McDonaldisering av gymbranschen

Inom vissa delar av gymvärlden blommar fortfarande gemenskapen – strongman är ett sådant exempel. Här Sveriges Starkaste Man Johannes Årsjö ihop med DT:s chefredaktör Andreas Guiance.

The McDonaldization of Society är namnet på sociologen George Ritzers bok från 1993 där han beskriver hur samhället i stort mer och mer går mot att likna en snabbmatsrestaurang. Han identifierar fem nyckelfaktorer bakom fenomenet: effektivitet, förutsägbarhet, kvantifierbarhet, teknologi och kontroll.

Inom gymbranschen kan vi idag se exempel på samtliga:

  • Effektivitet: Det finns en mängd aspekter på gymmet som ständigt effektiviseras – allt från ytanvändning till kundretention.
  • Förutsägbarhet: Kvaliteten på gymmen blir allt jämnare, och med framväxandet av större kedjor kan kunderna förvänta sig en viss upplevelse på gymmet – oavsett vilken anläggning de tränar på just den dagen.
  • Kvantifierbarhet: Nyckeltal är viktiga inom alla branscher idag, och så även inom gymbranschen.
  • Teknologi: Införandet av teknologi gör verksamheten mer effektiv ur en mängd aspekter. Dels kan man ha bättre koll på sina nyckeltal, och dels kan man i viss mån ersätta medarbetare med teknologi. 
  • Kontroll: Genom alla de fyra ovannämnda aspekterna får man också bättre kontroll över både sina anställda och sin verksamhet.

 
Den här processen har både för- och nackdelar. Fördelarna är uppenbara: bättre lönsamhet för gymägarna och högre standard för gymbesökarna. Men nackdelarna kan vara att gemenskapen på gymmet riskerar att gå förlorad, och att varje gyms unika karaktär suddas ut.

Frågan är kanske: Håller träningen på att tappa lite av sin charm?

Ja och nej. Den gamla goda stämningen som rådde på gymmen förr i tiden kanske blir svårare att hitta, men något annat är inte heller att vänta när en verksamhet går från perifer till mainstream. Men det finns fortfarande gym – även nyöppnade sådana – där gemenskapen är ledstjärnan. I det här numret kan du läsa om ett sådant exempel: IronWorks i Sundsvall. Låt oss hoppas att det inte är det sista – variation förnöjer som bekant, också i gymvärlden.

Andreas Guiance,
Chefredaktör Dagens Träningsindustri

Dagens Träningsindustri 2012 – en tidning för dig som verkar i träningsbranschen – medföljer på köpet av BODY Magazine #340.

Ur innehållet:

  • Club Business: Nyheter från träningsbranschen
  • Träningsnyheter: Små och stora nyheter om träning
  • Redskapsnyheter: De senaste nyheterna på redskapsmarknaden
  • ExorLive/SATS: SATS tar hjälp av ExorLive
  • Träning och karriär: Andreaz Engström
  • Fitnessfestivalen: Allt om årets festival
  • DT testar: Vi sätter kompressionsplagg under luppen
  • IronWorks: Sveriges trevligaste gym?
  • Fustra: Jarkko Kortelainen vill göra Sverige friskare
  • Swedish Fitness: Global klädjätte med familjekänsla
  • Dcore: Uppstickaren som vill göra världens bästa fitnesskläder
  • Trendig träning: Vi snackar träningstrender med Ove Rytter
  • Locker Room: Notiser om allt mellan himmel och jord

Träningsnyheter: Små och stora nyheter om träning

Redskapsnyheter: De senaste nyheterna på redskapsmarknaden

ExorLive/SATS: SATS tar hjälp av ExorLive

Träning och karriär: Andreaz Engström

Fitnessfestivalen: Allt om årets festival

IronWorks: Sveriges trevligaste gym?

Fustra: Jarkko Kortelainen vill göra Sverige friskare

Swedish Fitness: Global klädjätte med familjekänsla

Dcore: Uppstickaren som vill göra världens bästa fitnesskläder

Trendig träning: Vi snackar träningstrender med Ove Rytter