Tyngdlyftning: Trippla personbästa och svenskt juniorrekord för BODY-modell

Foto: Göran Örtegren

Bra start på året för Oscar Svensson.

Tyngdlyftaren Oskar Svensson, Trelleborg ABK, gjorde en kanontävling helt utan bommar vid en landskamp i England. Han raderade ut ett tolv år gammalt svenskt juniorrekord då han gjorde 175 kg i stöt (personbästa med åtta kg), 135 kg i ryck (nytt personligt rekord med fem kg). Totalt 310 kg – en putsning av personbästa på tävling med hela 15 kg.

Oskar vann juniorklassen i trenationskampen för en vecka sedan, resultat gav 364,5 poäng vilket gjorde att han dessutom blev bäste herrlyftare i hela tävlingen. För Sydsvenskan berättar han om planerna:

För Oskar Svensson ligger fokus nu på EM i Turkiet i april, hans första seniormästerskap. Därefter kan det även bli junior-VM i Guatemala i maj. Svensson har kvalificerat sig dit men det är inte säkert att förbundet har råd att skicka honom.

– Eftersom det är OS-år satsar förbundet på det i första hand. Jim Gyllenhammar har möjlighet att kvala in dit. EM är sista chansen för honom, gör han inte det då kanske jag får åka till junior-VM, berättar Svensson, som har ett spännande år framför sig.

– Nu gäller det att träna klokt och hålla sig skadefri så kan det bli rejäla ökningar, hoppas Oskar Svensson.

Oskar agerade modell för övningarna styrkeryck och styrkevändning i artikeln ”Ge din fysik en omgång: Testa Olympiska Lyft” i BODY 324:

Behöver du tillskott till övningskontot, och kanske ta din fysik till nya höjder? Varför då inte prova olympiska lyft? Här är alla argument du behöver.

Testa på tyngdlyftning?

Tyngdlyftning är grymt kul, annorlunda, jobbig och effektiv träning! Om du blir sugen att testa på sporten så har till exempel STK i Sundbyberg, Stockholm öppna nybörjarträningar:

Varje tisdag kl 17 finns en erfaren lyftare på plats. Du betalar bara för en engångsträning. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Du behöver inte anmäla dig på förhand eller gå varje vecka.

Lokaltidningen: Elizabeth Almström slår hål på myten om kvinnliga tyngdlyftare

Elizabeth sökte en ny träningsform. Hon hittade tyngdlyftning. En sport med få tjejer i Sverige. Nu hoppas hon att fler ska börja. ”Det är jättebra träning” säger hon.

Weightlifting.se listar ännu fler svenska klubbar som anordnar nybörjarträningar.

Med ett år kvar som junior har Oskar fler rekord i sikte. Foto: Göran Örtegren