Fenomenet Jenny Adolfsson är den nyaste BODY.se-bloggaren!

Jenny Adolfsson blev idag den senaste i raden av BODY.se-bloggare. Vi kommer att få följa henne i träningen och tävlingssatsningen inom styrkelyft (främst bänkpress) och fitness. Läs vidare för att förstå varför Carina Isaksson blev både överväldigad, inspirerad och upprymd av att möta Jenny och höra om hennes prestationer.

Foto: Tomas Ivering

Följ Jennys blogg på body.se/bloggar/jenny-adolfsson!

Jenny Adolfsson ger ordet styrka en ny innebörd

Dessvärre är man inte längre lika mottaglig för talang. Merparten av ett liv i byggar- och fitnesskretsar har onekligen slitit ned lite av de receptorer som satts att reagera på de å-fy-fasen-så-imponerandesensationer man så ofta fick uppleva förr. Idag är man lite annorlunda. Jag ska inte säga blasé, snarare mer svårimponerad.

Trots dessa i sammanhanget ganska usla förutsättningar så var det länge sedan jag var lika överväldigad, lika inspirerad och lika upprymd som när jag fick förmånen att möta och reflektera över Jenny Adolfsson och hennes prestationer.

Lyssna nu: de senaste två åren har hon vunnit Fitness Five-kval, dito final, Fitness4Fun, Biceps Battle, Body Press, Fitness Five igen (klar segrare redan efter fyra av fem grenar), RM i Styrkelyft och nu senast SM i Bänkpress.

Att säga att Jenny är enastående blir därmed ett under-statement. Hon är fanemig ett fenomen.

Gymnastiklärarinnan Jenny bor i Solna utanför Stockholm (sambo med Peter Ljunggren, som vunnit Biceps Battle på Fitnessfestivalen inte mindre än sex gånger i rad), och har ett eget motto:

– Träning ska vara roligt. Om inte, gör den rolig! Hitta utmaningar och använd fantasin och våga prova nya övningar, men framförallt träna tillsammans med vänner som sporrar och ger energi!

Är det månne det som fått henne att utvecklas så enormt? Mycket tyder på det.

Annars har Jenny tränat sedan barnsben. Tidiga idrotter var gymnastik, friidrott och handboll, vilka senare kom att bli både klättring och sedan även multisport. Idel fysiska sporter med stora krav på både explosivitet och uthållighet.

Jenny berättar själv:

– Jag kikade in på gymmet första gången när jag var 15 år, men började satsa mer seriöst på styrketräning 2004, då jag tävlade i Athletic Fitness första gången. Därefter har jag tränat styrketräning till och från, men började satsa igen våren 2009 inför Fitness Five.

Jaha. Sån tur att hon satsade lite på styrketräningen från ifjol då… Sedan dess är hon ju oslagbar…

På frågan om hur hon tränar för att bli stark i AF-momenten chins och dips svarar hon:

– Jag är envis, har lärt mig att tåla mjölksyra och har successivt ökat min uthållighet genom att träna mycket med högt antal reps. Chins- och dipspasset är det tuffaste passet på hela veckan och det gäller att ligga på gränsen. Samtidigt är jag lyhörd på kroppens signaler, eftersom det sliter hårt på både armbågar och axlar. Varje gång vill jag förbättra mig från förra passet. Vi brukar vara ett gäng som tävlar mot varandra när vi tränar, vilket sporrar och resulterar i personliga rekord! Det bidrar starkt till att jag tycker att det är ett av de roligaste passen på hela veckan.

Jennys nästan overkliga styrka och grymma vinnarskalle fick henne att vinna samtliga fem delmoment i sommarens final i Fitness Five. Förutom de två här ovan, så ingår även knäböj, bicepscurl och bänkpress. Och hennes sammanlagda resultat var inget mindre än fenomenalt. Faktum är att hon inte hade behövt genomföra den femte och sista grenen alls. Hon hade vunnit ändå.

– Det kändes grymt gött, måste jag säga. Att vinna med totalt 47 reps är jag riktigt nöjd med, och vi får väl se vad som händer nästa år. Kanske kan jag då ställa upp mot grabbarna…, skrattar hon lite smånöjt.

Som om inte bicepscurlande, body-pressande, och Fitness Fivande vore nog, så avslutade Jenny 2010 med att, nästan lite smånonchalant, också bli Sveriges bästa styrkelyftare utan utrustning. Sedan också bäst i bänkpress.

– RM i styrkelyft var en riktigt rolig erfarenhet, där jag både vann min klass och dessutom bäste damlyftare totalt. Och det gav verkligen mersmak, menar Jenny.

Strax därefter provade Jenny att pressa med bänktröja för första gången. Hon fick upp 105 kg i första tävlingen, 115 kg i andra (på DM, där Jenny såklart vann, reds anm), och upprepade sedan det resultatet på SM.

– Målet var att komma riktigt nära det svenska rekordet (127 kg, reds anm) så därför valde jag att gå in på 115. Dock bommade jag i de två första lyften, och lyckades få upp vikten godkänd först i tredje (och sista) försöket. Skitskoj att vinna SM, men det hade varit kul med ett svenskt rekord också, säger hon.

Enorma framgångar likt dessa skulle nog kunna få vem som helst lite smånöjd. Men inte Jenny. Istället är målet för 2011 flera. Jenny berättar:

– Jag planerar att dels göra comeback i Athletic Fitness, och dels sätta det svenska rekordet i bänk. Det hade dessutom varit riktigt kul att prova att tävla i CrossFit, och dessutom klara 40 chins.

Inga små mål direkt. Vi är dock övertygade om att hon klarar det.

Hon är ju ett fenomen.

Följ Jennys i hennes blogg på body.se/bloggar/jenny-adolfsson!

Fakta

 • Civilstånd: Sambo
 • Familj: Två syskon, Anna och Martin, pappa Jan-Erik och mamma Kirsten
 • Yrke: Idrottspedagog. Är dessutom utbildad styrketräningsintruktör, och funderar på PT-yrket…
 • Ålder: 28 år
 • Längd: 160 cm
 • Vikt (offseason/tävling): ca 60 kg/57 kg
 • Bor: Solna
 • Förebild: Min mamma. Hon har alltid stöttat och ställt upp för mig i mina olika idrotter.
 • Styrka/Svaghet: Målinriktad/dålig förlorare

 
Meriter

 • 2004
  2:a SM, Athletic Fitness
  2:a Decembercupen, Athletic Fitness
  4:a NM, Athletic Fitness
  3:a SM Chins
 • 2008
  2:a Fitness Five
 • 2009
  1:a Fitness Five
  1:a Fitness4Fun
  2:a SM Chins
  2:a SM Bar-dips
  1:a SM Body Press
  1:a Biceps Battle
 • 2010
  1:a Fitness Five, kval
  1:a Fitness Five, final
  1:a RM Styrkelyft
  1:a SM Bänkpress

 
Andra anmärkningsvärda prestationer 2010

 • Juni: Klarade sitt mål 100 kg i bänk (utan tröja).
 • Juli: Vann F5 med 47 reps från 2:an och grenseger i alla moment; bänk, bicepcurl, knäböj, chins och dips.
 • Augusti:
  Vann RM i styrkelyft (utan utrustning) med 27,5 kg före 2:an och blev
  bästa lyftare overall i samtliga damklasser. Resultat: knäböj 117,5 kg,
  bänk 92,5 kg, mark 140 kg
 • September: Första tävlingen med bänktröja. Resultat: 105 kg
 • Oktober: Vann DM i bänkpress (med tröja) i hennes andra tävling med tröja. Resultat: 115 kg
 • November: Vann SM i bänkpress (med tröja). Resultat: 115 kg

 
Jennys träningsupplägg

 • Måndag: Vila
 • Tisdag: Ben, fokus på knäböj
 • Onsdag: Bänkpress och dips med vikt
 • Torsdag: Rygg – fokus på marklyft och chins med vikt + biceps
 • Fredag: Vila
 • Lördag: Kondition; allt från löpning till hinderbana eller simmning + mage
 • Söndag: Högreps; chins och dips cirka 4-6 maxset av varje=pump!!!+axlar

 

Foto: Tomas Ivering

Foto: Tomas Ivering

Foto: Tomas Ivering