Gnugga på – men gör det på rätt saker

Redaktören med Ms Figure Olympia Nicole Wilkins. En dam som verkligen kan gnugga. Foto: KP Ourama

Om man till äventyrs lyfter blicken endast en kort stund från de hantlar som känns så ljuvt fastgjutna i händerna så framträder ett par relativt tydliga sanningar.

Först och främst: det är mer folk som uppehåller sig bland de många kardiomaskinerna än här bland de ”riktiga” grejerna. Dessutom utgörs den stora gruppen till allra största del av kvinnor.

Dag efter dag, timme efter timme, pass efter pass står de där. Eller står förresten… De går, de springer, de hoppar, studsar och de trampar på. Ofantliga tidsrymder investeras däri, på bekostnad av en enorm mängd energi. Och självklart är just det själva avsikten: att göra av med energi, att förbruka kalorier, eller för att tala i riktig klartext: ATT BRÄNNA FETT.

Hur mycket jag än innerligt imponeras av arbetet de utför, och hur mycket jag än önskar att jag själv hade bråkdelen av samma monotona driv (Ja, du har väl sett mig i badkostym? Inte? Nä, då förstår du varför) så kan jag inte undslippa mig en lätt liten harkling. En försiktig sådan, ej menad att mästra eller göra ner.

För en tid sedan formulerade jag det som så här:

”Det tar en timme att bränna 500 kcal, men bara fem minuter att äta det dubbla.”

Vad jag menar? Jo, i en situation där det främsta motivet är att göra sig av med kroppsfett, så är det är betydligt mer verkningsfullt att till större del fokusera på vad som dukas fram på bordet, än på hur många kcal vi ”bränner” under alla dessa evinnerliga kardiopass. Fem minuters karaktärsmässig ansträngning, kan jämställas med två timmars gnuggande på en crosstrainer.

Vad känns mest effektivt?

Vad ger bäst återbäring på insatt kapital?

Ytterst handlar det såklart om val. Vi utsätts dagligen för hundratals val som på ett eller annat sätt kan vara avgörande för våra individuella mål. Det finns också studier som gör gällande att kvinnor har en större benägenhet att överkompensera för ett utfört träningspass genom att helt enkelt äta lite extra efteråt. Och då blir just detta val extra intressant, och extra laddat.

Jag menar på inget sätt att kardioträning i primärt syfte att bränna fett är dåligt. Inte heller menar jag att jag själv för all evig framtid kommer avhålla mig från AMT-maskiner eller löparband. Det ÄR underbart att få ge sig ut på en härlig promenad tidigt om morgnarna. Ibland är det också förbannat skönt att ge sig hän, och bara fokusera på arbetet vi utför. På gnuggandet. Dock kan det då och då vara nyttigt att stanna upp och fundera lite:

Hur använder jag min tid och mina resurser?

Är de optimalt anpassade för att jag ska nå mina mål?

Fram tills du löst dina egna gåtor – fortsätt gnugga på. Se bara till att göra det på rätt saker.

I dina växande musklers tjänst!

Bild 325839 

Redaktören listar: Formhot i sommar

 1. Nötterna
  Alltid finns de där, och nästan lite lömskt framställs de som ”det nyttiga” alternativet. Morsning. Energitätheten är enormt, och bara ett par nävar tvingar mig att gnugga som värsta fitnessmadamen. Som här intill. 
 2. Glassen
  Jag erkänner: glass är en last jag har. En av många, såklart, men förmodligen den som mer än någon annan sätter krokben för sexpacket.
 3. Marabou
  Skulle gärna hävda att jag var torsk på Valrhona eller någon annan officiellt högklassig choklad. Istället är det lite ”bonniga” Marabou som gäller. Digestive & Dajm, tillsammans med Schweizernöt är favoriterna.
 4. Osten
  Jag hoppar med glädje över pastan, gräddsåsen och croissanterna. Men be mig förneka ost i alla dess former så har du en fiende för livet. Parmesan, Mozzarella, Manchego, men även Herrgård och Grevé finns alltid i mina drömmar.
 5. Vinet
  Nja, inte kanske vinet i sig utan snarare att jag i takt med att buteljerna töms lättare förlorar det omdöme som annars förhindrar mig att gå bärsärk i glassboxen mitt i natten.