SM i Klassisk Styrkelyft avgörs i helgen

Under SM-veckan i Östersund kommer 3 000 aktiva i stora som små, vanliga som ovanliga idrotter och 20 000 åskådare att vara på plats. Klassisk Styrkelyft avgör vilka som är bäst i Sverige i den nya retrogrenen – endast bälte och handledslindor är tillåtna hjälpmedel (övrig utrustning som böjdräkt, bänktröja, marklyftsdräkt och knälindor är inte tillåtet).

Startlistan återfinns hos Östersunds Atletklubb, alla SM-veckans resultatet återfinns här (klicka fliken Resultatlistor). Du kan följa SM-veckan på SVT/SVT playSveriges RadioFacebook och Twitter. Diskussioner om tävlingarna och tippningar i de olika klasserna sker i tråden på forumet Kolozzeum

Johannes Årsjö, BODY.se-bloggare och trefaldig segrare i Sveriges Starkaste Man, är favorit i den tyngsta klassen. Han har i sina två tävlingar under hösten satt nya inofficiella svenska rekord i Klassisk Styrkelyft. 

Men Robin Sjögren kommer att pusha Johannes hårt i plussen (som tyngsta klassen kallas), ”helgens höjdpunkt med tävlingarnas två starkaste lyftare” enligt bänkpressaren Fredrik Svensson. Robin var i höstas gäst i BODY Radio

Veckans gäst är en av svenskt styrkelyfts absolut största talanger – i ordets rätta bemärkelse. 23-årige Robin Sjögren förklarar hur man måste äta och träna för att hålla sig över 160 kilo på vågen, hur han förbereder sig för att kunna vinna SM i klassiskt styrkelyft och hur det kommer sig att Reactive Training System funkar så bra att han idag böjer 375 kilo.

På damsidan så finns en annan BODY.se-bloggare representerad vid SM, Jenny ”Kitsune” Adolfsson! Jenny var gäst i det trettionde avsnittet av BODY Radio:

Den här veckan kommer stålkvinnan Jenny Adolfsson på besök. Jenny – som tycks bli bäst på praktiskt taget allt hon försöker sig på – berättar om sina tävlingar, sin träning och eventuella framtida teveframträdanden.

Ytterligare en BODY Radio-gäst (och BODY.se-bloggare) som tävlar för samma team som Jenny och Johannes är Kristian Sewén:

I BODY Radios längsta avsnitt någonsin berättar Kristian Sewén om sin ambitiösa satsning mot att tävla i SM i Athletic Fitness och SM i Klassisk Styrkelyft – med en veckas mellanrum. Det pratas också proteinpannkakor, krånglade hamstrings och radioansikten.

En annan deltagare att hålla utkik efter är det 19-åriga marklyftsfenomenet Erik Gunhamn – junioren drog i november hela 365 kg i marklyft (fem kilo över seniorernas världsrekordstandard!) på en tävling med utrustning i viktklass 93 kg. Se videon på YouTube.

MAXstyrka.se har ett nyligt träningsklipp på en av deltagarna:

En hel del strongmanatleter kommer att vara med och tävla, bl.a. Johannes Årsjö, Joakim Karlsson, Göran Rosén och Love Häkänen Wisjö. David Nyström kommer också vara med och har lagt upp ett klipp som visar hans uppladdning inför tävlingen. Det ser onekligen lovande ut för den urstarka smålänningen.

Under veckan kommer det att bland annat bli SM-tävlingar i skridsko, längdskidor, skidskytte, snöskoter och som sagt styrkelyft. Inte mindre än 15 sporter finns representerade. Styrkelyft avgörs fredag till söndag. Läs mer om SM-veckan på den officiella hemsidan:

Syftet med SM-veckan är att under en veckas tid, i en och samma stad, genomföra svenska mästerskap i olika idrotter. SM-veckan ska återkomma varje år, vinter och sommar, och ska genomföras på olika orter i Sverige. SM-veckan öka intresset för svenska mästerskapen och samla större och mindre idrotter i ett gemensamt evenemang.

Styrkelyftsförbundet skriver:

SVT kommer att vara på plats och bevaka. Sändningarna kommer att finnas på svt play. Det kommer även att sändas i riks-tv. På söndag 29/1 kommer det att sändas bland annat styrkelyft på svt1 klockan 14.30-17.00 och ett sammandrag på svt2 klockan 22.00-23.00.

VM (World Cup) i klassisk styrkelyft kommer för övrigt att arrangeras i Stockholm 12-17 juni 2012. Återigen styrkelyftsförbundet:

Klassiska SM kommer att användas som värdemätare i den uttagning som sker till World Cup i Stockholm i juni 2012. Förbundets ambition är att ställa upp med fullt lag på både herr och damsidan. Stor värdering kommer att läggas på internationell konkurrenskraft och möjlighet till poängplaceringar.

SVT:s rapporter från tävlingarna i styrkelyft är inte lika heltäckande som förbundets egna webbsändningar:

Fler rapporter från media 

Kinda-Posten: Årsjö tog SM-guld i styrkelyft 

Vimmerbybördige Johannes Årsjö befäste sin position som Sveriges starkaste man under helgen. Då vann han SM-guld i styrkelyft vid SM i Östersund.

Norrbottens-Kuriren: Överraskad bronsmedaljör i 63-kilosklassen

Hon hade ingen chans att nå guldet och silvret. Men Öjebyns Emelie Ullberg överraskade och knep SM-bronset.
– Helvetes skönt, när jag anmälde mig till SM trodde jag inte det här, säger 23-åringen.

Piteå-Tidningen: Erik tog SM-brons

Det blev SM-brons för Erik Degerman, Öjebyn, vid styrkelyft-SM i Östersund.
– Jag är supernöjd. Det var en väldigt tuff klass och jag lyckades över förväntan, sa Erik.

Norrbottens-Kuriren: Angelica Brage lyfte i en ny nivå

Ett frågetecken på förhand. Angelica Brage svarade med både SM-guld och svenskt rekord.
– Jag är jätteglad, säger den 24-åriga Öjebyatleten.

P4 Kalmar: Erik lyfte hem SM-guldet

Kalmar fick en svensk mästare i styrkelyft i helgen. Under SM-veckan i Östersund tog Erik Gunhamn guldet, med totalt 715 kilo i de tre momenten, 12,5 kilo mer än tvåan Johannes Dahl från Jönköping.

Sport P4 Jämtland: ”Den klassiska lyftningen attraherar damer”

Svenska styrkelyftsförbundets sportchef Robert Eriksson är mycket nöjd med SM-tävlingarna i Östersund. Många rekord, lovande talanger och gott om damer.

Sport P4 Jämtland: ”Det är bara att ta i”

Idag avslutas SM-veckan i Östersund. En av SM-veckans femton idrotter är styrkelyft. Och en av dem som tävlade under lördagen var Peter Arvidsson från Östersunds AK. Han tävlar i klassiskt styrkelyft utan utrustning i 66-kilosklassen.

SVT Sportnytt: Far och son – starka familjen

Ett guld, ett silver och sex svenska rekord. Det blev facit för pappa Per Berglund och sonen Eddie i SM i klassiskt styrkelyft i Östersund.

Sport P4 Jämtland: Far och son tog guld och silver

Pappa Per Berglund tog guld i 74-kilosklassen. Sonen Eddie tog silver i 66-kilosklassen och satte svenskt rekord i bänkpress. Örebro dominerar i styrkelyft vid SM i Östersund.

Piteå-Tidningen: SM-guld efter trafikolyckan

I torsdags var hon inblandad i en dramatisk bilolycka. I går slog hon svenskt rekord och vann SM-guld. Angelica Brage har haft ett händelserikt dygn.
– Jag kunde se hjortens förskräckta min när den sprang in i oss, säger styrkelyftaren.

zsport: Ingen medalj för Teresa Jonsson

– Jag har knappt ätit sista två dagarna. Jag klarade invägningen men jag hade inget tryck i kroppen, säger Teresa Jonsson efter försöket i 63-kilosklassen.

Norrbottens-Kuriren: SM-guld till Öjebyn

Ett frågetecken på förhand. Angelica Brage svarade med både SM-guld och svenskt rekord.
– Jag är jätteglad, säger den 24-åriga Öjebyatleten.
Öjebyns Emelie Ullberg överraskade och knep SM-bronset i 63-kilosklassen.

Norrbottens-Kuriren: Angelica Brage tillbaka efter lunginflammationen

Elva månaders tävlingsfrånvaro. Nu är Angelica Brage tillbaka och jagar SM-medalj.
– Jag fick ett uppvaknande. Idrotten är viktig, men det finns andra saker i livet också, säger 24-åringen.

NSD: Från syrgas – till jakt på ett SM-guld

För ett år sedan låg hon däckad på intensiven. Nu är hon skyhög SM-favorit. Angelica Brage har tagit sig den hårda vägen till eliten.
– Det tar tid att komma tillbaka när man har legat två veckor med syrgasmask, säger styrkelyftaren till NSD.

Piteå-Tidningen: Angelica har kämpat sig tillbaka till toppen

För ett år sedan låg hon däckad på intensiven. Nu är hon skyhög SM-favorit.

Norrbottens-Kuriren: Favoriten som vill vara en underdog

Hon har två landets två bästa resultat det senaste året. Ändå ser Emma Björklund sig själv som en underdog vid SM i klassisk styrkelyft.
– Jag är ganska nedtränad och egentligen en utrustningslyftare, säger 24 åringen.

zsport: Bantande Teresa siktar på ny medalj

Hemmahoppet Teresa Jonsson siktar på att ta sin femte raka SM-medalj i styrkelyft. Om hon lyckas banta sig ned till 63-kilosklassen, vill säga.

Norrbottens-Kuriren: Laddar för nytt SM

Det blev guld och svenskt rekord i klassisk styrkelyft under SM-veckan i Östersund. Men för Öjebyatleten Angelica Brage var det bara en uppladdning inför SM-tävlingarna i Jokkmokk.

Även Luleås styrkelyftare Emma Björklund ser tävlingarna i Östersund som ett genrep inför vad som komma skall – SM i Jokkmokk där utrustning som knälindor och höftskydd tillåts.

I vår sammanställning över Klassisk Styrkelyft från januari förra året finns mer om tävlingsformen och varför den kan ha framtiden för sig (ett citat var framtiden är forntiden):

Totalresultaten i knäböj, bänkpress och marklyft blir i snitt 121,5 kg mindre, men tävlingarna löper smidigare och det blir både billigare att tävla utan utrustning samt förhoppningsvis enklare att rekrytera nya tävlande.

[…]

En återgång till tidigare regler utan hjälpande specialutrustning skulle förutom fler godkända lyft ge följande vinster:

  • Färre och mindre allvarliga skador. I år har har två lyftare brutit armen eventuellt pga bänkpresströjan.
  • Troligen bättre rekrytering av tävlingslyftare. Min tanke är att tränande motionärer då ser att deras egna resultat inte alls är så långt ifrån de tävlandes som det verkade tidigare.
  • Kostnaderna för specialdräkterna sparas in. Ganska stora besparingar.
  • Mindre stress i tävlingssituationen. Man behöver inte planera när det ska lindas, bytas dräkter osv.
  • Bänkpress är en gren som skulle mäta bröstyrkan, inte tricepsstyrka som den nu har blivit.

Du som blir inspirerad av tävlingarna och vill prova på styrkelyft (med eller utan utrustning) kan hos Svenska Styrkelyftförbundet hitta föreningar som aktivt sysslar med nybörjarträning.

I senaste utgåvan av Svensk Styrkelyft (6:2011) berättar man ledaren mer de första mästerskapen i Klassisk Styrkelyft:

Arbetet med IPF Eleiko World Cup i Classic Powerlifting fortgår. Klart är att arrangemanget skall äga rum i Stockholm och Eriksdalshallen med adress Ringvägen 68-70 den 12-17 juni 2012. Vår förhoppning är att hela lyftarsverige kommer och besöker dessa historiska tävlingar som ÖSSDF arrangerar och ge våra svenska lyftare jättesupport.