Ledare: Arnold – proffsbyggningens terminator?

Vi var rätt många som jublade när Arnold Schwarzenegger svor eden som Kaliforniens guvernör. Äntligen kom någon som i ett större perspektiv kunde föra sporten framåt. Trodde vi. För visst var det så att det vi alla tycker är världens häftigaste sport bara angick de närmast sörjande. Så kommer herr Schwarz på sin Weisse häst. Mumma, minsann.

Och till en början gick det bra. Arnold åkte till Mr Olympia och delade ut pris. Hans polare Sly Stallone kom även han, och medierna vältrade sig. Mer mumma.

Arnolds egen storsatsning Arnold Classic fick sin del av gunsten, den med. Och även här anslöt Stallone, och likaså Wesley Snipes. Medierna gick på högvarv och då växte branschens egen mummahög ytterligare. Sedan kom problemen.

Under president Bush moralupprustande fana pågår en alltmer intensifierad kamp mot otillåtna preparat i USA. Kongressförhör och polisingripanden trängs med nya avslöjanden, inte minst i bästsäljande sportstjärnememoarer. Ska man tro allt man läser så ska i princip alla profiler i alla stora idrotter i USA ta duktigt med grejer. Och den ihärdige Bush verkar fast besluten att gå till botten med allt. Här skonas ingen, vad det verkar. Basebolläss, fotbollshjältar och friidrottsstjärnor nagelfars och korsfästs sida vid sida i breda medier. Och trots att alla nekar så förfasas en hel kontinent.

Före Arnolds tid så skulle kroppsbyggningen ha sluppit undan detta drev. Byggningen är normalt sett en alldeles för obskyr idrottsform och intresserar alldeles för få för att någon senator eller regeringstjänsteman skulle få för sig att granska sporten närmare. Men nu är läget ett annat. En av vår tids mest kända actionskådisar och tillika guvernör i Kalifornien har ett förflutet som kroppsbyggare. Dessutom genomför han varje år en stor spektakulär tävling under eget namn. Och då blir det politiskt intressant. Härmed är professionell kroppsbyggning i hög grad indragen i Bush korståg mot dopning.

Hur ska Arnold kunna behålla sin trovärdighet och sitt mandat som politiker om han inte anammar sin egen presidents ambitioner? Arnold, som högljutt stöttade Bush under dennes återvalskampanj, har redan tvingats byta sida genom att godkänna lagar som begränsar kosttillskottsföretagens möjligheter att sälja sina produkter (och tvingades dessförinnan avsäga sig sin fantasisummeersättning för att vara på-pappret-redaktör för både Muscle&Fitness och FLEX). Hur ska Arnold nu kunna stötta ännu en Olympiatävling som genomförs utan dopingtester? Och hur ska han kunna arrangera sin egen tävling under de premisserna?

De närmaste månaderna kommer att utvisa om Arnolds politiska ambitioner gör honom till proffsbyggningens terminator eller dess frälsare.

I månadens BODY har vi satsat på en julklappsfet blandning för att passa alla dina humör. Bland annat är vi inte så lite stolta över att som första tidning i världen kunna presentera ett mastigt reportage från årets muskelfest – Mr Olympia (där Arnold mycket riktigt var en av huvudrollsinnehavarna). Är det större armar du vill ha så ger vi dig här en unik ingång. Hela 40 övningar har vi samlat ihop, så det är bara att välja fritt. Skulle det vara bröstmuskler som står på önskelistan, så har vi lösning på även det, med början på sidan 72. För dig med behov av aptitreglering (kanske gäller det de flesta av oss så här i juletid?) så har vår egen Chris Aceto satt samman ett antal tips för att hålla koll på ätandet. Men årets sista BODY innehåller mer än så. Mycket mer, som vi hoppas att du ska upptäcka.

Du tillönskas härmed en särdeles god och vältränad jul!

Bild 326347

Skriv till BODY, Box 3417, 103 68 Stockholm, märk kuvertet ”Alex”.

alex@body.se