BODY på Arnold Sports Festival

Ove Rytter rapporterar från Columbus, Ohio: Att jämföra Arnolds Classic (i dag kallat Arnold Sports Festival) då det startade 1989 med dagens format, är som att jämföra Svenska Tyngdlyftningsförbundets första stinkande fiskprotein från 80-talet med dagens goda och lättblandade chokladshakes.

Jag vet. För jag var på plats i Ohio då det hela rullade igång.

Då: Torrt och dammigt med få inslag av god smak.

Nu: En fantastisk helg, med 18 000 tävlande och nästan 200 000 besökare med ett varierande utbud och innehåll, där alla kan hitta sin favorit.

För att förstå storleken av detta evenemang kan man sätta siffror på det mesta. Och jag gillar att göra det.
I morgonens nyhetssändning i den lokala TV-stationen här i Columbus Ohio, som sågs med nyvakna ögon efter den långa resan via New York och en god natts sömn, fick vi veta att staden räknar med en omsättningsökning på cirka 40 miljoner dollar (drygt en kvarts miljard svenska kronor) fram till söndag eftermiddag.

Och då jag var jag på plats i tidernas begynnelse så var det ”bara” en bodybuildingtävling omgärdat av ett femtontal utställarmontrar, vilka sålde proteinpulver.

På klädsidan bevittnade jag där och då starten på eran ”Galet fula ballongbyxor” som stundade i den mer muskulära delen av idrottskulturen.

Nu i helgen väntar evenemang inom 50 sporter…och antalet utställare är 800.

Arnolds Schwarzeneggers namn i botten har gett eventet ett direkt eller indirekt marknadsföringsstöd som inte går att mäta i pengar.

Och hans namn har tagit över stan helt under hela helgen.

Du ser banderoller redan på flygplatsen, reklam på TV och till och med de digitala nycklarna på hotellet vi bor på har hans tvistade dubbla biceps tryckt på nycklarna.

Starkt jobbat ”The Arnold Team” med Arnold himself och hans forna kompanjon sedan 1989, Jim Lorimer, i spetsen.

Jag blir så motiverad, inspirerad och idéberikad av att vara här inför Fitnessfestivalens 10-årsjubileum i slutet av november; Det egentliga syftet med resan.

Men jag passar på att dela med mig lite av det som sker under vägen.

Lite teasers kommer här på hemsidan – och resten av skvallret i papperstidningen BODYs Presspytt i en kommande utgåva.

Arnold Sports Festival tar i helgen över Columbus Ohio. Till och med nycklarna på hotellet bär budskapet. BODYs utsände ger dig framöver unik bakom-kulisserna-info.