Heidi Andersson firar 20 år som armbryterska med Skellefteå Kraft World Challenge

Fia, Heidi och Sarah utgör det svenska laget.

Den åttafaldiga världsmästarinnan Heidi Andersson arrangerar World Challenge (en landskamp mellan Sverige, Ryssland och Litauen) i Skellefteå på internationella kvinnodagen 2012 i samband med att hon firar 20 år som armbryterska. Tävlingen kommer att livesändas via sportswire.se samt sändas i TV4 Sport.

Pressrelease nedan, mer information finns att få på worldchallenge.se, heidiandersson.com, samt facebook.

Världens kraftfullaste armbrytartävling arrangeras i Skellefteå

Nu är det klart att världens mest prestigeladdade armbrytartävling, Skellefteå Kraft World Challenge kommer att arrangeras i Skellefteå den 8 mars 2012.

Tillsammans med samarbetspartnern Skellefteå Kraft kommer den åttafaldiga världsmästarinnan Heidi Andersson att förverkliga sina drömmars tävling i Skellefteå på internationella kvinnodagen i samband med att hon firar 20 år som armbryterska.

– Skellefteå Kraft World Challenge är så mycket mer än bara en armbrytartävling. Den bidrar till jämställdhet och ett uttryck för att ingenting är omöjligt. I Sverige ser vi det som en självklarhet att kvinnor är starka, stolta elitidrottare, men det är långt ifrån en självklarhet världen över, säger Heidi Andersson.

Skellefteå Kraft World Challenge är en landskamp mellan Sverige, Ryssland och Litauen, vilka är världens tre bästa armbrytarnationer. Totalt kommer det att vara nio kvinnliga tävlande. Alla möter alla utom inom det egna laget och man får en poäng för varje vunnen match. Varje match avgörs bäst av tre. I det svenska laget ingår Heidi Andersson, Fia Reisek och Sarah Bäckman.

– Målsättningen är att Skellefteå Kraft World Challenge ska bli en årligt återkommande tävling och att den i framtiden utvecklas till en världscup. Det är i sin tur ytterligare några steg i riktning mot OS, avslutar Heidi.

Om du är intresserad av att börja med armsport så listas de svenska föreningarna runtom i landet hos förbundet Svensk Armsport, många av dem (om inte alla) välkomnar nybörjare. Armsport är anslutet till RF genom det Svenska Brottningsförbundet.

Följ nyheter om armsport på portalen WorldofArmwrestling.com.

Hösten 2008 startade landets första armbrytargymnasium på Luspengymnasiet i Storuman (Storuman Armsport är en av landets mest framgångsrika armbrytningsklubbar).

Nu har vi ett regionalt armbrytargymnasium på Luspengymnasiet i Storuman! Där får du bland annat träna med Storuman Armsport. Från och med höstterminen 2008 kan du alltså plugga armbrytning – på skoltid! I armbrytningsträningen ingår följande:

  • Praktiska övningar, det vill säga teknik och träning, kort sagt så här tränar du för att bli en bra armbrytare. Förutom armbrytning tränar du kondition, viktträning på gym och den så kallade ryssträningen.
  • Teori, där du lär dig om kost, träning, hälsa, medicin, skador och annat som du kan ha nytta av som armbrytare.

Läs mer om en av deltagarna i det svenska laget, Sarah Bäckman, i BODY-artikeln ”Sarah Strong: möt svensk armbrytnings kronprinsessa”:

Svensk armbrytning har gått från en ganska oorganiserad historia till ett välordnat förbund; Nu med ett 30-tal klubbar och uppemot 300 deltagare på de nationella mästerskapen. Men den bonniga stämpeln har bitit sig kvar, och de flesta av de stora namnen kommer från mindre orter där de inte haft mycket annat för sig än att bryta arm. Mycket helylle, om man säger så. Den bilden kan du glömma, Starta om, och installera uppdateringarna. Möt Sarah Bäckman.

Tuff styrketräning är basen i Sarahs träning. Foto: Marcus Syvertsen