiken. Det är som Maradona sa: Jag spelar för laget och showar för publiken (skratt!). Ärligt talat, jag är mycket lycklig och stolt över att folk verkar gilla det jag gör på scenen. Jag är också glad när jag får stå där. Som du vet blev jag överlycklig över att också bli inbjuden som gästposör till Luciapokalen. När det gäller parposeringen med Maria så såg jag henne redan på kvalet två veckor innan SM och tyckte att våra fysiker skulle passa bra ihop. Hon poserade lugnt och harmoniskt och det passade mig. Så efter invägningen till SM tog jag mig mod att fråga om hon hade lust. Hon funderade en stund innan hon accepterade, och sedan övade vi ett par gånger. Men det gick bra…”

Hur tänker du gå vidare nu, rent tävlingsmässigt?

”Jag kommer att försöka satsa på SM 2004 och kanske någon internationell tävling ute i Europa.

Hur ser det ut med intressen utanför byggningen?

”Nu för tiden uppskattar jag att ta det lugnt. Fast jag är ganska ofta och ser på när någon av mina tre underbara bröder spelar fotboll. Annars försöker jag följa med i världen som alla andra. Och omständigheterna i Irak de senaste tio åren gör mig faktiskt riktigt ledsen. Men trots det försöker jag ändå se positivt framåt. Jag lever ett mycket bra liv och jag kan ärligt bara se ljusa tankar när jag tänker på min framtid.”

Fakta om Ahmad Ahmad

Ålder: 24 år
Längd: 170 cm
Vikt (on/off): 72/80 kg
Född: Najaf, Irak
Bor: Gullviksborg, Malmö
Familj: Pappa, Mamma, 5 syskon
Arbete: Driver ett gatukök
Tränat i: 8 år, mertävlingsinriktning de tre senaste åren
Tränar på: Form & Fitness (”Malmös bästa gym!”)
Bästa muskelgrupp: Hmm…det får väl bli delad plats mellan armar och mage
Sämsta muskelgrupp: Vader, fast jag jobbar på det
Favoritövning: Chins
Värsta övning: Marklyft
Motto i livet: Att inte ge upp när man har motgångar
Vad gör dig arg: Människor som inte håller vad de lovat

Se mer av Ahmad på hans hemsida www.ahmad.se!

Tävlingsmeriter

2000

Decembercupen (-70 kg) 2:a
Luciapokalen (-70 kg) 3:a

2001

SM junior (-80 kg) 3:a
Nordiska Mästerskapen, junior (-70 kg) 1:a
Nordiska Mästerskapen, overall 1:a

2002

Nordiska Mästerskapen junior (-80 kg) 1:a
SM-kval (-75 kg) 1:a
SM (-75 kg) 2:a

2003

SM-kval (-75 kg) 1:a
SM (-75 kg) Bästa Manliga posör 1:a
SM i Par (med Maria Eriksson) 1:a

Artikeln tidigare publicerad i B&K Sports Magazine 2/2004.