U/J-VM Styrkelyft närmar sig

Styrkelyft: Ungdoms- och Junior-SM i mars hade några av världens starkaste som deltagare. U/J-EM avgjordes i Danmark i juni med svenska framgångar: 2 guld, 1 silver och 1 brons. I månadsskiftet augusti/september är det så dags för U/J-VM i Polen – medaljchanserna är stora!

Den officiella hemsidan ska komma online på ipfjuniorsworld2012.pzkfits.pl. Som brukligt är kommer det internationella förbundets Goodlift-mjukvara att användas, vilket ger resultatlistor uppdaterade i realtid online. Dessutom kan webcasten av tävlingarna ses live via Ustream.

Under 28 augusti till 2 september är arenan Orle Gniazdo Congress and Recreation Center. Den ligger i en skidort i södra Polen kallad Szczyrk (för övrigt bas för Polens backhoppare).

The town of Szczyrk is located in the Beskidy Mountain valley. It is a popular recreation and winter sports center, with about 20 km of skiing routes. In the summer it is an attraction for nature lovers, sports and active holiday enthusiasts.

Nya viktklasser infördes inom nationell och internationell styrkelyft under 2011. Under VM kommer vi att få se mängder av nationella rekord och världsrekord sättas. Man tävlar som Ungdom mellan 14-18 år och som Junior mellan 19-23 år. 

Notera: Även ungdomar tävlar med bänkpresströja internationellt. På nationella tävlingar är det inte tillåtet att använda tröja så länge som man är ungdom. Svenska ungdomslyftare använder sig dock av tröja på internationella tävlingar då det där är IPF:s regler som gäller.

De uttagna till svenska landslaget i det tolfte ungdoms- och trettionde junior-VM:et i ordningen består av:

Damer 

 
Herrar

 
Ena-Håbo Tidningen: Debuterade förra hösten –­ nu tävlar han i junior-VM

För knappt ett år sedan gjorde han sin första tävling. Om drygt en vecka tävlar Enköpingskillen Alexander Eriksson, 18 år, i junior-VM i styrkelyft! Han är en av sex ungdomar som får åka till Sczyrck i Polen och representera Sverige. 

Förra årets U/J-VM-sändningar från Moose Jaw, Canada finns arkiverade på internationella förbundets YouTube-kanal. Styrkelyftförbundets rapport berättar mer om de svenska insatserna 2011.

Tidigare års U/J-VM har resulterat i svenska framgångar, här några äldre notiser från BODY.se (främsta framgångarna kommer kanske cykliskt med tre års mellanrum? I så fall är 2012 ett medaljår…):

BODY.se: Styrkelyft: Ungdoms- och Junior-VM 2009

Svenska Styrkelyftförbundet skickade fem tävlande och en coach till Ungdoms/Junior-VM Styrkelyft 2009 i Brasilien. Resultaten blev goda: två världsrekord, ett VM-guld, två VM-silver, två VM-brons, tre delgrensguld, sex delgrenssilver, ett delgrensbrons och flertalet nordiska och svenska rekord…

BODY.se: Junior-VM i Styrkelyft 2006 avgörs i helgen i Bulgarien

Peyshy Gian, klass 56 kg, tog guld i ungdomsklassen och Lucia Christensen, klass 67,5 kg, tog silver i juniorklassen! Maria Johansson, klass 82,5 kg, tog också en silvermedalj på VM! Tomas Sundström, ungdom klass 90 kg, tog guld Likaså gjorde Magnus Önerud, klass 100 kg!

Du som blir själv inspirerad och vill prova på styrkelyft kan hos Svenska Styrkelyftförbundet hitta föreningar som aktivt sysslar med nybörjarträning:

Styrkelyft är en sport som passar alla, gammal som ung, lätt som tung och kille som tjej! Då vi indelas både i viktklasser och ålderskategorier finns alltid chans till rättvist motstånd. Grenarna är enkla att genomföra och vem som helst kan lära sig. En stark och sund kropp är dessutom en stor fördel i alla skeden av livet och ett viktigt komplement till alla andra sporter.

Du som besöker en förening kan själv få prova på både att träna och tävla i styrka, under ett vaksamt öga av klubbens instruktörer. Samt få träningstips och trix av lyftare i nationell- eller till och med världsklass!

Notiser om SM, NM och EM för Ungdomar och Juniorer

P4 Blekinge: EM-mästare i styrkelyft: ”Jag äter mycket godis”

15-åriga Frida Leandersson från TK Trossö i Karlskrona tar inte långt ifrån hela programledaren Daniel Kjellander i bänkpress och tog nyligen fyra guld i Ungdoms-EM i styrkelyft.

Barometern: Starkast i Europa

Erik Gunhamn hade förhoppningar om medalj. Men lekte hem EM-guldet i styrkelyft.

Styrkelyftförbundet: Medaljregn över Herning

Våra svenska ungdomar och juniorer gjorde ett fantastiskt EM i Danmark. Två guld, ett silver och ett brons blev facit, och det kryddades med ett junioreuroparekord i marklyft.

MAXstyrka.se: Svenska framtidshopp – Erik Gunhamn

Först ut är ingen mindre än markmonstret och supertalangen Erik Gunhamn, som faktiskt redan nu har slagit sig in i världstoppen genom sina otroliga marklyft. Här är en intervju med mannen som många tror kommer att bli en riktig legend i styrkelyft.

Piteå-Tidningen: Tre från Öjeby AK tog guld i junior-SM

Elina Rönnqvist, Helene Granberg och Viktor Renberg, Öjeby AK, blev i helgen svenska juniormästare i styrkelyft.
– Roligt med guld, men jag är ändå inte nöjd, säger Elina.

P4 Kalmar: Gunhamn stark så in i Norden

Erik Gunhamn från Kalmar blev Nordisk mästare i styrkelyft när han vann klassen 93 Junior vid tävlingar i Norge i helgen. Han satte dessutom ett nytt prydligt personligt rekord samtidigt som han var bäste lyftare totalt i hela tävlingen.

Stolpens Sida: Framgångar och motgångar på årets NM

Lördagen den 14 april avgjordes årets U&J NM i styrkelyft, tävlingarna var förlagda till Skedsmokorset ca 3 mil NO Oslo. Från JSK hade vi 2 lyftare med (Marie återbud pga skada o sjukdom) Henrik Fransson och Damir Trokic, båda med guldchanser sett utifrån personbästa. 

jnytt.se: NM-guld till JSK

Henrik Fransson från Jönköpings Styrkelyftarklubb blev nordisk juniormästare i styrkelyft i helgens tävlingar i Skedsmokorset i Norge.

Piteå-Tidningen: De tvingas tävla: – Det känns faktiskt onödigt

Nordiska Mästerskapen fanns inte med i deras tävlingskalender – men nu tvingas Elina Rönnqvist, Helene Granberg och Viktor Rehnberg, Öjeby AK, att tävla i Oslo.
– Det känns faktiskt rätt onödigt, säger Elina.

BODY.se: De starkaste ungdomarna och juniorerna tävlar i helgen

Nu till helgen den 10-11 mars avgörs Ungdoms- och Junior-SM i Styrkelyft i Örebro. Bland de över åttio anmälda återfinns några av världens starkaste ungdomar och juniorer. Ni som inte kan vara på plats kan bänka er framför datorerna 10:00 lördag (juniorer) och 09:00 söndag (ungdomar) för att se dem göra upp om medaljerna.