Suga suger

Foto: Moa Danielsson

Det krävs inga större studieskulder för att inse att rökning suger. Bokstavligen. Även om jag som före detta rökare själv har personlig inblick i begäret i fråga (jag vet, men det var en mörk tid i mitt liv, för länge sedan…), så har jag ändå ägnat mången stund åt att med skakande huvud betrakta hur mina rökande medmänniskor gör sig allt större omak för att få suga på dessa rykande missiler. ”Det kan ju inte undgå någon idag att det är riktigt korkat att röka”, har jag tänkt. Men ändå känt att det till syvende och sist kommer an på varje människas individuella val. Tills nu.

Härom veckan kom rapporten som fullständigt utraderar min blida hållning till att någon röker överhuvudtaget. I den brittiska medicintidskriften The Lancet presenterades en studie om skadorna av det vi kallar passiv rökning, det vill säga när någon annan än vi själva röker. Om det var illa? Det är nog århundradets understatement.

Studien slog fast att mer än 600 000 personer världen över dör av passiv rökning varje år… Det gick lite väl lätt att läsa, eller hur? Så jag upprepar mig: Mer än 600 000 personer dör varje år, för att någon annan röker.

Det är mer än dubbelt så många som dog vid den stora tsunamin 2004. Och ungefär 200 gånger fler än de som så sorgligt strök med vid terroristattackerna den 11 september 2001. Och det sker år efter år. Ja, även nästa år, och säkert ett gäng år till. En tredjedel av dessa, det vill säga knappt 200 000, är barn. Svaga, behövande, tillitsfulla och oskyldiga. Barn, som aldrig får chansen att bli något annat. Som aldrig får växa upp. Aldrig får gifta sig, aldrig får bilda egen familj, och heller aldrig får möjlighet att fatta sina egna livsavgörande beslut.

Det ska sägas – och det gör jag bara för att BODY ännu inte ges ut i tredje världen – merparten av dessa barn förgås i så kallade u-länder. I Sverige dör varje år cirka 200 personer av att andra röker. Hur många av dem som är barn framgår inte. Vad vi dock vet är att närmare en miljon svenskar röker varje dag. Och att en majoritet av dem önskar sluta.

Jag vet inte hur eller med vilka argument jag kan förmå dig som röker att faktiskt lyckas fimpa. Men du kan vara förbannat säker på att jag kommer att försöka.

Varje dag, varje vecka och varje år.

För suga suger.

I dina växande musklers tjänst!
Chefredaktör – BODY

Bild 325839

REDAKTÖREN LISTAR: FEM SAKER JAG KAN TA GIFT PÅ UNDER 2011

  1. Christian Höglund kommer att komma för sent till en tävling.
  2. Arne Lundell kommer att äta en limpa bröd.
  3. Carina Isaksson kommer att tappa bort en mobiltelefon.
  4. Johannes Årsjö kommer att lyfta något tungt.
  5. Andreaz Engström kommer somna med huvudet i proteinfluffen.