I helgen avgörs Bänkpress-SM i Sundsvall

Torsdagspassen på SAK är legendariska…

Denna lördag och söndag 26-27 november avgörs en årets höjdpunkter i styrkelyftarsverige. Arrangör av SM Bänkpress är Sundsvalls Atletklubb, åskådarna som är på plats får se Sveriges bästa bänkpressare (en del av dem är även i yppersta världseliten) göra upp om vem som är starkast.

Repriser på tävlingarna går att se på denna länk.

Tävlingarna planeras även att webbsändas live – håll utkik efter detta och mer på på den officiella hemsidan. Info om arrangören Sundsvalls AK finns på deras hemsida och skvaller om/kring tävlingen finns i denna kolozzeum-tråd, och diskussion kring webbsändningen i denna tråd.

Resultat

 
Lyssna till några styrkelyftar/bänkpress-profiler i deras intervjuer med BODY Radio: 

 
Om du är intresserad av att börja med styrkelyft så listar Styrkelyftförbundet föreningar som arrangerar nybörjarträningar.

Rapporter från media om Bänkpress-SM

NSD: En rekordbra SM-helg för Kirunas lyftaress

Nina Eriksson var en av 57-kilosfavoriterna inför SM i bänkpress.
Efter en tuff inledande drabbning mot Angelica Brage blev revanschen desto skönare.
– En milstolpe – och det kändes att jag hade mer i kroppen, säger Kirunalyftaren efter 110 kg och svenskt rekord.

Norrbottens-Kuriren: Rekord av Eriksson

Revanschlusten räckte långt. Det blev nytt svenskt rekord för Nina Eriksson under SM i bänkpress i Sundsvall.
– Jag har nog varit lite för feg tidigare, säger Kirunalyftaren.

Värmlands Folkblad: SM-guld och rekord för Alipour

Efter två lyft var Jamal Alipour, 18, silvermedaljör. Men inte efter tre. Karlstadskillen tog 132,5 kilo på ett övertygande sätt – som betydde SM-guld i bänkpress och svenskt rekord.
– Så gôtt, jag är så jäkla glad, jublar Alipour.

nwt.se: Engström SM-trea i bänkpress

Degerfors atletklubb deltog med två lyftare när bänkpress-SM avgjordes i Sundsvall i helgen. Roger Engström tog hem en bronsmedalj i 59 kg-klassen och Leif Joensuu blev femma i 83 kg.

Hallands Nyheter: Lättad Daniel tog tungt guld på SM

Ammoniak, taktik, styrka! Där har ni tre anledningar att Daniel Marmander, Falkenbergs KSK, tog SM-guld i bänkpress i helgen. 
– Jag är jäkligt glad, säger han till HN-sporten dagarna efter triumfen.

Laholms Tidning: Det var som sjutton!

Vid 38 års ålder tycks styrkelyftaren Johnny Wahlquist vara bättre än någonsin. Uppe i Sundsvall tog han den gångna helgen sitt 17:e SM-guld, denna gång i bänkpress på nytt svenskt rekord med 332,5 kilo.

zsport.se: Amit Selberg satte press på sig själv i SM

Amit Selberg från Bräcke, tävlandes för Sundsvall, vann i helgen SM-guld i bänkpress. Men han blev hårt pressad, av sig själv.

helahälsingland.se: Mickes guldpress gav rekord

Formen var inte den bästa. Men Micke Hellström, Bollnäs SK, struntade i det. Och tog JSM-guld med ett rekordlyft i Sundsvall.

helahälsingland.se: SM-guld och svenskt rekord

SM i bänkpress blev en riktig succé för Marcus Mattsson. Hassela powerliftings 15-åring kom hem med guld – och ett nysatt svenskt rekord.

Piteå-Tidningen: Angelica tog SM-guld och satte rekord

Angelica Brage, Öjeby AK, blev svensk mästarinna och satte svenskt rekord vid bänkpress-SM i styrkelyft i Sundsvall i helgen.
Men rekordet fick hon bara behålla ett dygn. Sedan kontrade Nina Eriksson, Kiruna, och tog tillbaka rekordet.

Dagbladet: Hirvonen lyckades – trots stressig dag

Marcus Hirvonen drog ett enormt lass för Sundsvalls Atletklubb under helgen.Trots lördagens 300-kiloslyft – det var inte tävlingsinsatsen som vägde tyngst.
– Lördagen var den stressigaste i mitt liv, säger Marcus Hirvonen.

Sundsvalls Tidning: Blandad sorg och glädje på prispallen

Vissa var hur nöjda som helst med sina prestationer – andra desto mer besvikna. För när det ska koras svenska ungdoms- och juniormästare är känslorna minst lika starka som musklerna hos några av Sveriges starkaste killar och tjejer.
– Det gick inte som jag tänkt, säger en klart besviken Daniel Jabbari efteråt. Detta trots ett brons i 66-kilosklassen för ungdomar.

Dagbladet: Lokala kraftpaket tog chansen

Sammanlagt tio medaljer och fem svenska rekord. Inte oväntat blev Bänkpress-SM en stor succé för Sundsvalls Atletklubb – som kan titulera sin seniorverksamhet som landets bästa.
– Framgång föder framgång, säger Fredrik Svensson, SAK.

Sundsvalls Tidning: Stånk, stön och Sundsvallsmedaljer

En del stormar fram till bänken med ett avgrundsvrål, med handavtryck från flatnävar kvar på deras rakade huvuden – andra går fram med sammanbitna käkar och i total tystnad. Men hos alla är koncentrationen total. SM i bänkpress kräver sin man – eller kvinna.
– Jäkligt skönt, säger Jonas Nordin, svensk mästare i 83-kilosklassen med ett lyft på 227,5 kilo.

P4 Norrbotten: Svenskt rekord i bänkpress

Kiruna AK:s Nina Eriksson satte nytt svenskt seniorrekord med ett lyft på 110 kilo i 57-kilosklassen för juniorer under bänkpress-SM.

Dagbladet: Störst – och starkast?

148 aktiva kommer att tävla om SM-medaljerna i bänkpress i Sporthallen i helgen. 19 av dem kommer från Sundsvalls Atletklubb.
– Ingen klubb har varit fler än så på ett SM, så det är lite historiskt, säger Marcus Hirvonen.

Sundsvalls Tidning: Kraftmätning i Sporthallen

Korta och långa, lätta och tunga, killar och tjejer, unga och gamla. I helgen avgörs SM i bänkpress i Sporthallen i Sundsvall och såväl Sveriges elit som framtid är på plats.
– Varför man ska komma och titta? Det är spektakulärt, det är lite ”freak show”. Publiken vill se folk lyfta tunga vikter och det får de göra, säger Thomas Wulffeldt från Sundsvalls Atletklubb.

Sundsvalls Nyheter: Pressen på hemmalyftarna

En skada och ett kommande viktklassbyte har gäckat Fredrik Svenssons uppladdning.
Ändå är han ordentligt taggad inför helgens bänkpress-SM.
– Det ska bli extra roligt att tävla på hemmaplan, klubben har säkert tio medaljchanser, säger han.

Ystads Allehanda: Sveriges starkaste bänknötare samlas

Delar av Sveriges muskelelit samlas i helgen i Sundsvall för att avgöra vem som kan skicka upp mest skrot i luften – det handlar förstås om SM i bänkpress, och sydöstra Skåne ståtar med medaljsugna deltagare.

Marcus Hirvonen. Stången på bilden är lastad med 350 kg. Foto: Lars Berglund

Marcus Hirvonens bästa tips – så blir du bra på bänk

Det är svårt att lära gamla hundar att sitta, så att optimera tekniken i ett tidigt skede är det viktigaste. Om man har lärt in fel teknik kan det vara svårt att korrigera längre fram.

  • Ha en plan! Ta kontakt med en atletklubb och en duktig person med rutin och fråga om du kan få tips och hjälp för att utforma ett bra upplägg.
  • Maxa inte för mycket under långa perioder, träna ibland med lätta vikter för att finslipa tekniken. Likaså är det viktigt att träna sig i att använda en hög hastighet i bänkpressmomentet. Här ska det inte heller handla om belastning, det är hastigheten som är viktigast!
  • Gör aldrig mer än 3 repetitioner när du tränar med tunga vikter! Kör i stället många tunga set per pass, minst 10-15 set!
  • Variera bredden på fattningen!
  • För att kunna utföra en längre extension ner är det också bra att stundtals träna med en så kallad U–stång, en stång som är böjd på mitten.
  • Att använda kedjor som hänger på var sin sida av stången är ett okänt begrepp i normala gymsammanhang, men för många av oss som tränar lyft är det en effektiv lösning för att öka belastningen successivt under pressrörelsens gång. Kedjorna ska vara ordenligt kraftiga och tillräckligt långa så halva längden ligger på golvet när du sänkt stången så den nått bröstet.
  • Vi tränar också mycket med klossar på bröstet för att bli starka i toppläget.