Andreaz förklarar 5/3/1: programmet för grymma resultat

Ett av de mest populära sätten att periodisera sin träning är samtidigt ett av de allra enklaste: 5/3/1 är ett komplett träningsupplägg utvecklat av den legendariske lyftaren Jim Wendler. I sin BODY.se-blogg beskriver nu Andreaz Engström sin användning av 5/3/1 i text och med videoklipp. Han ger dig även ett excelark att ladda hem som underlättar ditt eget träningsupplägg om du vill hänga på!

Andreaz skriver:

Alla som spenderat några år på gymmet vet att man tillslut kommer till en platå. Fenomenet brukar visa sig på olika sätt, visa börjar med diverse olika nya discoövningar, andra står och stampar på samma övning och samma vikter som de alltid kört. Nybörjare ökningarna har försvunnit för länge sedan. Det är just i det här läget olika träningsmetoder dyker upp. Vissa är rent utav skit och andra har väldigt mycket att tillföra din träning.

Nyckeln till en bra träningsmetoder bör vara progression. Kan du inte mäta dina framsteg, så har du antagligen inte gjort några. Även om det känslomässigt känns som ”Asså det känns aaaas bra i kroppen!”. Så är den nakna sanningen att det i 99% av fallen en mental inbillning. För är det något vi kan mäta framgångarna på så är det på den vikten du kan lyfta.

I en tidigare översikt av olika träningsmetoder i BODY har Andreas Guiance beskrivit 5/3/1, och där avslutade han med följande:

5/3/1 är en metod som primärt inriktar sig på styrkeökningar, men som är intressant för alla som tränar. Den är inte på något sätt revolutionerande, men enkel och genomtänkt – och bygger på beprövade träningsprinciper. Själva grundtanken att man hela tiden ska kunna öka är dessutom väldigt belönande rent mentalt – det finns inget roligare än att slå sina egna rekord. Känner du att din träning har gått i stå är metoden väl värd att testa!

För er som vill veta mer om Andreaz rekommenderar vi hans bägge tidigare besök på BODY Radio:

#1: Andreaz Engström i BODY Radio

Den nordiske mästaren i bodybuilding, Andreaz Engström, är två äpplen hög och berättar i veckans avsnitt om sin satsning mot Athletic Fitness-scenen. Dessutom snackas allt från stora stjärtar till måltidsfrekvens. Som grädden på moset konstaterar Alex, Andreas och Andreaz att de samtliga har blivit idiotförklarade av samme kostguru och tillika BODY-skribent.

#2: Andreaz Engström tillbaka i BODY Radio

I veckans avsnitt får Alex och Andreas besök av en gammal bekant och numera BODY-bloggare, Andreaz Engström, som berättar om sin tid som mattant, hur det är att springa hinderbana som gymhjärna och varför han gillar att bli kissad på.