Var sak har sin plats

Full fart i gymmet. Men utöver det är det annat som gäller.
Foto: Max Danielsson

Det är nästan lite pinsamt. I vissa avseenden känner jag mig fortfarande extremt pubertal. Fast kanske inte på det mest uppenbara viset (som du förmodligen också trodde). Min ihållande ”omognad” handlar istället om att jag kanske inte är helt världsbäst på att mentalt fokusera på en sak i taget.

Istället har jag en tendens att tankemässigt vara lite överallt, mest hela tiden. Ungefär som ystra tonåringar brukar vara. I mitt fall är det kanske inte tillräckligt för att kvalificera för VM i bokstavskombinationer. Men ändå så det räcker för att göra min vardagliga tillvaro aning ineffektiv. Och även om jag fortfarande blir bättre på det, så kräver det en medveten ansträngning varje dag.

Ett annat område där denna fokuseringsambition går att applicera är det där du och jag förmodligen har mest gemensamt – träningen. Alla som någon gång satsat seriöst på träningen – och till denna respektingivande skara individer räknar jag både dig och mig – vet att det är ganska lätt att bli nästintill helt indragen i en sorts bubbla. Egentligen utan att vi märker det hamnar vi i ett läge där träningen inte bara blir det viktigaste i livet, utan också det nav kring vilket hela vår person cirkulerar. Vi vaknar med träning på hjärnan, vi planerar dagen kring träning och kost, vi gör allt vi föresatt oss, och vi går sedermera också till sängs med träningsaktiviteter närmast bröstet.

Under begränsade perioder kommer det såklart fungera, och under en tävlingssatsning så kan det rent av vara en förutsättning. Men om dessa tillstånd blir permanenta kan det till slut bli för mycket av det goda. I skuggan av denna ”bubbla” kan glädjen till slut falna, belöningen upplevas som för snål, och de tänkta resultaten helt enkelt utebli.

Missförstå mig rätt. Jag menar att träningen ÄR viktig, och att den ska få ta ordentlig plats hos oss alla. Men som individer behöver vi också annat, som bryter av och stjäl vårt fokus en stund. Därför försöker jag under dessa sommarlediga veckor agera efter följande mall. Jag genomför mina träningspass med all den intensitet och det mentala fokus jag överhuvudtaget kan uppbåda. Inget sparas där i gymmet. Verkligen. Men utöver det lägger jag min energi på annat. På familj, på vänner, på resor, upplevelser, möten och på det som i en pretentiös formulering skulle kunna kallas för livet.

Var sak har sin plats, nämligen.

Fortsätt ha en riktigt bra sommar – med, men också utan, träning!

I dina växande musklers tjänst!

Bild 325839 

Redaktören listar: Kommande experiment

 1. CrossFit
  Jag vet. Men som komplement och kanske som alternativ till monotona deffpromenader kan det funka. Jag har dessutom lovat min fru, som nu verkar helt biten.
 2. Styrkeprogram
  Min mentala broder Andreas Guiance har genomfört två olika bänkpressatsningar helt fokuserade på styrka. Det har gjort att även jag blivit sugen på att ge det en chans.
 3. Knäböj
  Ihärdiga knä- och ryggproblem har tidigare helt satt stopp för att kunna stå under stången. Nu börjar jag dock nå ett läge där jag på allvar önskar mig nya försök.
 4. Löprundor
  När du slutat skratta så kanske du precis som jag kan se det tidseffektiva i att göra stan på fötter halvtimmar i stöten.
 5. Golfen
  Både fairways, greener men även bunkrar och inte minst allt vatten på hemmaklubben ska få ordentligt med påhälsning av undertecknad.