Livboj

Foto: Marcus Syvertsen

Att vara lycklig. Även om själva definitionen av det såklart varierar, så är det ändå något alla vill bli och förbli. Lycklig. Så vi planerar för det, vi jagar det, och vi jobbar för det… ofta både hårt och målmedvetet. Ibland når vi ända fram. Ibland inte.

Ofta är livet dessutom fullt med överraskningar. Många är positiva, som när man minst anar det dyker upp som någon sorts påstruken Ronald McDonald, med ett gapflabb och en high five. Men ibland kommer också negativa överraskningar vår väg. Då kanske mer i form av den elaka clownen (1) från boken/filmen ”Det”, som med ilskna tänder helt ogenerat stöter dolkar i våra bröst.

Rättvist eller inte, men både det söta och det beska hör livet till. Och med de både fysiska och emotionella svallningar dessa ytterligheter för med sig, så utsätts vi för ganska svåra prov (2). För att inte tvingas vackla alltför oroväckande, eller rent av paja ihop helt, så måste vi på ett eller annat sätt hitta sätt att hantera våra bördor. Kalla det beredskap, eller rent av din egen livboj.

Min egen livboj utgörs till viss del av en intill dumhet gränsande positiv grundsyn, men framförallt av min träning. Med mina morgonpass i ryggen förmår jag precis allt känns det som, och det är extremt få mörker jag inte mäktar att själv lysa upp. I alla fall till acceptabel nivå. Därför gör jag inget som helst motstånd när klockan ringer ungefär när bagarna vanligtvis stämplar in om morgnarna. Jag får ju gå upp för att stärka mig själv, för att jaga fatt i och jobba för min egen lycka.

Med det är jag både säkrad och förberedd, vilket gör att jag hux flux kan se alla sorters clowner i ögonen utan att vika med blicken. Istället kan jag ge dem alla – glada eller lömska – en fast kram utan närmare rädsla.

Vad som bygger ditt preliminära försvar, eller kan utgöra din personliga livboj har jag naturligtvis ingen aning om. Men det är en inte alltför vild gissning att en fast och genomtänkt träningsrutin kan ge dig både broddar och isdubbar i frågan. Kör du riktigt ihärdigt och målmedvetet så kanske du till och med får något som liknar en fullfjädrad beredskap på köpet.

En livboj.

Chefredaktör – BODY

Bild 325839

(1) Som i originalet gick under namnet ”Pennywise the Dancing Clown”.

(2) Det är synd om människan, lär Strindberg ha sagt. Frågan är om det inte var mer synd om Strindberg?

Redaktören listar: Tänkvärt inför julen

  1. Ät gott – men med måtta
    Julen är en enda lång fest för många av oss. Och det med rätta. Men försök för din egen skull behandla korvar, syltor, Janssons, lådor och chokladkonfekt med lite mer eftertanke.
  2. Om gymmet inte har stängt – träna!
    Visst, serru. Bara för att du är ledig från skolan/jobbet och för att de kör repriser på Trazan och Banarne så betyder det inte att ett konstant soffläge är OK.
  3. Ge mer än du tar
    Det hörs liksom på orden: Det ger mer att ge. Tänk på det.
  4. Umgås mer än du brukar
    På jularna har vi möjlighet att träffa nära och kära som vi vanligtvis inte träffar så ofta. Passa på och gör det. Umgås, var nära, prata, skratta. Det är det julen är till för.
  5. Vila
    Förskjut många av dina måsten, och dina krav. Njut av friden, av lugnet och av att höra din glöggrusiga farmor eftermiddagssnarka i länsstolen. Vila behövs.