Så mycket kan du frossa i jul – utan att lägga på dig fett

Knäck, glögg, pepparkakor och berg av mat – det finns mycket under julen som normalt inte passar in i din kost. Men hur farligt är det egentligen att överäta kraftigt under några dagar? Inte så farligt, visar det sig, enligt en ny japansk studie.

10 friska och smala försökspersoner fick under tre dagar äta 4 500 kcal mer än vad de behövde. Personerna gick visserligen upp i vikt, men de la inte på sig någon fettmassa. 
 
Jesper Sundén på bloggen Träning och nutrition har gått igenom studien och skriver:
”Studiedeltagarna åt nästan 1500 kcal över sitt dagliga energibehov i tre dagar, något som rent teoretiskt blir ett överskott på sammanlagt 4500 kcal. Ett kilo fett är på ett ungefär 7000 kcal och om vi antar att en stor del (men inte allt) av överskottet lagras som kroppsfett så hamnar vi på en teoretisk viktuppgång på kring 0,5 kg fettmassa. Förutom att det inte skedde.”
 
Så om vågen visar något extra kilo i mellandagarna: var inte orolig. Det är främst vatten som försvinner när du återgår till din normala kost. 
 
Kostexperten Jacob Gudiol har också kikat närmare på studien:
”Den här studien är ett utmärkt exempel på hur bra våra kroppar är på att försvara den kroppsvikt vi har och det är det här som är orsaken till varför i princip alla människor kan hålla vikten relativt stabil utan att någonsin räkna kalorier”, skriver han på Tyngre.se
 
Men ur ett folkhälsoperspektiv är ändå julens överätning ett stort problem, enligt Gudiol. Det beror på att folk ofta äter många extrakalorier under flera veckor, snarare än dagar. 
”Den genomsnittliga viktuppgången hos människor varje år är omkring 0,5-1 kg och det mesta av den vikten kommer under semestertider. Så de kommande två veckorna kommer många människor över hela jorden att lägga på sig några extra hekton som sedan de flesta aldrig blir av med igen”, skriver han
 
Studien hittar du här