På torsdag möts världens bästa armbryterskor i Skellefteå Kraft World Challenge

Fia Reisek och Sarah Bäckman utgör med Heidi
det svenska landslaget. Foto: Malin Sydne.

Den niofaldiga världsmästarinnan Heidi Andersson arrangerar World Challenge (en landskamp mellan Sverige, Ryssland och Litauen) i Skellefteå på internationella kvinnodagen den 8 mars. Tävlingen livesänds via worldchallenge.se 14:00, och visas även sedan i sammandrag på TV4 Sport.

Norran: Sverige vann lagtävlingen i World Challenge

Sarah Bäckman, Fia Reisek och Heidi Andersson vann nämligen lagtävlingen i World Challenge. Däremot kunde ingen hota Litatuens Egle Vaitkute individuellt.

SVT Västerbottensnytt: Heidi fyra i armbrytartävling

Team Sweden vann något överraskande armbytartävlingen Skellefteå Kraft World Challenge som genomfördes i Skellefteå på Internationella Kvinnodagen den 8 mars.
– Vi var det mest kompletta laget som både var uthålliga, starka, tekniska och taktiska, konstaterar Heidi Andersson.

Den senaste pressreleasen finns nedan, och mer information finns att få på worldchallenge.seheidiandersson.com, samt facebook. Det är portalen Sportwire som står för livesändningen.

Det är nio laddade kvinnor som kommer till Skellefteå Kraft World Challenge den 8 mars för att göra upp om titeln ”Världens bästa armbryterska”. Favorit är Eglé Vaitkuté, från Litauen, som till vardags tävlar i 80-kilosklassen och favoriter till lagsegern är Team East som består av en lettiska och två ryskor.

– Fast jag lovar att vi i Team Sweden ska ge dem en match. Själv är jag i kanonform. Att föda barn har gett mig en ”mammakraft” som jag inte hade tidigare, berättar armbryterskan Heidi Andersson som är initiativtagare till tävlingen.

Den 19 juli födde Heidi Andersson sitt och skidskytten Björn Ferrys första barn och i december blev hon världsmästare för nionde gången vid VM-tävlingarna i Kazakstan.

– Att vara uppe på nätterna med sonen Dante och ändå orka träna på dagarna verkar ge en uthållighet som ”inte är av denna världen”, säger Heidi Andersson.

Hon är mycket nöjd med den sammansättning av armbryterskor som kommer till Skellefteå Kraft World Challenge.

– De är alla utvalda på grund av sina meriter så dessa nio är de allra bästa armbryterskorna i hela världen.

De övriga två i det svenska landslaget är Fia Reisek, Hindås, som till vardags tävlar för Storuman Armsport och Sarah Bäckman från Team Stockholm. Fia Reisek, som liksom Heidi kommer från byn Ensamheten, utanför Storuman, har sex VM-medaljer, varav ett guld. Sarah Bäckman är dubbel världsmästare.

– World Challenge är något av det bästa som kunde hända armbrytningen för kvinnor. Denna tävling visar att kvinnor är lika hängivna den här sporten som män är, konstaterar Sarah Bäckman.

Måste trötta ut dem

Team Lithuania består av Eglé Vaitkuté, polis till professionen, och åttafaldig världsmästare. Med sig i laget har hon rutinerade Vilja Parnarauskiene och det 18-åriga kraftpaketet Raminta Zvirblyte som i vanliga fall tävlar i klassen 80+. Team East har också en tungviktare i lettiskan Zanna Cingule och dessutom ingår Ekatarina Larina och Irina Gladkayi i laget.

– Eftersom man tävlar mot varandra i bäst av tre matcher har vi som är lite lättare en god chans mot de tyngre armbryterskorna eftersom vi oftast har större uthållighet. Men det gäller för deltagarna i vårt team att ge allt i alla matcher för att trötta ut dem ordentligt, avslutar Heidi Andersson.

Skellefteå Kraft World Challenge arrangeras av Heidi Andersson i samarbete med Skellefteå Kraft AB. Tävlingen genomförs på Internationella Kvinnodagen den 8 mars med start 14.00 på Scandic Hotel i Skellefteå.

Heidi Andersson, Armbryterskan från Ensamheten, har blivit armsportens frontfigur i Sverige.

Om du är intresserad av att börja med armsport så listas de svenska föreningarna runtom i landet hos förbundet Svensk Armsport, många av dem (om inte alla) välkomnar nybörjare. Armsport är anslutet till RF genom det Svenska Brottningsförbundet.

Följ nyheter om armsport på portalen WorldofArmwrestling.com.

Hösten 2008 startade landets första armbrytargymnasium på Luspengymnasiet i Storuman (Storuman Armsport är en av landets mest framgångsrika armbrytningsklubbar).

Nu har vi ett regionalt armbrytargymnasium på Luspengymnasiet i Storuman! Där får du bland annat träna med Storuman Armsport. Från och med höstterminen 2008 kan du alltså plugga armbrytning – på skoltid! I armbrytningsträningen ingår följande:

  • Praktiska övningar, det vill säga teknik och träning, kort sagt så här tränar du för att bli en bra armbrytare. Förutom armbrytning tränar du kondition, viktträning på gym och den så kallade ryssträningen.
  • Teori, där du lär dig om kost, träning, hälsa, medicin, skador och annat som du kan ha nytta av som armbrytare.

Läs mer om en av deltagarna i det svenska laget, Sarah Bäckman, i BODY-artikeln ”Sarah Strong: möt svensk armbrytnings kronprinsessa”:

Svensk armbrytning har gått från en ganska oorganiserad historia till ett välordnat förbund; Nu med ett 30-tal klubbar och uppemot 300 deltagare på de nationella mästerskapen. Men den bonniga stämpeln har bitit sig kvar, och de flesta av de stora namnen kommer från mindre orter där de inte haft mycket annat för sig än att bryta arm. Mycket helylle, om man säger så. Den bilden kan du glömma, Starta om, och installera uppdateringarna. Möt Sarah Bäckman.

Tuff styrketräning är basen i Sarahs träning. Foto: Marcus Syvertsen